Pot intretine relatii sexuale cu partenerul in timpul sarcinii fara sa risc nimic?

Sexul in sarcina e perfect normal si chiar e recomandat, e sigur pentru bebe si pentru mami.

Din momentul in care viitoarea mamica afla ca este insarcinata si ca va purta in uter un bebe care se va tot dezvolta pe parcursul celor noua luni de sarcina aceasta isi va lua toate masurile de siguranta pentru a se asigura ca micutul nu va avea de suferit in cele 40 de saptamani.

Printre primele decizii luate este si renuntarea la relatiile sexuale protejate sau nu si la protejarea zonei aparatului reproducator feminin, organe interne si externe, de orice fel de infectii si probleme. Multe femei se tem de avort, altele se tem ca vor face rau copilului aflat in uter, altele se tem de sexul din timpul sarcinii mai ales daca stiu ca au avut deja probleme in primele saptamani, zile de graviditate. Dar este sexul in sarcina sigur pana la urma, putem sa avem contact sexual sau nu?

Sexul este o parte naturala, normala a sarcinii, daca ai o sarcina normala, fara probleme majore. Orice contact sexual incepe un preludiu, o stimulare reciproca, dupa care are loc penetrarea vaginala si miscari ale organului sexual masculin in interiorul vaginului pana la orgasmul masculin, ejaculare si eventual orgasmul feminin. Penetrarea vaginala si miscarile penisului in interiorul vaginului nu vor face niciun rau copilului. El e protejat foarte bine de abdomen si de peretii musculari uterini. Orice fel de miscari si posibile vibratii, spasme sunt amortizate de lichidul amniotic in care sta bebe.

Mai e o teama frecventa de contractiile unui orgasm inevitabil, care apare ceva mai repede si mai des cand esti insarcinata. Contractiile orgasmului nu sunt la fel cu cele simtite in timpul travaliului. Exista insa o regula: evita sexul in ultimele saptamani de sarcina daca nu vrei sa ai contractii puternice din senin. Ele vor fi determinate de hormonii din sperma, care pot sa genereze contractii odata ce ajung in vagin. Doar daca vrei sa intri in travaliu si ai depasit deja termenul la care trebuia sa nasti poti sa incerci sa ai contact sexual finalizat cu ejaculare vaginala. Totusi, unii medici sunt de parere ca nu ar exista nicio legatura intre hormonii din sperma si travaliul declansat…

Sexul in sarcina este interzis daca ai risc de avort sau ai avorturi in trecut, ai pierdut sarcini, risti sa ai travaliu prematur si nastere prematura, ai sangerari vaginale abundente, crampe, daca ai sacul amniotic cu membrane rupte, curge lichid din el, daca cervixul s-a deschis prea devreme. Si cand placenta e prea jos in uter sau cand ai gemeni sau tripleti, mai multi copii deja in uter e de evitat contactul sexual si orgasmul.

In momentul in care medicul ginecolog iti interzice sexul inseamna ca nu ai voie sa ai orgasm, sa ai stimulare sexuala, sa ai penetrare vaginala, asta trebuie sa iti fie clar. In timpul actului sexual pot sa apara dureri, sangerari puternice, scurgeri de lichid, disconfort, contractii destul de puternice, asa ca e bine sa rezisti tentatiei si hormonilor si sa eviti sexul daca te stii cu probleme sau ai cel mai mic disconfort in primele momente ale relatiilor intime initiate in sarcina.

Nevoia de a intretine relatii sexuale in sarcina depinde si de libido. Pentru unele femei nu mai apare deloc dupa ce raman insarcinate, pentru altele apetitul sexual creste progresiv pe masura ce inainteaza in sarcina.

Apetitul sexual, daca tot am amintit de el, este unul fluctuant in timpul sarcinii. In primul trimestru, cand ai stare de rau, greata, oboseala, cand ai sani sensibili nu prea esti dispusa sa ai contact sexual. Insa vine al doilea trimestru de sarcina si ai un libido urias, ai sange mai mult in corp, orgasmul e mai puternic si dorinta de a avea contacte sexuale e mare.

Si ajungi si in al treilea trimestru de sarcina cand sexul e deja incomod pe masura ce se apropie nasterea si burtica e tot mai grea si mai mare, te simti si mai obosita.

Conteaza mult si pozitia in care esti in timpul actelor sexuale, trebuie sa gasiti o pozitie in care sa te simti confortabil si sa ai in continuare stimularea de care ai nevoie si care iti mai potoleste din apetitul sexual. De exemplu, e bine sa eviti sa stai pe spate in pozitia misionarului cand esti deja trecuta de a patra luna de sarcina pentru a evita sa pui presiune pe vasele de sange cu greutatea bebelusului care tot creste.

Ca sa poti in continuare intretine relatii sexuale cand esti gravida in luna mare, fara probleme, incearca sa fii deasupra partenerului, sa stai intr-o parte sau sa stai pe coate si genunchi pentru o penentrare mai usoara si mai confortabila. Se poate folosi si mult lubrifiant pentru a nu avea dureri la penetrare.

Poti alege sa folosesti si protectie, prezervative masculine, feminine ca sa nu risti nicio infectie si afectarea dezvoltarii copilului in uter.

Si o ultima precizare. Stii deja ce sa faci in timpul sarcinii legat de actele sexuale, dar ce faci dupa ce ai nascut? Cel putin sase-opt saptamani dupa nastere nu ai voie sa intretii relatii sexuale pentru a permite corpului si sistemului reproducator feminin sa se vindece. Trebuie sa te simti gata din punct de vedere emotional, fizic si sa fii relaxata ca sa poti relua relatiile sexuale cu partenerul dupa nastere si tot ce presupune ea pentru sistemul reproducator.

Dupa nastere e normal sa nu mai ai vaginul atat de bine lubrifiat, asa ca poti sa incepi sa folosesti mai des orice fel de lubirifiant cand ai in sfarsit parte de o partida de sex ca inainte de sarcina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.