Inotul in timpul sarcinii si in timpul perioadei incercarilor de a ramane gravida

Sarcina si perioada in care incerci sa ramai gravida sunt cele mai dificile si trebuie sa iti iei masuri suplimentare de precautie. Asta inseamna ca te vei gandi la tot ce vei face si vei intreba, te vei documenta, vei vorbi cu medicul si specialistii pentru a te asigura ca totul va fi bine si pentru tine, dar si pentru a lua cele mai inspirate si mai corecte decizii pentru tine si pentru bebe. O activitate pe care o practicai si inainte de sarcina si care te va face sa te gandesti de doua ori inainte de a continua cu ea e inotul. Poate femeia gravida sa inoate la bazin, in mare, de exemplu si ce avantaje ofera inotatul in cele noua luni de sarcina?
S-a discutat mult pe marginea inotului si posibilitatii de a te mai bucura de el in sarcina. Corpul tau trece si asa prin schimbari mari, asa ca nu vrei sa ajungi sa ai probleme si mai mari doar pentru ca nu te poti lasa de bazin sau de inot in mare, daca esti aproape de ea mereu.
Inotul e recomandat in sarcina, sustin medicii si expertii, asta e clar. Sesiunile de inot nu trebuie sa depaseasca insa 30 de minute si trebuie sa abordezi exercitiile de inot pentru gravide treptat si neparat cu un instructor alaturi. Pentru femeia gravida inotul are multiple beneficii:
- Te scapa de inflamatiile de la nivelul articulatiilor si picioarelor-lichidul din tesuturi e impins inapoi in vene, ajunge in rinichi si de acolo e eliminat prin formarea urinei, circulatia e imbunatatita asa, sangele nu se mai duce in picioare;
- Se reduce durerea din sciatica-bebe nu mai apasa pe nervul sciatic;
- Se reduce greata tipica de dimineata-nu mai ai greata, varsaturi de la sarcina;
- Iti mentii corpul la o temperatura potrivita-te racoresti si mai scapi de temperatura ridicata din cauza schimbarilor hormonale din corpul tau;
- Se imbunatateste experienta din timpul nasterii si travaliului-ai muschii tonifiati, rezistenta ta creste, iar la impingerea copilului afara din corp, cand nasti natural, vei putea trece mai rapid peste etapa dureroasa si neplacuta;
- Recuperarea dupa nastere e mai rapida, nu mai ai probleme asa de mari cu incontinenta urinara si cu tesuturile care mai ies din cand in cand prin vagin zile bune dupa nastere;
- Eliberare treptata de endorfine-te relaxeaza si te fac sa te simti bine.
Odata ce te-ai hotarat sa inoti la bazin, sa spunem, trebuie sa iti iei toate masurile de siguranta. Verifica apa, intreaba despre dezinfectare, mergi doar la piscine si bazine cu apa clorinata si schimbata des, verificata. Nu inota in apa mai fierbinte, ai grija la dus si vestiare sa nu aluneci pentru ca s-a schimbat centrul de gravitatie odata cu burtica in crestere. Si nu sari in apa, mergi pe marginea bazinului si incearca sa intri usor in apa.
Bea suficienta apa cu doua ore inainte de a merge la exercitii in bazin-lasa o sticla cu apa langa bazin ca sa mai bei cat timp ai sesiuni de exercitii pentru gravide. Se recomanda un pahar de apa, 250 ml la fiecare ora cat faci exercitii fizice mai intense in sarcina, la bazin. Si dupa ce termini cu exercitiile in apa vei bea apa ca sa iti refaci rezerva.
Mananca bine inainte sa inoti, niste cereale cu lapte, niste paine integrala cu ceva avocado, niste fructe si ai grija sa contina fibre, carbohidrati, fara grasimi multe si proteine greu de digerat. Vei manca cu o ora jumatate sau doua inainte de sesiunile de inot ca sa nu ti se faca rau la bazin sau sa mergi la baie mai repede decat crezi.
Inotul in apa trebuie sa fie usor, fara miscari prea bruste si fara „cascadorii” care iti pun burtica in pericol. Poti face pauze cand obosesti, e bine sa ai instructori cu tine ca sa te ajute sa te bucuri de experienta si sa nu iti faci rau fara sa vrei.
Temperatura apei din piscine va fi de 27 grade Celsius pana la 33 grade Celsius. Daca mergi la hidroterapie in piscina, temperatura poate fi in jur de 35 de grade Celsius sau un pic mai mare, niciodata sub aceasta valoare.
Mai avem un scenariu de discutat: inotul in mare, ocean, lacuri, rauri in sarcina. Riscurile sunt de la inceput mai mari, nu ai cum sa stii ce e in apa, te poti infecta, poti avea infectii urinare dupa si infectii ale organelor genitale, ochilor, pielii. E bine sa eviti orice fel de inot in apa „deschisa” in sarcina, sa verifici daca apa e sigura si verificata inainte sa intri in ea-e de evitat apa cu alge si cea cu alte impuritati vizibile. Evita sa inghiti apa si la bazin, dar mai ales in mare, ocean, lacuri, rauri.
Dupa ce inoti mergi si spala corpul si costumul de inot foarte bine, dezinfecteaza tot si curata bine pielea si zona genitala, parul. Intotdeauna vei inota alaturi de cineva ca sa fii ajutata in caz de probleme si supravegheata, atentionata.
La final un alt aspect la care poate te-ai gandit: inotul dupa sex, in aceeasi zi cu partida de sex, in perioada de incercari pentru reproducere pe cale naturala si in timpul implantarii. Apa din bazin sau din mare, ocean, sarata, poate sa intre in vagin si uter si sa omoare spermatozoizii din sperma ejaculata in vagin pentru reproducere, anuland sansele de a ramane gravida?
Inainte de orice explicatii nu ai nicio problema cu inotul dupa ce ai intretinut relatii sexuale si cat esti in perioada de implantare, cat timp incerci sa ramai insarcinata. Dupa ce s-a terminat actul sexual si barbatul a ejaculat in vagin dupa orgasm spermatozoizii intra imediat in uter in cateva minute, prin trompele uterine. Cei ce nu ajung in trompele uterine mor rapid in vagin. Cat despre implantare, nu e afectata deloc, ea se intampla la 6-12 zile dupa ovulatie/fertilizare.
Revenind la intrebare, nu, apa nu intra in vagin si uter cand esti in bazin, mare, ocean si inoti. Si chiar daca se intampla sa intre in vagin putina apa nu are cum sa ajunga pana in uter, acolo unde spermatozoizii traiesc pentru cateva zile pregatiti sa fertilizeze ovulul dupa ce ai intretinut acte sexuale neprotejate.
Deci procesul de fertilizare a ovulului sau a ovulelor nu e afectat deloc si sansele sa ramai gravida raman aceleasi. Depinde mult si de corpul tau si de planificarea actelor sexuale in jurul ovulatiei si perioadei de fertilitate maxima la femei, de calitatea spermei partenerului si de cantitate uneori, de orgasmul aparut de ambele parti la modul ideal-barbatul oricum il are, fara el sperma nu are cum sa ajunga in vagin, in corpul femeii, dupa care spermatozoizii in uter, in sistemul reproducator, femeia mai greu…