Compresia cordonului ombilical in timpul travaliului si nasterii. De ce apare si cum poate fi prevenita?

Inainte de nastere sau in timpul travaliului si nasterii se pot intampla foarte multe lucruri. Unul dintre cele mai grave si mai serioase poate fi legat de compresia cordonului ombilical. Compresia e un lucru obisnuit si se intampla frecvent in timpul sarcinii, nu trebuie sa te sperie, insa daca se ajunge la o situatie extrema si la compresie prelungita urmarile pot fi dintre cele mai periculoase pentru mamica si bebe. Ce e de facut, care sunt cauzele principale si cum se poate preveni o astfel de compresie a cordonului ombilical?
Cordonul ombilical asigura necesarul de sange si de oxigen pentru fat pe tot parcursul dezvoltarii in uter, conectand placenta de copil. Din momentul travaliului sau in timpul nasterii copilului acest cordon poate sa se rasuceasca sau sa apara compresia la nivelul sau. In 10% din nasterile naturale apare aceasta problema, insa compresia cordonului ombilical poate sa fie cauzata si de miscarile copilului in uter inainte de travaliu sau nastere.
In timpul sarcinii, cordonul ombilical se tot misca si ajunge in jurul copilului si in preajma lui mai mereu si e perfect normal. Uneori cordonul ombilical ajunge si in jurul bratelor, corpului, chiar in jurul gatului, dar cazurile sunt rare si nu ai cum sa previi asa ceva, de obicei revine la pozitia initiala cand bebe isi da seama ca e ceva in neregula cu el.
Cand vine momentul nasterii cordonul ombilical se va compresa si va lasa bebe fara sange suficient pentru cateva minute bune de multe ori. De cele mai multe ori bebe trece rapid peste aceste momente si nasterea vaginala decurge normal. Daca insa bebe are ritm cardiac modificat, daca apar materii fecale in lichidul amniotic deja se iau masuri pentru a se preveni complicatii si a se remedia imediat compresia cordonului ombilical.
Cordonul ombilical poate fi in jurul gatului copilului sau intre cap si osul pelvisului mamei si in acel moment discutam despre compresia sa. In cazuri extreme, ca sa se grabeasca nasterea, se va folosi un forceps si dispozitive pentru a reusi sa fie extras bebe cat mai repede si a se evita orice probleme. Cezariana e obligatorie cand nu se poate face nimic din exteriorul corpului mamei.
Alte cauze probabile ale compresie cordonului ombilical ar putea fi: contractiile uterine, prolapsul cordonului ombilical, iese intai cordonul ombilical la nastere si dupa copilul, de unde si compresia, innodarea cordonului ombilical daca e lung si compresat deja, hiperactivitatea copilului in uter.
Pana la nastere sau cand se declanseaza travaliul nici nu e descoperita compresia cordonului ombilical. Si totusi iti poti da seama ca e ceva in neregula daca: scade activitatea copilului in uter, creste activitatea, copilul devine agitat, incearca sa se repozitioneze ca sa scape de compresie, apare cordonul ombilical in timpul nasterii, pana sa vedem copilul, cresterea si dezvoltarea copilului in uter sunt incetinite. Un Doppler, ultrasunetele sau examen fizic pelvian iti vor spune exct daca te confrunti cu o compresie a cordonului ombilical.
Echipa de medici care te va asista la nasterea vaginala si care se va ocupa de mamica va monitoriza ritmul cardiac al bebelusului, nivelul lichidului amniotic, dar si IUGR-ul. Inainte de nastere, daca simti ca ai cordonul ombilical in cervix, deplasat acolo, in timpul unui prolaps e obligatoriu sa te prezinti la camera de garda pentru investigatii si interventii de urgenta.
Tratamentele pentru compresia cordonului ombilical care s-a intamplat deja depind de mai multi factori: cauza, sanatatea copilului la momentul respectiv, sansele ca starea de sanatate a copilului sa se deterioreze in perioada imediat urmatoare.
In situatia in care bebe nu pare afectat de compresia usoara se va interveni pentru schimbarea pozitiei copilului in uter, schimbarea pozitiei mamei, se va administra oxigen suplimentar, se vor administra lichide intravenos. In timpul nasterii insa, cand bebe da semne ca nu se simte bine si e agitat, nu are suficient oxigen, se intervine imediat prin: amnioinfuzie, cu solutie salina in uter, medicamente care opresc contractiile uterine, cezariana de urgenta.
Nu ai cum sa prezici compresia cordonului ombilical. Totusi poti fi atent la factorii de risc: nasterea in care apar deja complicatii, nastere prematura, prea mult sau prea putin lichid amniotic, sarcinile cu gemeni, tripleti, cordon ombilical prea lung, nasterile la varste peste 35-40 de ani.
Complicatiile care vin la pachet cu o compresie a cordonului ombilical ar putea fi: paralizie cerebrala si probleme majore la nivelul creierului copilului, acidoza respiratorie, prea mult acid in sangele copilului, cezariana care are complicatii majore, dificultati de respiratie, distocie de umar la nastere, encefalopatie hipoxico-ischemica, cvadripareza spastica, ajungandu-se pana la decesul fatului la nastere.
Daca nu se intervine corect si rapid se poate ajunge la probleme comportamentele ale copilului, autism si alte boli asemanatoare.
Tine cont ca acestea sunt cele mai „negre” scenarii, in realitate o compresie a cordonului ombilical nu e asa de grava si medicii stiu cum sa o rezolve rapid indiferent cand apare si cat de grava este-in cel mai rau caz ai cezariana in loc de nastere vaginala sau se va schimba pozitia bebelusului in uter inainte de nastere prin tehnici medicale specifice.
Prevenirea compresiei cordonului ombilical este aproape imposibila, dar ce poate face mamica este sa evita inducerea travaliului, nasterii, trebuie evitata, daca se poate, epidurala, dar si ruperea membranelor. E bine sa te misti, sa nu stai in pat cat timp ai contractii si dureri pana la nastere, cat esti in travaliu.
La nastere, daca doctorii vad ca bebe are cordonul ombilical in jurul gatului pot sa il treaca rapid pe dupa cap inainte de a iesi si corpul bebelusului din vagin-mamica nu va mai impinge deloc pana cand se rezolva pe loc situatia legata de cordonul ombilical. La nevoie se va taia cordonul ombilical inainte de nastere, dar din acel moment nasterea trebuie accelerata pentru ca bebe nu mai are sange si nutrienti esentiali, oxigen si se ia decizia unei cezariene de urgenta.