La ce varsta e cel mai bine sa ramai insarcinata?
Esti intr-o relatie stabila de ceva timp, te-ai si casatorit si vrei sa iti intemeiezi o familie. Ca sa ai o familie trebuie sa ai si copii. Daca in trecut varsta la care o femeie ramanea insarcinata era undeva la 19-24 de ani, astazi aceasta varsta a crescut si cu 10 ani, mai ales ca tot mai multe femei prefera cariera in detrimentul vietii de familie si a cresterii copiilor. Nu exista o varsta „ideala” pentru a ramane gravida si a aduce pe lume un bebe, fiecare femeie decide ce face cu al sau corp si cand vrea sa devina mama.
Teoretic, o femeie poate sa ramana gravida inca de la prima ovulatie, cu 14 zile inainte de prima menstruatie. Prima menstruatie se poate intampla sa fie la opt ani, insa varsta medie la care fetitele au menstruatie este de 12-13 ani. De regula, ovulatia incepe pana cand femeia adulta a implinit 20 de ani.
E foarte important de retinut ca ovulatia are loc inainte de inceperea menstruatiei. Asta inseamna ca, daca exista contact sexual neprotejat vaginal inainte de menstruatie, o femeie poate sa ramana insarcinata foarte usor, desi semnele menstruatiei nu au aparut inca. Ovulatia se va opri cand femeia imbatraneste. Ultima ovulatie din viata unei femei se numeste menopauza. Menopauza poate sa se manifeste la 40 de ani, dar in cele mai multe cazuri varsta la care putem discuta despre ea este 50-51 ani.
Deci biologic poti ramane insarcinata si la 12 ani, insa din punct de vedere social nu e momentul ideal sa ai un copil. Varsta e importanta, intr-adevar, cu cat mai repede ai un copil cat esti tanara, cu atat mai bine. Pe masura ce inaintezi in varsta scad si sansele de conceptie rapida si te vei chinui impreuna cu partenerul sa ramai gravida pe cale naturala.
Inca de la nastere fetele se nasc cu toate ovulele de care au nevoie in toata viata lor. Calitatea ovulelor scade pe masura ce imbatranim. Daca vrei sa ramai gravida la 35+ ani vei „lucra” cu ovule care au stat in ovare cateva decade bune. La barbati, spermatozoizii si calitatea spermei au de suferit de abia dupa 40-50 de ani.
Si totusi care e varsta ideala. Conform studiilor si expertilor in domeniu varsta optima pentru conceptie pe cale naturala este 25-30 de ani. Asta nu inseamna ca nu poti avea un bebe sanatos conceput si in intervalul 30-40 de ani. Asadar, pana la urma, nu exista vreo varsta la care e bine sa concepi un copil, o varsta fixa.
Dar trebuie sa te gandesti mereu la relatia dintre varsta si sarcina, conceptie. La 20 de ani femeile au cele mai multe ovule, deci daca incerci sa ai un copil intre 25 si 29 de ani e in regula. Sunt sanse de 25% in fiecare luna sa poti concepe un bebe pe cale naturala foarte usor. Riscul de complicatii e foarte mic intre 20-30 de ani.
La 30 de ani si dupa aceasta varsta femeile care au deja o cariera, o relatie stabila prefera sa aiba un copil sau mai multi. Pana la 30 de ani ai sanse de 20% sa ramai gravida usor in fiecare luna. Dar fertilitate se diminueaza incepand cu aceasta varsta, apare riscul de sarcina pierduta, avort spontan, sunt mai multe cezariene.
La 40 de ani deja femeile pot sa aiba diabet, tensiune arteriala crescuta care ar putea afecta sarcina. Calitatea si cantitatea ovulelor scade simtitor. Cu ovule „vechi” riscul aparitiei sarcinilor ectopice e foarte mare, la fel de mare e si riscul aparitiei anomaliilor cromozomiale la copil.
Sarcinile geriatrice, cele la 35+ ani, sunt si cele mai dificile, e foarte greu sa ramai insarcinata si tot incerci pe cale naturala luni bune pana sa reusesti sa ramai gravida. Si daca nu poti apelezi la fertilizari in vitro si la inseminari artificiale.
Riscurile pentru mamica la 35+ sau 40+ sunt mult mai mari. Travaliul va fi foarte greu de suportat si dificil, cel mai probabil nasterea va fi doar prin cezariana, nu va exista dilatare suficienta, apare si diabetul gestational, tensiunea arteriala crescuta, pierderea sarcinii este o realitate de care te vei lovi sigur. Copilul se va naste cu defecte congenitale, cu sindromul Down, va cantari putin la nastere, vor exista nasteri premature la tot ce inseamna sarcina geriatrica.
Pe langa varsta mai conteaza si starea de sanatate generala a viitoarei mamici. Daca ai grija de greutatea corporala, nu fumezi, nu bei alcool in exces, ai dieta echilibrata si completa, mananci sanatos ai sanse foarte mari sa ai un bebe sanatos si la 30+ ani sau 40+ ani. Sanatatea femeii va influenta clar si sansele de a concepe un copil pe cale naturala. Inainte de a incepe sa incerci sa concepi alaturi de partener e bine sa mergi la ginecolog si sa discuti despre riscuri, starea ta de sanatate, anumite ingrijorari legate de sarcina, mai ales daca ai trecut deja de 35 de ani si nu ai avut nicio sarcina.