Baia in timpul sarcinii. E recomandata si cat de sigura este?

Baia zilnica in sarcina este sigura, recomandata si o poti folosi pentru relaxare.

Igiena in timpul sarcinii este extrem de importanta pentru sanatatea mamicii si a bebelusului din uter. Daca inainte de sarcina nu ii acordai o importanta atat de mare, din momentul in care ai ramas gravida trebuie sa ai o rutina extrem de bine pusa la punct pentru igiena intima, igiena intregului corp.

Parte din aceasta rutina este si baia zilnica, la final de zi sau chiar in timpul zilei, e alegerea ta. Multe femei se tem de baile in timpul sarcinii si incearca sa le evite sau sa foloseasca apa cat mai rece posibil pentru a nu avea probleme cu burtica in crestere si a nu stresa micutul sau micuta din uter. Ce ai de facut pentru o baie sigura si de ce nu e cazul sa iti faci griji deloc? Raspunsurile la aceste intrebari le vei afla din articolul de mai jos.

La final de zi toata lumea face baie. In cada sau un simplu dus, nu conteaza. E important sa ne curatam corpul si sa ne pregatim de culcare pentru un somn cat mai odihnitor si mai profund. Dar cand esti gravida si mai ai si o burtica din ce in ce mai mare parca nu te duci cu aceeasi bucurie spre baie pentru igiena zilnica. O baie in cada este excelenta inainte de sarcina, dar de cand ramai gravida este un alt motiv de stres zilnic.

Specialistii recomanda ca apa pentru baia in cada cat esti gravida sa fie sub 38.33 grade Celsius ca sa nu ai nicio problema. O temperatura prea mare a apei din cada este periculoasa mai ales in primul trimestru de sarcina, pot sa apara complicatii care ar putea afecta bebelusul aflat in dezvoltare in uter. De exemplu, daca ai temperatura mai mare decat recomandarile medicilor si specialistilor si stai in ea 10 minute doar ai putea avea hipotensiune de moment, bebe nu va mai avea dintr-odata nutrienti si oxigen, suficient sange, la nastere bebe s-ar putea sa aiba o greutate prea mica…

Deci cat esti gravida stai in apa din cada mai putin de 10 minute, prefera un dus rapid cu apa nu prea fierbinte, spala corpul bine si organele sexuale si ai grija si de burtica, sa o speli usor, fara miscari bruste si frecat puternic. Daca faci baie in cada nu te scufunda in apa cu tot corpul, lasa afara sanii, mainile, umerii, capul, asta ca sa nu te supraincalzesti.

Dincolo de aceste recomandari trebuie sa stii ca baia in sarcina e sigura, te relaxezi si uiti de dureri si de intepaturile pe care le mai ai in tot corpul cand si cand. Baia e in regula si pentru bebe, nu va veni in contact cu apa. Da, poate sa mai patrunda apa in organele sexuale, prin vagin poate, dar in cantitati extrem de mici si de obicei va iesi afara imediat cand esti in pozitie verticala dupa baie.

Atentie la temperatura apei. Ea este cel mai mare dusman al tau si al bebelusului. Daca nu esti atenta ai putea incepe sa ai contractii premarure si travaliu inainte de termen, poti ajunge sa nasti cu mult inainte de data stabilita. Evita sa mergi la sauna, nu face dusuri fierbinti, nu sta in apa fierbinte minute bune si nu vei avea nicio problema cu igiena zilnica. Ca regula generala, daca vezi ca te supraincalzesti imediat si pielea are tendinta sa se inroseasca mai da drumul la apa rece si raceste apa din cada. Trebuie sa nu simti temperatura prea mare in raport cu temperatura corporala.

Baia zilnica e foarte buna pentru mamica pentru ca are loc relaxarea musculara, se reduce din inflamatia picioarelor, tipica pentru gravide. Plus ca nu mai ai probleme cu intepaturile si durerile de la hemoroizi, baia cu apa calduta poate imbunatati circulatia sangelui si muschii sunt oxigenati, se reduc crampele si durerile musculare. Scapi si de stres si ii faci bine si lui bebe pentru ca esti mai linistita dupa baie.

Cand se intampla sa ai „apa rupta” evita sa faci baie. La inceputul travaliului se rupe apa, e un fenomen normal. Daca faci baie imediat dupa ca sa te pregatesti de nastere e posibil sa ai o infectie urata la nivelul organelor sexuale si sa infectezi si bebelusul. Evita tampoanele, sexul si baia cu orice pret odata ce ti s-a rupt apa. Regula aici este simpla: ti s-a rupt apa, nu faci nimic si mergi de urgenta la spital pentru a fi asistata cu travaliul si cu nasterea vaginala sau cezariana, depinde de varsta si de cazul tau particular.

Ai grija si la alunecatul in baie. Foloseste covorase ca sa nu risti sa aluneci si sa cazi. Daca ajungi sa cazi cu o burtica foarte mare vei face rau bebelusului cu siguranta si te vei rani si tu. Intra in cada si iesi din cada usor, nu te grabi, ai grija sa ai covorase cu spatele cauciucat care sa aiba aderenta excelenta pe gresia umeda.

Si inca ceva. Evita orice fel de sapun mai „dur”, geluri „dure” cu fel de fel de mirosuri. Toate substantele chimice care produc acele mirosuri atat de placute si care ar putea curata mai bine pielea si organele genitale nu fac decat sa aduca iritatii puternice vaginale. Daca vrei sa ai parte totusi si de aromaterapie poti aprinde niste lumanari parfumate in baie. Sunt de evitat „bombele” de baie, sarurile de orice fel pentru ca s-ar putea sa contina si substante chimice care ti-ar face rau si tie, si bebelusului. Foloseste in aceasta perioada doar sampon, gel natural, cu cat mai putine chimicale si in cantitati mici. Daca e nevoie schimba apa si nu sta in apa cu mult gel, sampon o perioada lunga de timp.

Asadar, ce ai de facut in functie de trimestrul in care te afli?

  • Primul Trimestru de Sarcina-sunt de evitat baile in general si cele prea dese, se vor face bai doar cu apa mai rece un pic si de preferat dusuri scurte, rapide. Eviti astfel sa ai un bebe cu probleme la nivelul creierului si al coloanei vertebrale, care se dezvolta in aceasta perioada critica;
  • Al Doilea Trimestru de Sarcina-poti sa faci baie fara probleme, ai grija doar ca apa sa nu fie fierbinte. Nu te scufunda pana la gat si nu sta mult in apa, testeaza mereu apa cu un termometru inainte sa te bagi in cada sau sa faci dus;
  • Al Treilea Trimestru de Sarcina-ai deja dureri, intepaturi peste tot. Poti sa faci baie fara griji, doar sa ai grija la temperatura apei. Bebe e protejat de sacul amniotic si de lichid, deci nu va pati nimic daca apa e mai calduta un pic. In acest moment e cazul sa ceri ajutorul sotului cand intri, iesi din cada, sa te ajute sa te speli pentru ca deja efortul e prea mare pentru tine si burtica e uriasa si foarte grea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.