Bufeurile in sarcina. Sunt normale, de ce apar si ce putem face sa le prevenim, tratam?

Sarcina este o perioada in care descoperi corpul si te descoperi pe tine, traiesti senzatii unice, pe care nu le-ai mai avut pana atunci. Dincolo de senzatiile placute si emotionante, de miscarile bebelusului in uter care apar mai tarziu vei avea de luptat si cu bufeurile. Desi sunt tipice menopauzei, atunci cand nu mai ai menstruatie, bufeurile sunt ceva obisnuit in timpul sarcinii si nu au nevoie de interventie medicala in lipsa altor simptome si complicatii.

Daca ai observat ca inainte de a afla ca esti gravida sau in timpul perioadei de graviditate senzatia de temperatura ridicata in partea de sus a corpului e mai puternica nu trebuie sa iti faci griji. E vorba doar de bufeuri, aceleasi bufeuri pe care le au toate femeile intrate deja la menopauza, de regula dupa 50 de ani.

Bufeurile in sarcina sunt cauzate de schimbarile hormonale in cele mai multe cazuri. La fel ca la menopauza, unde avem iarasi bufeuri dese, si in timpul sarcinii hormonii au momente de maximum si de minimum, in special estrogenul se tot „joaca” cu tine, la fel si progesteronul, ceea ce va da peste cap organismul.

Se mai adauga circulatia sangelui si cantitatea mai mare de sange pompat in tot corpul si in special inspre uter, zona bazinului. Cum avem o cantitate de sange si cu 50% mai mare in corp e normal sa avem bufeuri din ce in ce mai des, pe masura ce inaintam in sarcina. Rata metabolica este peste limitele normale si ea, greutatea corporala este foarte mare si tot creste pana spre cea de-a noua luna de sarcina.

Primele bufeuri in sarcina le vei avea in primul trimestru, din cauza progesteronului, chiar din momentul implantarii embrionare in uter si continua in primele 20 de saptamani de dezvoltare a copilului in uter. Punctul de maximum pentru bufeuri in sarcina e saptamana 30 sau saptamanile din jurul ei. Insa cele mai multe episoade de bufeuri in sarcina vor fi in ultimele trimestre de sarcina, al doilea si mai ales in al treilea trimestru. Ciudat e ca si dupa ce nasti vei avea o perioada bufeuri fix ca in timpul sarcinii, dar vor trece de la sine treptat.

Bufeurile si senzatia de temperatura prea mare a corpului vor afecta capul, gatul si pieptul, fata, in general partea superioara a corpului. Inrosirea pielii tot in zone afectate este un simptom comun. Senzatiile neplacute pot dura minute sau ore intregi, depinde de factorul declansator si de starea in care te afli la un anumit moment.

Dupa ce trec episoadele cu bufeuri in sarcina e posibil sa iti fie putin rece, sa ai senzatia de rece pentru cateva minute pentru ca se pierde rapid caldura corporala. Senzatiile ce insotesc bufeurile sunt mai greu de suportat vara, cand temperatura de afara e si mai ridicata si corpul are deja o temperatura mai mare.

E bine sa faci diferenta intre o febra banala si bufeurile in sarcina. Diferenta principala este ca febra creste imediat temperatura corporala, in vreme ce bufeurile nu au nicio treaba cu temperatura corpului tau, e aceeasi ca inainte sa apara acestea. Transpiratia excesiva acompaniaza bufeurile, dar doar in zone afectate despre care am discutat deja.

Ce poti face ca sa ameliorezi senzatia de caldura prea mare la nivelul corpului cand apar bufeurile in sarcina? Te imbraci confortabil, folosesti haine din materiale naturale neaparat, ajustezi termostatul de la AC, de la centrala de apartament, daca e iarna. Cand te afli la birou si nu vrei sa deranjezi iti iei ventilator de birou mai puternic si ai rezolvat problema.

Mai poti consuma ceva rece, dar nu foarte rece, un ceai, un suc natural, apa minerala sau plata de calitate. Incearca ca pe timpul noptii sa pastrezi o temperatura constanta iarna, sa te invelesti cu o patura nu prea groasa, sa nu ai temperatura exagerata in camera unde dormi.

Nu uita de dusuri, de evitarea alimentelor si ingredientelor picante, care cresc temperatura corporala si mai mult, de evitarea exercitiilor fizice intense, de aerisirea constanta a spatiilor in care stai pentru perioade lungi de timp.

Discuti cu medicul cand ai si infectie, cand crezi ca ai hipotiroidism sau stii deja, dar si cand te simti obosita sau ai si alte simptome ce insotesc bufeurile in sarcina. O discutie cu ginecologul tau e de dorit si daca ai intretinut relatii sexuale neprotejate de curand si menstruatia intarzie sa apara, in paralel cu prezenta unor bufeuri care tin destul de mult, mai ales daca esti tanara si ti-ai inceput de curand viata sexuala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.