Este posibil sa nasti vaginal dupa cezariana de la primul copil?

Nasterea vaginala dupa o cezariana sau doua e posibila in anumite situatii.

Foarte multe femei se gandesc sa renunte la cezariana dupa o nastere prin aceasta metoda. E durere prea mare dupa, recuperarea e dificila, pot sa apara probleme la nivel local, e o operatie riscanta in anumite situatii. Nasterea vaginala ramane singura varianta atunci. Dar e posibil sa nasti normal dupa ce ai deja un copil sau doi adusi pe lume prin cezariana in spital?

Raspunsul scurt: da. Poti chiar sa alegi daca vrei cezariana sau vrei nastere vaginala cand ai nascut primul copil prin cezariana. Decizia nu o vei lua tu, o va lua ginecologul. De la nasterea prin cezariana uterul este afectat, ramane si zona in care a avut loc operatia, zona care poate sa puna probleme la o nastere vaginala normala prin prisma procedurilor aplicate si presiunii care va exista din exterior.

Poti sa nasti vaginal dupa cezariana daca nu ai mai mult de doua cezariene inainte si incizia a fost tranversala joasa, daca nu ai probleme la uter, daca nu ai avut rupturi uterine de la nasteri anterioare. Te gandesti la nastere vaginala dupa nastere prin cezariana daca vrei sa mai ai copii si sa nu ai nevoie iar de cezariana, daca nu vrei complicatii de la operatie si nu vrei sa iti pierzi parte din organele sexuale interne din cauza complicatiilor. Timpul de recuperare e mai scurt daca nasti vaginal, deja dupa 48 sau cel mult 72 de ore pleci acasa cu micutul tau.

Nu poti avea nastere vaginala dupa nastere prin cezariana daca ai avut incizii uterine verticale inalte, daca ai avut rupturi multiple uterine, daca ai avut alte operatii inainte de cezariana la nivelul uterului. De asemenea, nu ai cum sa ai nastere vaginala dupa cezariana daca esti in varsta, peste 40 de ani, daca ai sarcina trecuta mult de 40 de saptamani, daca ai indicele de masa corporala peste 40, daca ai nascut in urma cu 18 luni sau mai putin, daca ai doar nasteri prin cezariana, fara nasteri vaginale.

Multe spitale refuza sa faca asa ceva, mai ales daca mamica e mai in varsta si a avut si complicatii dupa cezariana sau dupa o nastere vaginala din trecut. Ai nevoie de medici si de specialisti care sa poata face o cezariana dupa o nastere vaginala esuata, dar multe spitale nu isi asuma riscul de a aparea complicatii si de a pierde si mama, si copilul. Asa ca aleg varianta mai simpla, alta cazariana.

Nasterea vaginala e de dorit si trebuie sa fie prioritara nasterii prin cezariana. E durere, sunt senzatii neplacute, e travaliu greu de suportat de pana la opt ore, e o experienta pe care mamele o considera de multe ori foarte traumatizanta pentru ele si pentru bebe si asa si este. Dar nasterea normala este facuta in siguranta de secole, toate femeile nasc foarte bine si asa, daca sunt sanatoase si nu au alte probleme. Corpul feminin stie ce sa faca ca sa asigure o nastere usoara, ai si epidurala, ai si medici care te ajuta, tu trebuie doar sa impingi si sa ai grijna la fiecare contractie care apare dupa ce se va fi declansat travaliul.

Daca vrei sa ai nastere vaginala dupa cezariana ar trebui sa iei in considerare toate variantele si sa te documentezi, sa discuti cu medicul si sa ai mare grija la modul in care se va face prima sau a doua cezariana. Sansele sa poti naste vaginal dupa cezariana fara complicatii sunt mari, dar trebuie sa comunici de la inceput medicului ce ai de gand, daca vrei sa mai ai copii, daca vrei neaparat sa renunti la cezariana pe viitor, daca vrei doar nasteri vaginale. Comunicarea e importanta si te va scuti de multe probleme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.