Ingrijirea danturii in timpul sarcinii. Poti merge la dentist daca esti gravida?

Poti merge linistita la dentist in timpul sarcinii, nu exista niciun risc pentru tine si pentru bebe.

Sarcina aduce o multime de modificari in corpul tau. Si poate cele mai importante sunt la nivelul cavitatii bucale, care va avea de suferit de pe urma perioadei de graviditate. Multe probleme ale danturii si ale gingiilor se vor agrava daca nu au fost tratate la timp inainte de sarcina, poti sa ajungi si la nastere prematura daca nu ai grija de gingii, de exemplu. O ingrijire exemplara a gurii, dintilor si gingiilor va insemna si o sarcina fara probleme si o sarcina mai usoara. Dar putem merge la dentist cat suntem gravide fara sa riscam nimic?

Din momentul in care ai aflat ca esti gravida sau ai „simtit” in cavitatea bucala se petrec multe schimbari. Pentru ca ai un nivel hormonal mult mai mare si hormonii sunt in cantitati foarte mari corp, progesteronul si estrogenul in special, riscul dezvoltarii de probleme orale care te trimit la stomatolog este mult mai ridicat. Plus ca se schimba obiceiurile de consum, mananci cu totul alte alimente, ai alte ingrediente in dieta, asa ca si ele vor afecta sanatatea dintilor si a gingiilor. Unele femei ajung sa manance si cantitati mari de gheata sau alte lucruri pe care nu le mananci de obicei si asta va distruge partial smaltul si va afecta cu siguranta sanatatea danturii.

In sarcina te vei spala pe dinti cu totul altfel, nu prea vei mai folosi ata de gura atat de mult pentru ca gingiile sunt foarte sensibile-anumite femei gravide au stari de rau si greata daca folosesc ata de gura, asa ca renunta rapid la ea.

Toate aceste mici modificari adunate pot fi punctul de pornire pentru aparitia cariilor dentare-se vor evita orice fel de plombe cu metale periculoase, amalgamul de asemenea va fi evitat, dar si gingivitele atat de periculoase, care duc si la pierderea dintilor mai ales dupa ce trece si perioada de graviditate. Nivelurile prea mari de progesteron si estrogen vor duce si la slabirea fixarii dintilor pe maxilare si la nivel gingival, se pierde din tesut, din os, asa ca vei ajunge sa ai dinti care se misca. Boala parodontala este intalnita frecvent la gravide care aveau si inainte probleme mai mari cu gingiile.

Un aspect important al sanatatii orale in sarcina e legat de tumorile formate pe gingii, sub dinti, comune in perioada de graviditate. Sangerarile frecvente ale acestor tumori care nu sunt cancerigene, prezenta lor care poate speria mamicile ar putea sa trimita de urgenta mamica la stomatolog. Din fericire nu e un motiv de ingrijorare deloc, dupa ce are loc nasterea ele dispar treptat si nu vei mai avea probleme de loc.

Eroziunea dintilor de la varsaturile de dimineata, care apar frecvent cand esti in primele saptamani de sarcina, este o alta cauza a vizitelor mai dese, si obligatorii de altfel la dentist.

Cum stii ca ai deja probleme cu dantura sau gingiile in sarcina? Ai respiratia urat mirositoare, pierzi dinti, apar leziuni gingivale, sangerarile gingiilor sunt vizibile si frecvente, spatiile dintre dinti se maresc si devin vizibile, se acumuleaza bacterii si mancare intre ele, gingiile se retrag, sunt foarte rosii, inflamate, sensibile, stralucitoare, apar si durerile de dinti, abcesele dentare.

Ca regula generala ar fi bine sa mergi la dentist la fiecare doua luni in sarcina sau lunar, daca stii ca ai probleme mereu cu dintii. Asa vei putea preveni orice fel de afectiuni, vei primi si tratamente, sfaturi de ingrijire, vei rezolva pe loc orice fel de problema aparent banala care se va putea transforma intr-una mai grava si te va costa si mai mult tratamentul intr-un final.

Cand sunt probleme cu dintii sau gingiile se recomanda si o radiografie dentara. Dar sunt radiografiile dentare sigure in sarcina? E bine sa informezi dentistul despre sarcina sau daca incerci sa ramai gravida, radiatiile folosite nu iti vor face rau nici tie, nici copilului, plus ca ai protectii speciale aplicate pe cele mai expuse parti ale corpului, zona gatului si restul corpului pana la bazin. De preferat ar fi sa eviti orice fel de radiografii clasice si sa mergi la centrele ce realizeaza radiografii digitale.

Dar daca ai nevoie de anestezie sau de mai multe anestezii pentru procedurile mai complexe? Si anestezia in sarcina e sigura atat timp cat e facuta cu doze mai mici de anestezic local si daca medicul e informat si despre perioada in care te afli, cate luni de sarcina ai. Dozele de anestezic se vor ajusta in functie de sarcina. Daca esti insa cu sarcina pe final, in luna prea mare, va trebui sa suporti o interventie cu o anestezie extrem de usoara si ceva durere daca e musai sa se intervina asupra danturii.

Ca sa nu ajungi prea des la dentist in sarcina e bine sa respecti regulile elementare de igiena orala, spalat pe dinti de doua ori pe zi sau poate dupa fiecare masa, folosit si apa de gura si ata dentara atat cat suporti, evitat mancarurile si bauturile cu mult zahar, bauturile acidulate, cele cu prea multa grasime.

Treci la o alimentatie bogata in fructe si legume proaspete, incearca sa ai de fiecare data mese regulate si sa te feresti de orice fel de produse care s-ar putea „lipi” de dinti sau ar putea ajunge in locurile dintre dinti. Daca totusi ai pofte si mananci si asa ceva foloseste guma de mestecat fara zahar sau ia cu tine periuta si pasta si curata la scurt timp dantura dupa ce ai mancat tot ce doreai.

In general, perioada din sarcina cand poti sa faci orice fel de tratamente vrei la nivelul cavitatii bucale este trimestrul al doilea. Si in ultimul trimestru de sarcina poti merge la dentist, dar daca stai prea mult pe spate ai putea avea dureri din cauza greutatii prea mari a burticii. Unii dentisti recomanda evitarea mersului la dentist in primele saptamani de sarcina, cand riscul de avort si pierdere de sarcina este mai mare. Evident, daca sunt probleme grave cu dintii se va merge fara probleme si medicul va sti ce sa faca pentru a nu pune in pericol sarcina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *