Corioamniotita, o complicatie aparuta la nastere, inainte de nastere, periculoasa pentru mamica si bebe
Complicatiile chiar inainte de nastere si in timpul nasterii pot fi extrem de periculoase pentru mama si fat. Dintre acestea corioamniotita este poate cea mai greu de gestionat si de prevenit complicatie, mai ales ca bacteriile care o genereaza se pot raspandi rapid in interiorul uterului si il pot afecta pe bebe imediat.
Corioamniotita este o infectie extrem de periculoasa pentru mama si fat, aparuta si dezvoltata in uter, la nivelul lichidului amniotic. Numele sau vine de la cele doua membrane care inconjoara copilul cat e in uter. Afectiunea este prezenta in 1%-5% din sarcinile ajunse pana la termen si in 40% din cazurile de nasteri inainte de termen, premature, pana la 70% uneori. De altfel, nasterile premature apar tocmai din cauza ei.
Infectia induce si inflamatia uterului, infectii bacteriene grave, apare inainte de ruperea apei sau dupa ce s-a declansat deja travaliul si nasterea naturala e pe punctul sa se intample. Va fi afectata si placenta, lichidul amniotic, cele doua membrane in egala masura, membrana interna si externa uterina. Cand bacteriile ajung la orice fel de tesut si membrana ce inconjoara fatul discutam despre corioamniotita.
Cauzele corioamniotitei sunt clare, e vorba despre bacterii, bacterii polimicrobiale de regula. De multe ori sunt bacterii pe care le gasim in tractul urinar, tractul digestiv, sau sunt din surse externe. Aici includem E. coli, GBS-ul, streptococci Grup B, Ureaplasma si Mycoplasma hominis. Uneori amniocenteza duce la aparitia corioamniotitei.
Infectia nu porneste de la inceput in uter, incepe din vagin, anus, dupa care ajunge rapid in uter. Uneori, in cazuri rare, apare in uter direct daca sunt si rupturi, probleme uterine ce permit intrarea si raspandirea bacteriilor in tot mediul din jurul copilului.
Varsta, conditia fizica, stilul de viata, afectiunile mamei pot fi factori de risc pentru corioamniotita. Daca s-a rupt apa prematur, daca travaliul e foarte lung inainte de nastere, daca ai examen vaginal prelungit cat timp esti in travaliu, ai infectii cu transmitere sexuala, ai infectii vaginale, urinare, la nivelul placentei sansele sa dezvolti aceasta boala sunt si mai mari. Prima nastere din viata, prezenta altei nasteri in care a fost aceasta complicatie, anestezia epidurala in travaliu, cerxivul scurt, dar si consumul de droguri, alcool, fumatul pot fi pe lista de factori de risc pentru Corioamniotita. Sistemul imunitar compromis si monitorizarea in timpul travaliului interna, cu instrumente nesterile ar putea duce la riscuri mai mari daca discutam despre corioamniotita.
Simptomatologia tipica pentru corioamniotita este: febra mare, ritm cardiac crescut la mama si fat, uter contractat, dureros, sensibil, scurgeri vaginale cu miros urat, culoare anormala, transpiratie excesiva.
Fatul va fi afectat direct de infectie, se poate ajunge la complicatii severe, infectii majore, probleme cerebrale, respiratorii, pulmonare.
Diagnosticarea corioamniotitei se va face in cabinetul medicului ginecolog. Se incepe cu examinare fizica, observarea istoricului medical al pacientului, se continua cu analize de urina, sange, culturi vaginale, prelevare de mostre de lichid amniotic. Ultrasunetele, radiografia, CT, poate si un RMN vor fi recomandate de asemenea.
Tratamentele pentru corioamniotita isi propun sa opreasca raspandirea infectiei si sa amelioreze simptomatologia asociata. Antibioticele sunt primele care vor fi administrate doar dupa control, de obicei administrarea este intravenoasa ca sa actioneze mai rapid si mai bine.
In cazurile mai grave se recomanda nasterea prematura si declansarea travaliului mai devreme. Si fatul va primi antibiotice daca infectia a ajuns si la el.
Fara tratamente specifice corioamniotita poate duce la complicatii grave: infectii ale regiunii pelvisului, abdomenului, endometrita, cheaguri de sange in pelvis sau plamani, , sangerari dupa nastere, cheaguri de sange in picior, respiratie ingreunata, septicemie, soc septic la mamica.
Bebelusul poate avea si el septicemie, meningita, pneumonie, alte boli de plamani, crize, paralizie cerebrala, complicatii ale infectarii cu bacterii.
Infectia cu raspandire prea mare inainte de diagnosticare va duce la decesul fatului si la deces dupa nastere in cazul fatului si chiar al mamicii.
Preventia in cazul corioamniotitei este posibila, cu ajutorul antibioticelor luate cand se rupe apa mai devreme, prin limitarea numarului de examinari vaginale dupa ce s-a rupt apa, prin screening pentru deipstarea bacteriilor in trimestrul III de sarcina, streptococul grupa B.
Se recomanda vizite cat mai dese la ginecolog, pentru identificarea inflamatiei vaginale, infectiilor. In ultima luna de sasrcina, ginecologul va recomanda analize de sange pentru verificarea GBS, bacterie comuna ce cauzeaza corioamniotita.