Ce se intampla in corpul feminin in timpul nasterii?

Nasterea este un "flux" de procese declansate in corpul feminin odata ce au trecut cele noua luni de sarcina.

Nasterea e un proces complicat, o provocare pe care orice femeie care a ramas insarcinata o va avea de trecut odata ce s-au terminat cele 40 de saptamani de sarcina. Pot sa apara multe complicatii in timpul nasterii, nasterea e diferita in functie de fiecare organism si fiecare femeie este diferita, asadar nasterile nu seamana deloc unele cu altele. Ce se intampla mai precis in corpul feminin in momentul in care incepe nasterea?

De la inceput trebuie sa intelegem un lucru: corpul feminin a fost gandit in asa fel incat nasterea sa fie posibila si sa nu existe probleme majore odata ce acest proces a inceput, corpul femeii sa nu aiba de suferit prea mult. Forma pelvisului, hormonii, muschii puternici, totul va functiona sincronizat pentru a aduce pe lume o noua viata, bebelusul atat inainte, cat si in timpul sau dupa nastere.

Dar pana la nasterea propriu-zisa corpul pregateste mamica si bebelusul pentru ce urmeaza sa se intample. Apar contractiile Braxton Hicks prima data care te anunta ca deja te pregatesti de nastere. Pana sa apara contractiile tipice nasterii si travaliului apar contractiile Braxton Hicks. Asta se intampla cu cateva zile sau saptamani inainte de momentul nasterii.

Contractiile sunt niste relaxari si „incordari” are uterului. Nu sunt dureroase si ajuta uterul si cervixul sa fie gata de travaliu. Pe masura ce te apropii de momentul nasterii ele devin tot mai frecvente si mai regulate. Ele nu vor schimba deloc forma cervixului si de multe ori acest fenomen poarta numele de travaliu fals. Diferenta dintre aceste contractii si travaliul fals si travaliul real si contractiile care anunta nasterea iminenta se poate face doar dupa examinarea vaginala si observarea cervixului.

Si daca tot am amintit despre cervix, acesta se pregateste si el de nastere si devine mai moale si mai subtire, pregatindu-se pentru dilatarea care va permite copilului sa intre in vagin in timpul nasterii. La o examinare atenta vei vedea si un fel de dop de mucus „patat cu sange” care protejeaza copilul de infectii sau de alte corpuri straine ce pot trece de pelvis.

Copilul s-ar putea sa se miste inspre partea inferioara a pelvisului cu capul in jos sau poate intr-un singur loc deasupra cervixului, gata de nastere. Din momentul in care copilul a coborat spre cervix mamica va respira mai bine.

Inainte de travaliu sacul amniotic se rupe si contractiile incep rapid dupa acest moment. Din vagin curge lichidul din sacul amniotic. Acest fenomen se mai numeste si „ruperea apei”, o ruptura a membranelor. Culoarea lichidului scurs din vagin e de culoare galben deschis. Daca e verde sau rosu s-ar putea ca bebe sa aiba probleme.

Daca apa s-a rupt dar tot nu ai contractii timp de 24 de ore, in acest interval, vei avea nevoie de inducerea travaliului pentru ca sunt riscuri majore de infectii grave. Se foloseste gel prostin, prostinul fiind un hormon ce inmoaie si scurteaza cervixul, substanta se introduce in vagin si se asteapta cel putin o ora, dar si ruperea artificiala a membranelor-se rupe acel sac din jurul copilului. La nevoie se mai foloseste perfuzia cu syntocinon pentru a induce mai rapid travaliul.

De cele mai multe ori nici nu stii ca a inceput travaliul. Pot sa te simti agitata, sa te doara spatele, sa ai dureri ca in timpul menstruatiei, sa ai diaree sau dureri de stomac.

Dar travaliul incepe oficial cand ai contractiile specifice, dureroase. De acolo cervixul se deschide treptat. Contractiile trebuie sa fie mai dese si la o distanta mica una de alta ca sa te poti prezenta la spital pentru nastere.

Pelvisul are si el un rol esential in timpul nasterii. El e localizat intre oasele soldurilor, la femei e mai larg si mai lat si mai plat. Si „gaura” pelvisului e mai mare ca sa permita nasterea in siguranta a unui copil. Organele care stau in pelvisul feminin sunt uterul, cervixul si vagina, toate tinute de un grup de muschi foarte puternici.

In timpul nasterii, muschii de deasupra uterului preseaza pe funduletul copilului cu putere. Capul copilului va presa imediat pe cervix, este eliberat hormonul oxitocina si deja ai contractiile dureroase si nasterea a inceput. Cervixul se va dilata pentru a permite copilului sa se nasca in siguranta.

Pe masura ce bebelusul va trece prin vagin usor, usor, oasele si ligamentele de la pelvis se vor misca si se vor intinde ca sa permita copilului sa se miste cat mai usor. Ca sa nu apara probleme, copilul are deja niste spatii ramase la nivelul craniului ce ii permit sa treaca foarte usor prin pelvis fara sa sufere fracturi craniene.

Hormonii te ajuta si ei sa nasti mai usor si mai rapid. Ei produc foarte multe schimbari in corpul feminin odata ce nasterea a inceput. Prostaglandinele sunt eficiente inainte de nastere, cand sunt secretate in cantitati mari, care vor ajuta la deschiderea cervixului.

Copilul va accepta mai usor prezenta oxitocinei daca exista cantitati suficiente din acest hormon. Intervine oxitocina care aduce contractii in timpul travaliului, dar si contractii dupa, pentru a se elimina placenta dupa nastere.

Aceste contractii de dupa nastere vor ajuta uterul sa isi revina la marimea si forma initiala. Alaptarea va fi posibila tocmai datorita prezentei oxitocinei si prolactinei, doi hormoni deosebit de importanti. Contactul direct al mamei si al bebelusului duce la eliberarea acestor hormoni.

Relaxina este hormonul raspunzator de inmuirea si de extinderea cervixului in timpul nasterii, dar si de ruperea apei si de extinderea ligamentelor de la pelvis pentru a permite copilului sa treaca usor prin vagin si sa se nasca.

Beta-endorfinele apar in timpul nasterii, ajuta mamica sa nu aiba dureri atat de mari, apare euforia si te simti exact ca si cum ai fi luat substante halucinogene.

Dupa nastere, echilibrul hormonal feminin se schimba iarasi, de unde si fenomenul comun „baby blues”. Incepi sa plangi din nimic, devii anxioasa, te enervezi usor din orice, treci de la o stare la alta, ai sentimente si emotii contradictorii aparute din senin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.