Nasterea prematura. De ce unele sarcini nu reusesc sa ajunga la termenul stabilit initial?

Nasterea prematura se intampla frecvent, dar o poti preveni destul de usor daca mergi frecvent la medic.

Sarcina la om are o durata de 9 luni, cu mici variatii. Din momentul conceptiei trec 40+ saptamani si la termenul stabilit de catre medicul ginecolog dupa prima consultatie si observatie a sarcinii femeia va naste natural, vaginal sau prin cezariana. In ultimii ani nasterile la termen au inceput sa fie concurate de nasterile premature. De la schimbari hormonale la probleme generate de alimentatie sau de slaba ingrijire in timpul sarcinii, toate au dus la nasteri premature din ce in ce mai multe in toata lumea. Dar de ce apar aceste nasteri si ce putem face sa le prevenim?

In timpul sarcinii, pe masura ce te apropii de cele 40 de saptamani si de momentul nasterii riscurile unor complicatii cresc. Evenimentele cele mai neplacute pentru o femeie gravida pot fi pierderea sarcinii, avortul si nasterea prematura. Primele doua au efecte devastatoare asupra psihicului si chiar asupra sanatatii femeii, nasterea prematura are efecte devastatoare asupra copilului si asupra mamicii deopotriva.

Desi cele mai multe sarcini ajung la termen si copilul se naste la noua luni sau chiar putin mai tarziu, exista si exceptii in care nasterea apare mult mai devreme. Nasterea prematura are loc atunci cand copilul vine pe lume cu mai mult de trei saptamani inainte de termenul stabilit de catre medicul ginecolog la prima consultantie. Daca nasterea are loc inainte de saptamana 37 de nastere atunci discutam despre nasterea prematura. Aproape toti bebelusii care se nasc inainte de termen au si probleme medicale diverse.

Nasterile premature se pot intampla si intre saptamana 34 si 36 de sarcina, si intre saptamanile 32 si 34 de sarcina, si la mai putinde 32 de saptamani de sarcina si la mai putin sau dupa 25 de saptamani de sarcina.

De ce apar din ce in ce mai frecvent in vremurile moderne nasterile premature? Cauzele pot fi foarte multe. De exemplu, anemia, deficienta de fier, sarcinile multiple, slabiciunea cervicala, istoricul medical cu nasteri premature, avort, pierderi de sarcina, nivelul scazut de PAPP-A, un hormon produs de placenta, toate pot fi pe lista de cauze. Si stresul sau anomaliile uterine, infectiile pot genera nasterile premature.

Pot fi evitate nasterile premature? Copiii nascuti prematur sfarsesc tragic de cele mai multe ori pentru ca nu sunt suficient de bine dezvoltati. Si chiar daca vor supravietui vor avea probleme cu organismul, cu tot ce tine de sistemul circulator, de creier, dizabilitati etc. Nasterile premature pot fi evitate destul de usor daca tii cont de cateva sfaturi esentiale.

Din momentul in care ai aflat ca esti insarcinata e bine sa fii ingrijita si sa mergi la vizite medicale periodice pentru consultatii si diagnosticare. Trebuie sa te lasi de fumat, mai ales ca bebelusul din uter poate absorbi toate substantele ce ajung in corpul mamei, de baut, de droguri sau alte medicamente puternice pe care le luai inainte de a fi gravida.

Inca un lucru important pe care multe femei il ignora si ajung la nastere prematura mai devreme decat si-au inchipuit: asteapta macar 12 luni intre sarcini, conceptii. Discuta cu un specialist in planning familial si incearca sa nu ramai gravida foarte repede dupa ce ai nascut deja. Grija mare si la greutate, ea trebuie sa fie una optima inainte sa ramai gravida si cat esti gravida, la dieta, asigura-i corpului si bebelusului suficient fier, acid folosi, alti nutrienti esentiali.

Trateaza orice fel de afectiune de care suferi in timpul sarcinii si inainte de a ramane gravida, evita cu orice pret stresul, activitatile care pun presiune pe corpul tau.

Ce factori de risc pot duce la nasterile premature? Pe langa toate cauzele deja enumerate factori de risc pentru nasterile premature pot fi fertilizarile in vitro si conceptia prin aceste metode, probleme serioase cu uterul, cervixul, placenta, diabetul, probleme cu tensiunea arteriala, traume fizice, rani in zona abdominala.

Din motive inca necunoscute femeile de culoare au mai multe nasteri premature decat femeile din alte rase. Dar nasterile premature se pot intampla in cazul oricarei femei, chiar daca aceasta nu prezinta niciun factor de risc, e pana la urma o loterie si tine foarte mult si de corpul femeii gravide si de tot ce se intampla de-a lungul sarcinii.

Ce se intampla daca ai nascut un bebelus inainte de termen? Cu siguranta va avea probleme cu: respiratul, cu hranirea, cu auzul, cu inima si sistemul circulator, cu sangele si de coagulare, cu vederea, cu temperatura corporala, probleme gastrointestinale diverse, icter, intarzieri in dezvoltare de-a lungul primelor saptamani, luni de viata si va avea nevoie de incubator si ingrijire speciala, uneori si de interventii chirurgicale.

Lunga lista de probleme asociate cu nasterile premature va fi completata de: probleme serioase metabolice, hipoglicemie, imunitare, sistemul imunitar nu poate face fata si nu e pe deplin dezvoltat, exista risc crescut de infectii permanente, probleme cu dintii, eruptii intarziate, decolorari, alinieri incorecte ale dintilor, probleme de comportament si psihologice, astm, probleme de alimentare si de procesare normala a mancarii, a laptelui oferit, sindromul mortii subite la sugari.

Important este sa ai incredere in medicii care se ocupa de bebelusul tau si sa nu te lasi coplesita de emotiile puternice din acele momente si sa speri ca micutul isi va reveni si va avea o viata normala dupa tratamentele oferite in functie de problemele sale de sanatate de la nastere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.