Cum te pregatesti pentru nasterea la spital?

Pregatirile pentru nasterea la spital incep cat mai devreme ca sa nu uiti nimic important cand se apropie momentul.
Nasterea la spital, la clinica, la maternitate este ultima etapa din drumul lung pe care l-ai avut de parcurs odata ce ai aflat ca ai ramas insarcinata. Dupa noua luni in care ai trecut prin tot felul de stari si ai suportat o greutate uriasa a venit timpul sa nasti si sa te linistesti, sa iti tii in brate copilul mult dorit si mult asteptat. Pregatirile pentru nasterea programata sunt foarte importante si te vor scuti de un stres in plus si de foarte multe ore nedormite si zile agitate odata ce se apropie momentul nasterii…
Asa cum atletii se pregatesc din timp pentru un maraton, asa si mamicile care asteapta venirea pe lume a copilului se vor pregati cu cateva luni inainte pentru a avea o nastere perfecta, sigura si cat mai usoara. La spital sau la clinica vei avea nevoie de multe lucruri, va trebui sa fii bine pregatita si sa intelegi ce se va intampla in sala de nastere, ce se va intampla cu al tau corp odata ce intri in travaliu. Daca nu ai deja o lista de bifat inainte de nastere ti-am pregatit noi una pe care o poti folosi foarte usor.
Participa la cursuri speciale pentru nastere. In cadrul orelor vei afla tot ce trebuie sa stii despre travaliu si nastere, vei sti cum sa iti controlezi contractiile, cum sa fii gata sa nasti si cum sa treci peste teama de nastere. Persoana care va asista la nastere si va ajuta poate participa si ea pentru a pune in practica pe loc tot ce vei invata acolo. Orele se pot tine la spitale, la centrele pentru nasteri, acolo unde exista. Cu cateva saptamani inainte de nastere e bine sa mergi la astfel de cursuri ca sa nu te ia pe nepregatite venirea pe lume a bebelusului tau.
Participa la cursuri speciale pentru alaptat. In primele zile si saptamani de viata micutul tau va avea nevoie de laptic matern pentru a se dezvolta si a creste mare, mare. Asa ca, daca esti la primul copil si nu stii prea bine ce e cu alaptarea si cum sa o faci corect, e recomandat sa te inscrii la astfel de ore. Vei invata cum sa tii corect copilul in timpul alaptarii, cum sa stii cand i-ai dat destul laptic, cum sa aduci copilul la san pentru alaptare si cum sa te asiguri ca primeste de fiecare data cantitatea de lapte de care are mare nevoie. Un consultant care te poate indruma in privinta problemei lactatiei dupa nastere ar putea sa iti fie de mare ajutor si il gasesti si pe el in cadrul acestor cursuri.
Participa la cursuri de parenting. Da, stim cu totii cum sa ne crestem copiii. De ce am avea nevoie si de cursuri de parenting. Daca esti la primul copil nu prea vei sti ce ai de facut si te vei panica mai mult decat e cazul. In loc sa te bazezi pe sfaturile de la alte mamici, de la prieteni si familie mai bine mergi la astfel de cursuri. Vei invata totul despre dezvoltarea bebelusilor, despre siguranta lor si cum o poti asigura mereu, despre schimbarea bebelusilor si imbracare, despre urgentele medicale si cum le faci fata. Pleci de acolo mai increzatoare si cu mai mult curaj, esti deja pregatita sa faci fata copilului ce urmeaza sa vina pe lume.
Creioneaza un plan. E bine sa stii ce vrei exact in timpul nasterii, cum ai vrea sa aiba loc, in circumstante ideale, fireste. Planul e un document flexibil, se pot face schimbari oricand si ii va ajuta pe medici si pe asistente, moase sa stie ce iti doresti de la nastere si care ar fi cel mai bun scenariu pentru tine, asa cum l-ai vedea tu. In loc sa nu fii multumita de cum a decurs nasterea si sa nu primesti ce ti-ai dorit mai bine discuti concret de la inceput despre tot ce te-ar ajuta sa ai o nastere mai usoara si sa te simti mai bine.
Viziteaza spitalul, clinica in care vei naste. Trebuie sa stii la ce sa te astepti, ce vei avea de facut cand vei naste. Asa ca o vizita programata la spital, clinica va fi foarte utila. Vei vedea unde vei naste, unde va fi dus copilul, vei sti la ce sa te astepti in timpul nasterii naturale sau prin cezariana, daca e cazul. Stii de la inceput ce optiuni ai, vezi daca iti convine cum se va desfasura totul, daca e curatenie, daca ai intimitatea de care ai mare nevoie.
Afla cat te va costa nasterea si prima luna alaturi de bebe, acasa. Stabileste bugetul de care ai nevoie, vezi daca il ai si incearca sa planifici totul ca sa te descurci in momentul in care ai devenit mamica. Pregateste si camera copilului, vezi cat te costa toate aranjamentele, decoratiunile de care ai nevoie, calculeaza cat te va costa intretinerea copilului pe primele trei luni si organizeaza partea financiara foarte bine ca sa nu te stresezi fara rost cand iesi din maternitate, spital, clinica cu bebe.
Fa bagajul pentru maternitate, nastere din timp. La spital vei avea nevoie de lucruri diverse pentru tine si pentru bebe. Ca sa nu uiti nimic ti-am pregatit o lista cu tot ce vei avea nevoie la spital, clinica atunci cand vei naste. Poti adauga oricat de multe lucruri crezi ca iti vor fi utile, dar ai grija sa nu iei cu tine prea multe pentru ca nu pleci in vacanta😊.
- Planul pentru nastere pe care ti l-ai facut deja;
- Haine confortabile curate pentru salon, pentru dupa nastere, care iti vor permite sa hranesti si bebelusul la san;
- Schimburi, doua sau trei, ca sa fii mereu curata si sa ai cum sa te schimbi rapid;
- Sutiene speciale pentru alaptare sau unele moi sport;
- Tampoane pentru sani;
- Lenjerie intima, cinci sau sase perechi e suficient;
- Servetele umede, servetele uscate;
- Sampon, sapun, deodorant, perie de par, periuta, pasta de dinti, sampon intim, sapun intim;
- Betisoare bumbac;
- Crema pentru mameloane;
- Carti, casti, incarcatoare, baterii externe;
- Medicamente pe care le iei in mod curent;
- Hainute pentru bebe, inclusi caciulita daca e mai frig;
- Paturica pentru bebe;
- Servetele speciale bebe si pampers;
- Haine de schimb pentru plecat din spital bebe si mamica;
- Acte necesare pentru diverse acte medicale ce se vor elibera la finalul perioadei in care esti nevoita sa stai in spital.