Cum sa alegi clinica sau spitalul in care vei naste?
In cele noua luni de graviditate te gandesti la foarte multe lucruri pe care le ai de rezolvat pana sa iti tii in brate bebelusul. Cand te aproprii de momentul programat pentru nasterea naturala sau prin cezariana iti mai ramane de facut bagajul pentru maternitate si gasirea unei clinici sau unui spital unde sa poti naste in siguranta si sa iti fie bine si tie, dar si lui bebe.
Pana sa ajungi la mai multe optiuni legate de spitale si clinici private unde vei naste la finalul celor noua luni de sarcina e bine sa te gandesti mai intai la ce iti doresti la unitatea spitaliceasca, de la clinica, cum vrei sa fie nasterea si perioada petrecuta dupa nastere in conditii de spital si ce asteptari ai de la medici, asistente, de la tot ce se va intampla acolo odata ce apa ti se va rupe si vei intra in travaliu.
Cu cat asterni pe hartie mai multe detalii cu cateva saptamani inainte sa ajungi in clinica, spital, cu atat vei avea medici si asistente care vor sti cum sa pregateasca planul personalizat pentru tine si pentru bebe si cum sa te ajute sa te simti cat mai bine. Fii realista si nu incerca sa iti impui asteptari prea mari mai ales daca stii ca nu dispui de bugete foarte mari pentru nastere. Poti sa nasti si la stat, insa conditiile vor fi destul de proaste si nu vei primi ingrijirea de care ai nevoie si atentia de care ai nevoie. Asa ca e cel mai bine sa pui ceva bani deoparte cat esti gravida si sa mergi la privat.
Dar si la privat trebuie sa ai grija ce alegi. Verifica site-urile si parerile despre clinici, spitale private, vezi care e procentul de cezariene facute acolo, mai ales daca vii dupa o nastere vaginala in trecut sau dupa o cezariana. E bine sa stii si informatii statistice despre nasterile inainte de termen, despre cum anume stie personalul de acolo sa se ocupe de fiecare caz mai ciudat.
Vezi daca se pot face epiziotomii in timpul nasterii vaginale ca sa nu ajungi sa ai vaginul distrus dupa nasterea naturala, daca se va asigura o epidurala de calitate, ce fel vor decurge lucrurile daca apar complicatii.
Va conta foarte mult in alegerea spitalului sau clinicii unde vei naste si echipa de acolo, cata experienta au medicii, daca ai medici din toate specialitatile si asistente pregatite sa te ajute in orice fel de scenariu. Pe langa echipa foarte importanta va fi comunicarea intre ei, cat de bine se inteleg si coopereaza mai ales in situatiile mai grave, cand apar si complicatii.
Vor fi importante echipamentele de ultima generatie din sala de nastere sau de la ATI, daca e nevoie de recuperare dupa o nastere mai grea. Te vei gandi si vei folosi ca un termen de comparare si ceea ce primesti in termeni de servicii prestate, de calitate. Asta inseamna ca vei avea mereu servicii de top pentru preturile platite, dar si cele mai interesante si mai bune optiuni pentru nastere, indiferent de tipul sau.
Travaliul si nasterea efectiva a bebelusului vor fi foarte importante, deci va trebui sa fie gestionate excelent de fiecare data. Spitalul sau clinica in care vei sta pana dupa nastere ar trebui sa iti ofere un tur ghidat ca sa vezi toate saloanele importante si sala de nastere, sa intalnesti si medicii si asistentele, sa vezi daca ai o „chimie” cu ele. Vei intreba despre substantele folosite pentru managementul durerii, despre pozitiile in care se poate naste, despre ce poti sa faci daca vrei sa nasti si altfel decat intr-o sala de nasteri clasica.
Alegi spitalul sau clinica in functie de ce contine camera in care vei sta, daca ai si baie proprie, poate dus, daca ai si tv si internet, acces rapid la dispozitive de chemat asistente, medici in caz de urgente, paturi moderne cu de toate. Foarte important sa intrebi si sa cauti informatii si despre cezariene si despre modul in care se vor face, cat de rapida e recuperarea, daca se ofera si posibilitatea unui travaliu indus ca sa nu te mai chinui cu tot ce inseamna contractii.
Si daca tot discutam despre nasteri e de preferat sa mergi la o clinica, un spital unde ai la dispozitie anesteziologist, pediatru, ATI neonatal permanent la dispozitie pentru orice fel de probleme apar, dar si posibilitatea sa iti vezi bebelusul mereu.
Va conta enorm sa ai si un „antrenament” facut din spital legat de alaptare si sa incerci sa inveti de la profesionisti ce ai de facut si cand ar trebui sa te alertezi, sa mergi la medicul pediatru. Si nu uita de atributul „baby-friendly” pentru toate saloanele si facilitatile oferite mamicilor care vin sa nasca in spital, in clinici.
Nu in ultimul rand vei tine cont de mancare si de meniuri personalizate daca e nevoie, de posibilitatea de a comanda mancarea dorita si de resurse in plus puse la dispozitie in functie de nevoi punctuale ce apar cat esti in spital sau in clinica unde urmeaza sa nasti. De la personal in plus, specializari de care poate ai nevoie si medici care pot veni oricand pentru tine, ca sa te ajute, pana la curatenie facuta ceva mai des mai ales pe timp de pandemie, la toate te vei gandi serios si vei analiza ce ofera spitalul clinica inainte sa iei o decizie finala.
Plus ca e esential sa ai aproape spitalul, clinica daca nu vrei sa mergi cu doua sau trei saptamani sau daca vrei sa vina rapid la tine cei dragi cand te pregatesti sa nasti sau dupa ce ai nascut, ca sa vada si ei minunea ta.