Care e cea mai buna pozitie atunci cand folosesti toaleta in timpul sarcinii?

E un subiect tabu pentru multi. Dar femeile gravide il discuta mai mereu si se lovesc adesea de o problema importanta: ce pozitie adopta pentru mersul la baie, folosirea toaletei in sarcina? Pozitia adoptata pe toaleta poate influenta foarte mult „rezultatul” mersului la baie si poate incuraja sau chiar bloca partial eliminarea materiilor fecale, ducand si la aparitia hemoroizilor de temut. Care ar fi cea mai buna si ce e de facut?

In timpul sarcinii mersul la toaleta este cosmarul femeilor. Pe langa disconfortul asociat cu folosirea toaletei si greutatea prea mare a burticii apar si dureri la defecare, hemoroizi, probleme ale sistemului urinar, infectii frecvente. Dincolo de toate aceste aspecte pozitia pe caer o avem cand mergem la toaleta si eliminam materii fecale si urina este deosebit de importanta si poate reduce din problemele descrise.

De ce conteaza asa de mult pozitia in care folosesti toaleta cat esti gravida? Asa cum ti-ai dat deja seama daca ai trecut printr-o sarcina, pozitia te ajuta sa elimini reziduurile din organism mai usor. Daca stai pe vasul de toaleta in pozitia clasica, cu talpile pe podea, sezutul pe colacul de la toaleta te vei chinui mai tare sa elimini materiile fecale. Rectul se va curba usor, va fi „gatuit”, colonul nu mai poate trimite usor toate materiile fecale adunate si te chinui mult pana cand reusesti sa ai un scaun.

In loc sa stai in pozitia normala pe toaleta incearca sa treci in pozitia adoptata cand ai la dispozitie doar wc turcesc, fara scaun. Eliminarea e din start mai usoara la defecare, materiile fecale ies imediat si circula fara probleme prin colon, partea inferioara, si rect spre iesirea din corp. Si asa ai probleme de digestie si te confrunti cu o constipatie care nu te mai lasa in pace, de ce sa te complici mai tare?

Pozitia usor aplecata, cocosata pe toaleta ar putea pune presiune pe partea inferioara a spatelui, pe regiunea pelviana, ducand la disconfort si chiar dureri pentru femeile gravide. Deci spatele va fi drept cat stai pe toaleta in pozitia clasica, talpile pe podea, si nu trebuie sa te grabesti, sa grabesti corpul mai ales daca esti in ultimul trimestru de sarcina sau in al doilea.

Ar functiona la fel de bine pozitia intr-o parte, cand femeia gravida sta pe toaleta intr-o parte, pe o fesa, incercand sa elimine mai usor materiile fecale de la nivelul rectului, fara sa impinga excesiv.

Cat esti gravida in corpul tau se tot produc schimbari. Hormonii influenteaza digestia, muschii din sistemul digestiv sunt afectati, digestia e mai lenta, materiile fecale se elimina mai greu. Uterul se tot mareste, apare presiune permanenta pe colon, rect, deci materiile fecale au un drum mai complicat pana la iesirea din organism. Peste toate vine balonarea, hemoroizii, infectiile tractului urinar, urinarile frecvente care te obliga sa stai iarasi pe vasul de toaleta.

Cum iti dai seama care e pozitia ideala pe toaleta in timpul sarcinii? Din toate studiile facute pana acum cea adoptata cand folosesti un wc turcesc e cea mai buna, pe vine. O poti imita cu un scaunel pus sub talpi si genunchii usor ridicati cat stai in pozitia clasica pe vasul de toaleta. Pozitia ideala nu presupune existenta aplecarii prea mult in fata sau lasarea pe spate in timpul defecarii, nu ai voie sa te scremi, sa incerci sa impingi cat de tare poti materiile fecale care par ca nu ies asa de repede cum erai obisnuita.

Hidratarea foarte buna si dieta plina cu fibre de calitate si cu multe legume, fructe, sucuri naturale, proteine de calitate in cantitati reduse ar putea ajuta. La nevoie se pot lua si laxative pentru inmuierea masei fecale si pentru eliminarea mai rapida. Si nu uita de relaxarea muschilor din zona pelvisului cand apare senzatia de eliminare a materiilor fecale, dar si de respiratii adanci si de relaxare. Va ajuta si o usoara aplecare in fata, cu coatele pe genunchi sau coapse in timp ce spatele drept e mentinut fara modificari.

In cazul in care ai probleme cu folosirea toaletei si cu eliminarea materiilor fecale discuta si cu medicul ginecolog care iti supravegheaza sarcina si starea de sanatate in cele noua luni. El iti va oferi cele mai bune sfaturi si te va ajuta sa gasesti, eventual, si pozitia potrivita in functie de luna in care te afli si de ce se intampla cu al tau corp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.