Este periculoasa Hyperemesis Gravidarum si de ce apare, ce putem face in privinta sa?

Tratarea si gestionarea hyperemesis gravidarum este estentiala si obligatorie in timpul sarcinii

Din momentul in care o femeie ramane gravida sansele ca aceasta sa experimenteze episoadele de greata si de stare de rau, varsaturi de dimineata sunt de 70%. Desi de regula se intampla dimineata, aceste episoade pot sa apara si in alte perioade din zi, nu e o regula generala, depinde de fiecare organism. Schimbarile de dieta si de stil de viata pot sa amelioreze si chiar sa ajute la disparitia acestui fenomen neplacut. Hyperemesis gravidarum este faza acuta, agravata a raului de dimineata in sarcina si trebuie tratata cu seriozitate si monitorizata indeaproape. 

In primul trimestru de sarcina, primele trei luni, sunt comune simptomele asociate raului de dimineata si varsaturilor. Deja din al doilea trimestru de sarcina, din saptamana a-14-a de sarcina, simptomatologia este mult imbunatatita. Primele manifestari ale raului de dimineata vor fi prezente inca din saptamana a-6-a de sarcina, insa se poate intampla sa te trezesti cu simptome si pana in a-9-a saptamana de sarcina.
Intre a-8-a si a-10-a saptamana de sarcina deja simptomele asociate sunt destul de greu de depasit, e un varf al lor. In saptamanile a-14-a pana in a-27-a vor mai ramane din simptome, dar nu vor mai fi atat de puternice. Rar raul de dimineata in sarcina dureaza pana la finalul sarcinii.
Simptomatologia raului de dimineata in sarcina include pierderea poftei de mancare, varsaturi frecvente, stare de rau, probleme de stomac frecvente. Apare si refluxul, raul de miscare, exista senzatia ca ai ceva blocat in gat, iti este foarte foame in episoade severe.
Cauzele raului de dimineata in sarcina sunt fizice sau chimice. De la o glicemie scazuta la nivel prea mare al unui hormon specific sarcinii, la fluctuatii ale tensiunii arteriale si schimbari in metabolism, toate pot fi pe lista de cauze probabile. Se vor inrautati simptomele pe un fond de stres, anxietate, oboseala cronica, mirosuri si gusturi neplacute, de caldura sau de senzatie de rece excesive.
Daca raul de dimineata in sarcina dureaza cateva ore in fiecare zi si varsaturile apar de mai mult de patru ori pe zi atunci se discuta despre hyperemesis gravidarum. Hyperemesis gravidarum poate duce la pierdere in greutate intr-o perioada scurta de timp, la deshidratare, va fi nevoie de tratament de specialitate in spital, cu fluide administrate intravenos pentru compensarea pierderilor de lichide si saruri.
Doar 3% din femeile gravide ajung sa dezvolte o astfel de afectiune. Hyperemesis gravidarum se manifesta in primul trimestru de sarcina, in jurul saptamanii a-6-a de sarcina. Simptomele dureaza insa cu saptamanile, cu lunile sau pana la nasterea bebelusului, activitatile normale nu mai pot fi desfasurate in mod normal.
Cele mai grave simptome ale hyperemesis gravidarum sunt stare de rau si greata severe, varsaturi si de 5-6 ori pe zi, pierdere in greutate rapida, senzatie de ameteala, de rau permanent, urina mai putina eliminata in cursul unei zile, oboseala extrema, dureri de cap, lesin, tensiune arteriala scazuta, ritm cardiac modificat, alert, piele uscata, confuzie, icter, sindromul Wernicke-Korsakoff.
Cauzele hyperemesis gravidarum sunt cunoscute, cel mai probabil e vorba despre un nivel anormal al hormonilor. HCG-ul este in cantitati prea mari si apare prea mult in sange. Deja nivelul sau e mare in a-10-a saptamana de sarcina. Si estrogenul poate creste foarte mult in sarcina, ducand la greata si varsaturi frecvente.
Factorii de risc pentru hyperemesis gravidarum sunt: existenta HG crescut inainte de sarcina, sarcinile multiple, prima sarcina, istoric medical familial legat de greata de dimineata severa, istoric medical familial legat de dureri de cap, GTD.
Complicatiile care apar frecvent la hyperemesis gravidarum sunt legate de varsaturile prea multe in perioade scurte, de pierderea de vitamine, saruri, nutrienti. De aici si nasteri inainte de termen, greutati prea mici la nastere pentru bebelusi si probleme cu greutatea in sarcina pentru mamici.
Un examen clinic fizic, insotit de o evaluare a istoricului familial si individual medical vor ajuta la diagnosticare. Analizele de sange si de urina, ultrasunetele pentru observarea sarcinii ar putea ajuta la diagnosticare.
In functie de severitatea simptomelor tratamentele pot fi simple sau complexe. Cand nu sunt simptome atat de grave schimbarile din viata personala, de dieta, includerea in meniul zilnic a biscuiteilor saraci, ingredientelor si mancarurilor mai uscate, care previn varsaturile si greata, orez, cartofi, de exemplu. Cazurile mai grave au nevoie de hidratare intravenoasa, medicamente impotriva greturilor, varsaturilor frecvente,
Multe dintre simptome pot sa dispara dupa primul trimestru de sarcina, dar pot fi si surprize, in sensul ca pana la nastere pot sa existe simptome si sa nu reusesti sa scapi de ele. Cu siguranta dupa nastere scapi de toate simptomele daca nu ai ajuns sa te simti bine pana atunci.
In general aceste simptome asociate cu hyperemesis gravidarum nu vor afecta deloc bebelusul tau. Foarte rar s-a intamplat ca, din cauza pierderii in greutate prea rapide sau din cauza deshidratarii, bebe sa se nasca cu o greutate ceva mai mica, dar fara probleme deosebite. Femeile ce primesc tratamente pentru HG vor avea bebelusi sanatosi la sarcina, fara probleme.
Hyperemesis gravidarum odata diagnosticata ar putea duce la etichetarea sarcinii ca fiind de mare risc. Singurul lucru ce se va schimba va fi monitorizarea mai atenta a sarcinii si ceva mai multe controale. In rest totul va decurge normal pentru bebe si mamica.

1 thought on “Este periculoasa Hyperemesis Gravidarum si de ce apare, ce putem face in privinta sa?

  1. Este foarte important sa fim constiente de faptul ca simptomele de rau si greata in timpul sarcinii nu sunt deloc neobisnuite. Se pare ca aproximativ 70% dintre femeile gravide se confrunta cu episoade de greata si varsaturi de dimineata atunci cand raman insarcinate. Chiar daca acestea se manifesta de obicei dimineata, ele pot aparea si in alte momente ale zilei, in functie de organismul fiecarei femei in parte. Din fericire, prin schimbari de dieta si de stil de viata putem ameliora si chiar scapa de aceste episoade neplacute. Insa trebuie sa fim atente si sa tratam cu seriozitate si monitorizare hyperemesis gravidarum, faza acuta si agravata a raului de dimineata in sarcina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.