Pot face exercitii fizice si sport in timpul sarcinii?

Exercitiile fizice si sportul in sarcina sunt recomandate, dar fara a exagera.

In afara perioadei de graviditate exercitiile fizice si sportul sunt recomandate in permanenta pentru a mentine sanatatea fizica si psihica si pentru o stare de bine permanenta. Doar ca in timpul sarcinii nu ai cum sa faci atat de multa miscare si exercitii in siguranta. Exercitiile fizice in sarcina sunt importante si trebuie sa existe in programul tau zilnic. Te vor ajuta sa ai un travaliu ceva mai usor de suportat si o nastere mai usoara, daca alegi varianta nasterii vaginale.

Sunt exercitiile fizice sigure in timpul sarcinii? In majoritatea cazurilor raspunsul e simplu: da. Chiar e recomandat sa faci putin sport in fiecare zi. Regula de aur e urmatoarea: daca erai activa inainte de sarcina, faceai sport, exercitii fizice ramai la fel de activa si in sarcina, te va ajuta cu siguranta. Bebe nu va fi afectat de miscarile tale si te vei simti mult mai bine dupa, cu siguranta.

Diferenta fata de perioadele de dinaintea sarcinii este data de tipul de exercitii fizice recomandate, durata lor, mai scurta de obicei, si recomandarile stricte de respectat ca sa nu ajungi la probleme cu sarcina de la prea mult efort depus.

De ce ai continua sa faci miscare, exercitii fizice si sport in timpul sarcinii cand si asa ai dureri de spate, oboseala, nu te simti chiar in largul tau pe masura ce creste burtica? Exercitiile fizice in sarcina sunt excelente daca ai dureri de spate, constipatie, balonare, inflamatii corporale, vei avea mai multa energie si te vei simti mai bine, vei dormi mai bine, nu te vei ingrasa peste masura. Tonusul muscular va fi perfect pe toata perioada sarcinii, vei putea sa te misti in voie chiar daca numarul de kilograme se va modifica in mod constant.

Diabetul gestational ar putea fi prevenit cu mai multa miscare zilnica, travaliul va fi mai scurt cu multe exercitii fizice cat esti gravida, riscul unei cezariene nedorite scade si el. Nu vor fi probleme aproape deloc cu hipertensiunea, nu vor mai fi nici atat de multe complicatii in sarcina, recuperarea dupa nastere va fi mult mai rapida. Postura va fi una imbunatatita, la fel si circulatia sangelui in corp, scapi si de stres, anxietate, depresie.

Nu vei face exercitii fizice sau sport in sarcina daca ai probleme cu inima, plamanii, daca ai tensiune arteriala prea mare, probleme cervicale, sangerari permanente vaginale in timpul celui de-al doilea trimestru si de-al treilea trimestru de sarcina, probleme cu placenta. Sarcinile multiple, rupturi premature ale membranelor, anemie severa, toate te vor opri sa faci orice fel de miscare sau exercitii fizice cat esti gravida.

Schimbarile majore din corpul tau, din perioada graviditatii, nu te vor lasa oricum sa faci sport si exercitii fizice la fel ca inainte de sarcina. Hormonii si dezechilibrele hormonale din cele noua luni vor aduce probleme la nivelul articulatiilor, ritmul cardiac va fi ceva mai alert cat nu faci miscare, greutatea corporala si dispunerea ei te va impiedica sa faci anumite exercitii fizice banale in siguranta.

Cand ai primit OK-ul de la medicul tau ginecolog si poti face sport si exercitii fizice in sarcina nu ai voie sa depasesti 30 de minute de exercitii fizice cu intensitate moderata zi de zi sau de trei ori pe saptamana, daca nu vrei sa faci efort prea mare. Pentru inceput poti face miscare in timpul plimbarilor scurte, nu pui deloc presiune pe articulatiile si asa incercate de greutatea prea mare din sarcina.

Dar poti practica inotul, exercitii aerobice usoare, poti merge pe bicicleta medicala, pe bicicleta obisnuita pe distante mai scurte. Nu te aventura sa ridici greutati mari, poti sa faci exercitii fizice cu niste greutati mai mici cand esti gravida. Yoga sau pilates vor fi excelente in sarcina, dar facute si ele cu moderatie si multa atentie la miscari si presiunea pusa pe corp si pe burtica.

Mereu vei incepe cu o incalzire, te vei relaxa in timpul exercitiilor fizice si te vei hidrata foarte bine inainte si dupa exercitiile fizice recomandate. Evita exercitiile fizice intense, care cresc fluxul de sange si cantitatea de oxigen la nivel muscular, privand uterul de tot ce are nevoie pentru bebe. Ca sa nu treci de o anumita limita de efort vezi daca poti purta o conversatie cu cineva in timp ce faci sport. Daca nu poti inseamna ca te fortezi mult prea tare si e cazul sa te opresti si sa te gandesti la exercitii fizice mai usoare.

Raportat la o saptamana din timpul sarcinii, o femeie are nevoie de cel putin doua ore si jumatate de activitate aerobica de intensitate moderata in cele sapte zile. Activitatea fizica moderata si exercitiile fizice mai scazute ca intensitate te vor ajuta sa transpiri si sa ai un ritm cardiac ceva mai mare, dar fara a exagera.

Tine cont de toate semnalele corpului tau cand faci sport, exercitii fizice in sarcina si asculta de sfaturile doctorului ginecolog, de ce iti spune psihoterapeutul, daca ai unul, instructorul de la sala, daca mergi acolo frecvent. Nu creste intensitatea exercitiilor fizice facute cat esti gravida, fii mereu precauta si incearca sa te misti in limitele normale impuse de starea in care se afla corpul tau la un anumit moment.

Sunt de evitat orice sporturi de contact, orice exercitii fizice care pun presiune prea mare pe abdomen, pe muscultura de acolo, calaritul, gimnastica, scufundarile, antrenamente si plimbari la altitudini prea mari, peste 2000 m, orice fel de exercitii care presupun schimbari bruste ale pozitiei si efort sustinut, presiune constanta pe tot corpul si pe schelet, muschi. Daca nu esti sigura ce activitati fizice ai voie si ce nu ai voie in sarcina discuta mereu cu medicul tau si respecta tot ce ti se indica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.