Sarcina, nasterea si aparitia diastasis recti. Cat de periculoasa este aceasta afectiune?

Diastasis recti este o afectiune periculoasa pentru femeile insarcinate si pentru cele care au ajuns sa nasca pe cale naturala

In timpul sarcinii corpul femeii are de suferit si nu de putine ori recuperarea este foarte dificila. Poate una dintre cele mai periculoase si mai complicate afectiuni aparute in sarcina si depistate mai degraba dupa nastere este diastasis recti. Diagnosticarea ei corecta si prezentarea la medic de la primele simptome pot face diferenta intre o viata normala si una in care e imposibil sa te ocupi de toate treburile tale.

Diastasis recti sau separarea muschilor drepti abdominali este o afectiune caracterizata printr-o separare rapida a muschilor rectus abdominis in timpul si dupa sarcina. Muschii respectivi sunt verticalisi trec prin fata stomacului. Pe masura ce uterul se mareste in timpul graviditatii, muschii abdominali se intind si linea alba se subtiaza si se rupe.

Aceasta banda de tesut este trasa spre laterale pe masura ce presiunea creste. Dupa ce are loc nasterea copilului linea alba se poate vindeca si revine la forma initiala, avand elasticitate destul de mare.

Doar ca tesutul isi mai pierde din elasticitate pentru ca se intinde prea mult si spatiul dintre musculatura abdominala nu se mai inchide. Pacientele care ajung sa fie diagnosticate cu Diastasis recti par ca au burta, abdomenul iesit un pic chiar in jurul buricului, in acea zona, jos sau sus. Asa mamica poate sa para ca e tot insarcinata si dupa cateva luni sau cativa ani dupa ce a nascut copilul. Hormonii si fluctuatiile lor in perioada de graviditate au un rol important in instalarea modificarilor aparute la nivelul muschilor vizati de afectiune.

De regula diastasis recti apare in al treilea trimestru de sarcina si un procent foarte mare din mamici se vor trezi cu aceasta afectiune fara sa aiba ce sa faca. Unele femei nici nu isi dau seama de problema aparuta decat dupa ce trece momentul nasterii si isi studiaza corpul inainte de baie. Daca nu se rezolva de la sine in opt saptamani de la nastere putem ramane cu afectiunea si sase luni sau e nevoie de tratament de specialitate si exercitii multe ca sa redam elasticitatea si forma linea alba.

In timpul celor noua luni de graviditate e mai greu sa iti dai seama de diastasis recti pentru ca burtica e mult prea mare. Dar primele simptome de dupa nastere ar trebui sa te trimita de urgenta la medic. Iata care sunt acestea: o protuberanta la nivelul zonei buricului, deasupra, sub el, aparitia unei senzatie de moale, de gel in jurul buricului, aparitia de probleme la contractarea muschilor abdominali, dificultati la ridicarea unor obiecte, lucruri mai grele, la mers, la realizarea sarcinilor de zi cu zi. Se adauga durerile in timpul actelor sexuale normale cu partenerul, dureri de sold, de pelvis, de spate, postura corecta e imposibil de obtinut, pierderi de urina la stranut, tuse, constipatie, senzatie de slabiciune la nivelul muschilor abdominali. Nu sunt dureri clare legate de afectiune, dar se simte o oarecare slabiciune mai mereu la nivelul muscular.

Factorii de risc pentru diastasis recti sunt: sarcinile multiple, varsta, peste 35 de ani riscul e mai mare, sarcinile cu gemeni sau tripleti, bebelusi prea grei la nastere si in timpul dezvoltarii lor, statura prea mica, nasterile vaginale si presiunea prea mare pusa pe abdomen la fiecare impingere.

Diagnosticarea e simpla. Incepe printr-un consult de specialitate, palpare, se recomanda si ultrasunete, eventual radiografii. Daca spatiul e mai mare de 2 cm discutam despre diastasis recti, deci peste doua sau trei degete latime ai diagnosticul respectiv.

Tratamentele pentru diastasis recti sunt usor de pus in practica. Se incepe cu exercitii tipice facute doar sub indrumarea unui profesionist sau terapeut fizic si se continua exercitiile pana la obtinerea rezultatelor dorite. In cazuri mai grave se poate apela la operatie si doar atunci cand apare si hernia, cand un organ ajunge sa treaca prin linea alba sau daca femeia solicita o operatie pentru diastasis recti.

Prevenirea aparitiei afectiunii este destul de simpla. Se va evita luarea in greutate mult prea mult in sarcina, se va mentine postura corecta si se va respira adanc pentru a nu se pune presiune pe abdomen. Exercitiile fizice mult prea grele si cu efort mare se evita dupa ce se trece de 12 saptamani de sarcina si imediat dupa sarcina. Si ceva important: cand se doreste parasirea patului e bine ca femeia sa stea pe o parte intai si sa foloseasca bratele ca sa se ridice in sezut si mai departe din pat.

Desi se va vindeca si complet, diastasis recti poate sa reapara pe masura ce apar alte sarcini. Daca se tot intinde linea alba s-ar putea ca elasticitatea sa dispara aproape in totalitate. Complicatiile posibile ale afectiunii amintite sunt destul de periculoase si ele. De la hernie ombilicala la dureri de spate foarte mari care nu mai dispar, pe toate le poti avea daca nu ai grija de musculatura abdominala.

Dupa nastere cele mai importante cauze ale aparitiei diastasis recti ar putea fi: schimbarile hormonale, intinderea excesiva a muschilor abdominali si dezvoltarea exagerata a copilului in uter, depasirea termenului la care se asteapta nasterea, metabolismul prea lent, musculatura din zona pelvisului prea slabita, genetica, cicatrici lasate de o cezariana care nu se vindeca in mod corect. Discutia cu un chirurg plastician este cea mai importanta pentru sfaturi personalizate si ghidare, management mai bun al afectiunii imediat dupa nastere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.