Cat timp trebuie sa impingi pentru a naste copilul la o nastere vaginala fara complicatii?

In timpul nasterii e important sa stii cum sa impingi si cum sa ajuti copilul sa inainteze.

Dupa cele noua luni de graviditate si toate transformarile care au loc in corpul feminin in sarcina urmeaza poate cea mai grea, dar si mai frumoasa perioara: nasterea. Nasterea incepe cu travaliul, cu ruperea apei, dupa care vine momentul expulziei fatului si se incheie cu expulzia placentei. Expluzia fatului este si cea mai dificila etapa din toata nasterea. De ce? Pentru ca micutii cantaresc destul de mult, au lungimi mari si diametru mare fata de locul prin care urmeaza sa se miste pana la expulzia totala, prin vagin.

Cea mai mare temere a oricarei femei gravide este nasterea si momentele cand trebuie sa depuna efort sa ajute la expulzarea fatului in afara corpului sau. Sunt durerile groaznice prin care trec toate femeile, mai ales cele care refuza epidurala sau nu vor cezariana. Durerile depind si de pozitia in care te afli cand incepi sa impingi, de contractii si de cat de dureroase sunt si ele. Nu ai cum sa le eviti, perioada in care vei impinge depinde de la caz la caz si totul se va termina cand ai reusit sa ajungi in faza in care se elimina si placenta.

Expulzia fatului poate dura 30 de minute, o ora, dar se poate ajunge la trei sau patru ore cand femeia are o prima nastere, nu a mai avut copii pana atunci. De la a doua nastere in sus deja expulzia fatului se realizeaza in doar cateva minute fara prea mare efort, totul este natural si rapid pentru ca locul a fost deja creat de expulzia anterioara.

Cand vine momentul impinsului pentru expulzia mai rapida ai contractii foarte puternice, regulate, la distanta de 60-90 secunde unda de alta. Ai durerei, fara ele nu se poate, depui efort mare sa impingi bebelusul spre iesirea din vagin, simti nevoia sa impingi, ai o presiune la nivel rectal foarte mare, senzatie de arsura la nivel vaginal cand capul fatului este deja in acea zona, spre iesirea din vagin.

Inainte de a incepe sa impingi e nevoie sa fii in pozitia corecta, te vor ajuta medicii si asistentele din sala de nasteri. Dupa ce esti in pozitia corecta incepi sa impingi de trei ori pe fiecare contractie care vine sau cand simti nevoia sa impingi. Daca obosesti te odihnesti cat trece inca o contractie si incepi din nou.

Barbia e in piept, tipul de impingere e exact ca in momentele cand erai constipata. Nu iti face griji daca se intampla si „accidente”, e normal, e bine sa te concentrezi doar pe nastere si sa nu fii jenata deloc. Dupa ce ai reusit sa impingi fatul afara si a avut loc expulzia fatului mai ai de impins un pic pentru ca vine si placenta si are si ea nevoie de putin efort din partea ta ca sa treaca prin vagin cat mai repede si sa ajunga in afara corpului tai.

Ce se intampla insa cand ai epidurala si e momentul sa impingi? Mai poti? Toata zona cuprinsa intre piept si genunchi e amortita, anestezia si-a facut efectul. Cum mai impingi? Intr-un studiu s-a demonstrat ca a existat o intarziere in faza a doua a travaliului cu 56 de minute daca exista epidurala.

Femeile care au solicitat epidurala si sunt la primul copil nu vor avea nicio problema sa impinga, nu se vor schimba nici impingerile necesare pentru a finaliza expulzia fatului. Unele studii au lasat sa se inteleaga ca femeile care au facut epidurala au amanat impingerea si au incurajat nasterea vaginala spontana, nu a fost nevoie de interventie din exterior in timpul nasterii.

Asadar, la femeile care vor neaparat epidurala ca sa nu mai aiba dureri atat de mari trebuie amanata impingerea cu o ora dupa ce a avut loc dilatarea cervixului. La femeile fara epidurala nu va exista nicio restrictie, cand simt nevoia sa impinga, vor impinge si vor naste fara probleme.

Epidurala e o alegere tot mai frecventa, femeile prefera epidurala si nasterea vaginala, acolo unde e posibil, ca sa nu mai treaca prin tot calvarul durerilor foarte mari de la fiecare nastere. De multe ori nu e recomandata, dar daca mamele insista si nu sunt probleme medicale speciale se administreaza. Impingerea nu e afectata, cum am vazut, poate doar amanata si atat.

Si da, poti impinge in continuare si poti contribui la expulzia rapida a fatului. Poate va dura ceva mai mult sa nasti si va fi nevoie de mai multe impingeri succesive, dar vei putea impinge cat vrei si cat e nevoie cu siguranta. Asa ca data viitoare cand mai ajungi in sala de nasteri si ai deja epidurala facuta nu te mai stresa si incearca sa fii cat mai relaxata ca sa nasti cat mai repede si fara prea mare efort:).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.