Nasterea la termen. De ce nu se respecta ziua, zilele in care e probabil sa nasc si se modifica uneori „din mers”?
Nasterea la termen este mai degraba un deziderat decat o realitate. Se considera nastere la termen daca copilul a fost adus pe lume si a parasit uterul in urma unei nasteri vaginale sau unei cezariene intre saptamanile 37-42 de sarcina.
Desi asta ne spune teoria, in practica s-ar putea sa nu existe o asa de mare exactitate in prezicerea zilei exacte cand vei naste. Doar daca ai ramas gravida in urma unei fertilizari in vitro poti stie exact data conceptiei. Daca ai ramas gravida pe cale naturala, in urma relatiilor sexuale neprotejate cu partenerul nu ai de unde sti cand a avut loc conceptia.
Calculul pentru o sarcina, ca sa afli in cate saptamani esti insarcinata, probabil, se raporteaza la ultima menstruatie. Din acea zi 40 de saptamani de sarcina sunt calculate. Doctorul estimeaza o zi in care vei naste, dar e doar o estimare, nimic sigur, batut in cuie.
La fertilizarile in vitro data la care vei naste se calculeaza din ziua transferarii ovulului fertilizat deja, embrionului, cu o marja de trei sau cinci zile. Si chiar si acolo se poate intampla ca nasterea sa nu vina fix in ziua in care esti pregatita pentru ea. Poate veni mai devreme sau chiar mai tarziu decat te astepti…
Sunt multe situatii in care data la care vei naste se va schimba din mers. Ai menstruatie neregulata, asa ca doctorul nu are de unde sti exact de cand incepe sa „numere” saptamanile de sarcina. Ultrasunetele pot sa permita observarea varstei gestationale a bebelusului si asa ai o data a nasterii ceva mai precisa.
Multe sarcini sunt confirmate de abia cand ajungi sa faci un Doppler. Ultrasunetele te ajuta doar sa masori marimea embrionului, fetusului si se recomanda la 6-9 saptamani. Daca ai facut primele ultrasunetele in al doilea trimestru de sarcina s-ar putea sa ti se schimbe data nasterii. Asa ca e recomandat sa mergi la ultrasunete in primul trimestru daca vrei sa stii cat mai exact cand vei naste. Uneori si un nivel anormal al proteinei produse intre saptamanile 14 si 22, alfa fetoproteina, produsa de ficat si sacul vitelin poate sa influenteze data nasterii. Chiar si confundarea unor scurgeri vaginale de la sarcina cu menstruatia duce la fixarea gresita a datei nasterii.
Doar 5 procente din femei nasc la termenul deja stabilit si comunicat si peste 70 de procente nasc intr-o „fereastra” de zece zile in jurul datei nasterii comunicate initial. Daca bebelusul nu se naste pana in saptamanile 41 si 42 medicii vor interveni, dar pana atunci vor astepta linistiti.
Si mai e un lucru important de retinut. Chiar si in cazul ultrasunetelor facute corect, in primul trimestru de sarcina, e vorba tot de estimari ale datei nasterii. Studiile recente au aratat ca femeile care stiau exact cand a avut loc conceptia pentru ca au apelat la fertilizarile in vitro s-au trezit a la ultrasunete au avut data nasterii modificata, pusa mai devreme cu pana la trei zile, desi se stia clar cand a fost conceptia si cand a fost transferul embrionului in uter.
Daca ultrasunetele se vor face intre saptamanile 11 si 14 de sarcina doar 5% dintre femei au nascut fix la data estimata pentru venirea pe lume a copilului. Peste 68% dintre femeile gravide au nascut cu o saptamana mai devreme sau mai tarziu decat data estimata.
Doctorul ginecolog va face periodic controale, ecografii, examene clinice, va recomanda analize si va putea schimba data nasterii oricand isi da seama ca data initiala estimata este gresita. Dar chiar si atunci nu trebuie sa te bazezi pe aceasta. Corpul feminin decide cand e cazul sa inceapa procesul nasterii si te va anunta cu ceva timp inainte daca esti atenta.
Ia data nasterii ca pe o estimare, fii pregatita sa nasti mai devreme sau mai tarziu, ia toate masurile ca lucrurile sa mearga excelent odata ce ai intrat in travaliu. Discuta cu medicul tau si nu te gandi prea mult la o data fixa a nasterii pentru ca, probabil, nu se va intampla nimic atunci.
Pentru o mai mare exactitate a prezicerii datei nasterii apeleaza la tehnologii moderne, teste si mergi la medic imediat ce crezi ca ai ramas gravida si ai avut relatii repetate neprotejate cu partenerul in fereastra de fertilitate maxima luna, in apropierea ovulatiei tale normale. Fa cat mai multe teste de sarcina cand incerci sa concepi un copil impreuna cu partenerul tau si prinde momentul cand ai deja primele simptome, semne ale instalarii sarcinii, ale trecerii peste faza de fecundare si de incepere a formarii unei noi vieti in interiorul uterului tau.
Fii mai relaxata si incearca sa te bucuri de toata perioada de noua luni cat esti gravida mai ales daca esti la prima sarcina. E cea mai frumoasa perioada din viata ta si merita sa o traiesti din plin fara sa te legi de niste date din calendar si de niste cifre.