Cum poti reduce nivelul durerii din timpul nasterii?
Nasterea este un proces destul de complicat pentru mamica si pentru corpul uman. E privita cu teama de mai toate mamicile si asta pentru ca bucuria nasterii si a venirii pe lume a copilului este umbrita de frica de o durere insuportabila si de contractii extrem de puternice. Durerea aparuta in timpul travaliului si al nasterii e normala, face parte din procesul nasterii si nu poate fi evitata. Dar poate fi mai usor de suportat cu abordari fara medicamente sau cu administrare de medicamente, injectii.
Nu e femeie gravida care sa nu se gandeasca cu groaza la momentul nasterii. Desi stii ca vine pe lume un copil si bucuria e imensa, stii ca te vei confrunta cu cele mai mari dureri pe care le-ai avut in viata ta. Medicina moderna ofera, din fericire, o multime de metode si tehnici prin care poti reduce aceasta durere si o poti face suportabila sau care te ajuta sa scapi definitiv de ea si sa nasti fara probleme, mai usor.
Sunt si femei care nu se tem de durere si chiar vor sa o experimenteze in timpul nasterii, raportandu-se la ea ca la o modalitate de “purificare”, ca la o metoda de a trece la un alt nivel al perceptiei asupra realitatii pe care o traiesc. Insa pentru cele mai multe mamici, durerea ramane o mare problema mai ales la o nastere ceva mai dificila…
Abordari fara medicamente. Cel mai important lucru in timpul sarcinii si mai ales cand se apropie momentul nasterii este sa ramai activa si faci tot ce poti sa fii puternica si sa rezisti, mai ales daca ai un travaliu intins pe cateva ore bune.
Poti opta pentru tehnica Lamaze, care te va ajuta sa ai mai multa increde in tine si in puterea corpului tau de a sustine o nastere naturala, vaginala. Tehnica Lamaze include doar exercitii de relaxare, de respiratie care vor reduce perceperea durerii la o intensitate prea mare. Vei invata cum sa folosesti distragerea atentiei de la durere si sa beneficiezi de pe urma masajului facut de o persoana care te sustine.
Metoda Bradley va avea si ea rezultate foarte bune. O alta persoana, de regula tatal copilului, devine „antrenor” al nasterii. El va incuraja nasterea naturala fara medicamente, atat timp cat va fi posibil. Metoda Bradley se concentreaza pe nutritie, exercitii, pe tehnici moderne de relaxare, tehnici de respiratie speciale pentru gravide si pentru perioada nasterii.
Cand se intra deja in travaliu multe femei folosesc si alte tehnici fara medicamente pentru a trece mai usor peste durerile groaznice din timpul nasterii si din timpul travaliului. Merg, cer masaj, se relaxeaza, fac o baie, un dus, schimba pozitiile, asculta muzica.
Medicamente, injectii. Sunt doua tipuri de medicamente pe care le poti solicita in timpul nasterii si in timpul travaliului prelungit. Analgezice, care reduc durerea, dar simti inca multe lucruri, si anestezicele, care blocheaza durerea si nu mai simti absolut nimic. Unele analgezice au efecte asupra intregului corp, alte reduc durerea din anumite locuri, vagin, vulva, perineu. Alte analgezice sau anestezice anuleaza durerea in zone mari ale corpului, de exemplu zona bazinului.
Epidurala este cea mai folosita si mai ceruta in timpul nasterilor vaginale si chiar in cezariene. Medicul anestezist injecteaza medicamentele speciale in spatele pacientei, zona inferioara, iar in 10-20 de minute nu mai simti absolut nimic in zona bazinului. Scade tensiunea, inima bebelusului va bate mai incet, insa nu se intampla nimic, mamica e in siguranta, la fel si bebe.
Anestezia in coloana poate fi o solutie pentru cezariana, efectele sale dureaza 1-2 ore, deci suficient timp cat sa aiba loc operatia fara probleme.
Uneori pot sa fie combinate epidurala si anestezia in coloana daca vrei sa ai mai mult control asupra durerii in timpul nasterii.
Tranchilizantele se mai folosesc rareori pentru a scapa de anxietate si se injecteaza intravenos sau in musculatura. In 10-20 de minute isi vor face efectul si 3-4 ore nu vei avea probleme, vei fi foarte relaxata. Nu scapi complet de durere, e adevarat, dar uiti mare parte din travaliu si tot ce inseamna el, inclusiv de durerea pe care o vei experimenta.
Narcoticele se mai folosesc de multe ori ca sa se reduca din durerea la nasterea naturala. Efectul lor dureaza 2-6 or, nu elimina complet durerea, dau stari de somnolenta. Pot afecta respiratia mamicii si a bebelusului. Se recomanda mamicilor care nu vor epidurala in timpul nasterii, dar vor sa nu simta durerea atat de tare.
Blocajul pudendal sau anestezia nervului rusinos este o solutie ca sa scapi de durerea din timpul nasterii. Se face o injectie care blocheaza durerea aparuta intre vagin si anus, perineu. Efectul apare dupa 10-20 de minute si nu exista efecte negative. Este folosita foarte rar astazi si de multe ori poate scadea si tensiunea arteriala.
Orice metoda ai alege e bine sa te consulti cu echipa medicala si sa asculti recomandarile care ti se vor face ca sa nu ai nicio problema in timpul nasterii si sa ai si o durere mai usor de suportat.