Clisma in sarcina. E recomandata si cat de sigura este pentru mamica si pentru bebe?

Clisma este o procedura care te-ar putea ajuta sa scapi de constipatia rebela daca stii cum sa o faci corect si in siguranta, dar nu e recomandata in sarcina.

In timpul sarcinii cea mai mare problema a ta pare sa fie constipatia. Pe masura ce burtica se mareste si bebe tot creste constipatia devine si mai greu de suportat si de indurat. Ai deja clasicele supozitoare cu glicerina, ceaiuri, laxative, prune uscate, combinatii de ingrediente care te ajuta sa mergi la baie fara frica.

Insa uneori materiile fecale care ajung la nivelul rectului si anusului si asteapta sa fie eliminate zilnic, in cel mai fericit scenariu, sunt mult prea tari indiferent ce faci. In acel moment o clisma pare a singura solutie ca sa poti sa iti vezi in continuare de viata ta si de burtica:). Dar cat de sigura e clisma in sarcina? Este ea recomandata de ginecologi?

Clisma este o procedura veche de sute de ani, folosita de cele mai multe ori pentru curatarea colonului si rectului si stimularea eliminarii mai usoare a materiilor fecale. De la incontinenta fecala la constipatie, la curatarea colonului inainte de operatii, teste, analize, in toate aceste situatii s-ar putea sa ai nevoie de o clisma. Personalul medical este cel mai in masura sa administreze clismele in siguranta, insa ele se pot face si acasa daca stii clar ce ai de facut si respecti indicatiile oferite de producatorii echipamentelor.

Clismele pot sa fie facute cu un volum mare de apa si substante speciale de curatare a colonului, de stimulare a peristaltismului pentru eliminarea materiilor fecale si reziduurilor ramase in colon, rect. Uneori este vizat doar rectul si partea inferioara, ultima, a colonului, se foloseste o cantitate mai mica de lichid introdus in rect si colon cu ajutorul dispozitivelor speciale cu o canula moale sau un furtun special pentru uz intern.

Lichidul din clisma poate fi solutie salina, apa cu sare, glicerina, ca sa elimini materiile fecale mai rapid si mai usor, sapun special, cafea, solutii fosfatice, nerecomandate celor cu probleme de rinichi.

Procedura administrarii clismelor e foarte simpla. Se foloseste echipament special gasit in orice farmacie, se pregateste solutia pentru clisma, se adauga in recipientul dispozitivului, se elimina aerul din tub si canula, se introduce canula, tubul dispozitivului usor prin anul in rect si mai departe in colon, daca e vorba de un tub lung si moale, flexibil. Lichidul din recipient va intra in rect si colon si va fi retinut 5-10 minute.

Dupa indepartarea canulei si a tubului se va curata si steriliza tot echipamentul pentru o folosire ulterioara. Lichidul retinut in rect si colon se elimina imediat dupa ce au trecut minutele recomandate sau cand pacientul are o senzatie de defecare puternica, nu mai poate retine lichidul.

De obicei va fi o eliminare diferita de cea pe care o cunoastem deja de la o defectare spontana, normala, lichidul si materiile fecale vor fi eliminate in „valuri”, asa ca va dura ceva pana cand se va termina de folosit toaleta si vor fi facute drumuri mai multe pana cand tot lichidul a fost eliminat. Cand se foloseste si sapun sau orice alte substante pentru stimularea eliminarii fecalelor clismele vor fi urmate de unele cu solutie salina simpla pentru curatarea reziduurilor ramase si evitarea iritarii colonului si rectului.

Cum constipatia e o constanta in timpul sarcinii te-ai putea gandi ca o clisma facuta acasa te-ar putea ajuta. In realitate, medicii si specialistii nu recomanda clismele in sarcina mai ales daca nu prea stii ce faci.

Mai ales in primul trimestru de sarcina o clisma poate aduce avortul si pierderea sarcinii. Si in ultimele saptamani de sarcina clisma poate fi periculoasa pentru ca poate aduce contractii si travaliu prematur. Singurul moment cand clismele se administreaza in siguranta si sunt necesare este cel de dinainte de nasterea la spital, ca sa se curete canalul pe care va iesi copilul si sa se evite „accidentele” in timpul impingerii copilului afara din vagin si sistemul reproducator feminin. Unele femei cred ca o clisma inainte de nasterea naturala ar scadea sansele de infectie in caz de „accidente” nedorite.

Doar daca medicul ginecolog prescrie o clisma pentru mamica aceasta poate fi administrata acasa sau la spital. Se vor folosi substante sigure precum ulei mineral cu efect laxativ, lubrifiant, mai ales daca femeia gravida sufera de constipatie rebela. Materiile fecale vor absorbi apa mai lent daca se foloseste o astfel de clisma, apa va fi retinuta la nivelul fecalelor si vor fi eliminate rapid si usor.

Clismele cu cafea sunt iarasi recomandate si cautate in sarcina, pentru detoxifierea ficatului si curatarea colonului. Si banalele clisme cu sapun pentru constipatie sunt recomandate, dar doar daca sunt facute la spital, sub supraveghere medicala, in cazuri extreme cand nu ai cum sa elimini materiile fecale mult prea tari si blocate in rect, colon.

Ce beneficii ar avea clismele in sarcina, daca le administrezi corect si mereu la recomandarea specialistilor? Scapi de constipatie mai usor, eviti sa mai iei laxative si sa ai efecte secundare dupa ele, slabesti cu ajutorul lor daca ai luat prea mult in greutate, ai colonul curat si se elimina si tot ce ramane pe peretii lui si pe peretii anusului de-a lungul zilelor si saptamanilor. Plus ca eviti si complicatii si probleme legate de hemoroizii din sarcina, alta afectiune care are legatura directa cu greutatea prea mare a burticii si cu tot ce tine de constipatie si de eliminarea materiilor fecale prea tari.

O clisma cu apa si putina sare ar putea fi folosita cu precautie in sarcina, la un interval destul de mare, cand chiar apar probleme majore cu mersul la baie din cauza constipatiei. Scapi si de flatulenta, de gazele intestinale neplacute. Orice lichid ai folosi el trebuie sa fie caldut si sa il testezi inainte de a-l introduce in colon.

Cat despre pozitiile in care poti face o clisma acasa, daca stii ce ai de facut si ti-a fost recomandata, ai solutiile recomandate la indemna si dispozitivele medicale sigure, daca ai sub 15 saptamani de sarcina poti sa stai pe spate, cu genunchii la piept si sa realizezi procedura de introducere a lichidului pentru clisma in rect si colon in timp ce te relaxezi si respiri adanc.

Asa lichidul va intra mai adanc in colon si retentia lui va fi mai simpla, rezultatele vor fi mai bune cand mergi la baie dupa. Dupa ce treci de 17-20 de saptamani pozitia ideala pentru clisme ar fi cea pe o parte, pe partea stanga, piciorul stang intins, piciorul drept usor flexat spre burtica, corpul relaxat, mana dreapta poate sa fie folosita pentru introducerea canulei in rect sau a furtunelului pentru clismele inalte, care vizeaza sa ajunga mai adanc in colon si sa il curete mai bine.

Foarte bine poti sa stai si pe coate si pe genunchi in baie, sau cu pieptul pe prosop, posteriorul in aer, pe un prosop gros, asternut pe gresie, asta daca ti se administreaza clisma sau daca vrei sa iti fie mai simplu sa controlezi ce se intampla cu lichidul intrat in colon. O astfel de pozitie iti garanteaza ca lichidul va intra adanc in colon si vei scapa mai usor de toate materiile fecale intarite si resturile acumulate de-a lungul timpului.

Daca nu vrei sa folosesti clismele periculoase pentru tine si pentru bebe poti sa bei mai multa apa, sa iei laxative si medicamente naturiste care te ajuta sa ai materiile fecale moi si usor de eliminat, sa mananci mai multe fibre, mai multe fructe, legume proaspete. Si miscarea ajuta mult, evita sa fii o graviduta care sta mereu pe canapea sau in pat si nu face mai nimic toata ziua:).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.