De ce urinez mai frecvent in timpul sarcinii si de ce se acutizeaza problemele urinare?

Pe masura ce trec lunile urinarile frecvente si imposibilitatea controlarii vezicii vor fi principalii tai "inamici" zi si noapte.

Dupa ce ramai gravida vei observa o multime de schimbari la corpul tau si toate sunt normale. De exemplu, vei vedea ca urinezi mai frecvent. Urinarile frecvente sunt comune in sarcina pe masura ce bebe creste in uter si uterul apasa pe musculatura si pe vezica din zona pelvisului.

La inceput, cand copilul e foarte mic si esti in primele luni de sarcina, urinarile frecvente sunt de la nivelul crescut de progesteron si de hCG (gonadotropina corionica umana). Unele femei s-ar putea sa nu sesizeze schimbarile legate de urinare si de frecvente, in vreme ce altele ar putea sa mearga la baie zi si noapte de mai multe ori. Frecventa si mai mare la urinari vei vedea si cand creste copilul si uterul e si mai greu si mai mare si apasa constant pe vezica.

Infectiile tractului urinar insotite de febra, frisoane, senzatie de arsura la urinare, ar trebui sa trimita femeia insarcinata la medic. Daca mai sunt si dureri de spate, nevoie prea mare de urinare la perioade scurte de timp e cazul sa te prezinti de urgenta la medic sau la camera de garda, la UPU.

In primul trimstru de sarcina femeia gravida va observa urinari ceva mai frecvente pana in saptamana a 12-a de sarcina. Adeseori urinarile frecvente vor fi insotite de pierderi involuntare de urina, incontinenta urinara pe masura ce fatul si uterul apasa mereu pe vezica, uretra, muschii din zona pelvisului. Pierderile involuntare de urina apar atunci cand stranuti, cand tusesti, razi, faci exercitii fizice, ridici ceva, mergi pe jos pe distante mai mari.

Alte simptome ce insotesc infectiile urinare acute ar putea fi sangele in urina, urina tulbure si urat mirositoare, stare de greata, durere in partea de jos a abdomenului, durere, senzatie de arsura la urinare, lipsa controlului total asupra vezicii urinare.

Se stie deja ca dupa ce ramai gravida creste si riscul de infectii urinare acute-cam 8 procedente din totalul femeilor gravide se confrunta cu infectii urinare acute. Lasate netratate infectiile urinare acute ar putea pune in pericol viata copilului si a mamicii.

Diagnosticarea urinarilor frecvente e simpla, medicul urolog va intreba pacienta cat de des merge la baie si cat urineaza. Se vor observa si raporta schimbari de culoare, miros, consistenta, raportarea la nivelul de lichid consumat zilnic, cand e mai frecventa urinarea. Se vor recomanda si analize de sange, ultrasunete, cistoscopie, testarea vezicii urinare, teste pentru depistarea infectiilor cu transmitere sexuala.

Pentru ca in corp e si mai mult sange cat esti gravida cam 20-25% din sange e filtrat prin rinichi si asa apare mai multa urina care va trebui eliminata. Cu cat corpul uman produce mai mult sange, cu atat vor lucra si rinichii pentru a elimina excesul de lichid acumulat.

Ce e de facut pentru a preveni urinarile frecvente? Nu prea multe, pentru ca e ceva absolut normal. Poti incepe cu exercitii usoare Kegel, pentru a ajuta musculatura din zona pelvisului si uretra, vezica urinara. Exercitiile Kegel se vor realiza mereu dupa ce mergi la baie si incerci sa golesti cat de mult din vezica, sa impingi cumva cat mai multa urina din vezica.

E suficient sa incordezi musculatura din zona pelvisului si sa stai asa 5-10 secunde, apoi sa relaxezi alte 5-10 secunde. Se repeta exercitiile de 10 ori de trei ori pe zi.

Poti sa reduci si consumul de lichide inainte de culcare, sa nu bei deloc bauturi care contin cofeina, sa te apleci in fata cat urinezi, sa tii un jurnal al urinarilor si al vezicii si sa vezi cat de des mergi la baie ca sa elimini urina.

In medie, o persoana sanatoasa merge la baie de 6-7 ori pe zi, dar numarul poate varia in functie de ce bea, cat bea, cat de des bea orice fel de lichide. Si daca urinezi de 4-10 ori pe zi iarasi e normal, asta daca te simti si confortabil facand atatea drumuri la baie. Daca mergeai la baie de opt ori pe zi inainte de sarcina, in sarcina s-ar putea sa te astepti sa mergi si de 10-11 ori pe zi.

Din al doilea trimestru se vor mai calma lucrurile si urinarile frecvente nu vor mai fi o problema chiar atat de mare. Dar pe final de sarcina iarasi vor reveni urinarile frecvente si vei avea probleme si mai mari. Si partea proasta este ca urinarile vor fi mai frecvente noaptea, cand si asa te vei odihni foarte greu din cauza sarcinii.

Imediat dupa nastere vei scapa complet de urinarile frecvente. Sa nu te mire daca si la sase saptamani dupa nastere vei mai avea urinari frecvente, depinde de la un organism la altul.

Mirosul si culoarea urinei se pot modifica in timpul sarcinii. Daca urina pare mai inchisa la culoare si ceva mai concentrata e semn ca esti deshidratata si ar trebui sa bei suficiente lichide pe zi. Celebra greata de dimineata va duce la deshidratare, deci incearca sa te hidratezi ca sa nu vezi schimbari majore la nivelul urinei.

Alta schimbare la nivelul urinei in sarcina ar putea fi prezenta sangelui din cauza sangerarilor vaginale. La inceputul sarcinii, cand are loc implantarea in uter, s-ar putea sa mai vezi si sange in urina si nu ar trebui sa te sperii, e ceva normal. Dar trebuie sa mergi la medic oricum pentru control pentru ca s-ar putea sa ai infectie la nivel vaginal si la nivel de cervix.

E foarte important sa existe analize de urina cat mai dese si inainte de sarcina, dar mai ales in timpul acesteia. Asa poti depista la timp diabetul sau semne clare ale unor infectii urinare acute. Se mai masoara si continutul de proteine prin testele de urina-prea multe proteine in urina ar putea fi un semn clar de preeclampsie, tensiune arteriala creescuta ce duce la probleme medicale grave pentru mama si bebe, dar si de infectie urinara acuta si probleme cu rinichii.

Din al doilea trimestru de sarcina s-ar putea sa iti fie detectate si cantitati mari de zahar in sange, ceea ce inseamna diabet gestational, care e asimptomatic in cele mai multe cazuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.