Nasterea. Informatii pe care probabil nu le-ai stiut pana acum

Desi stii foarte bine la ce sa te astepti de la nastere sunt si unele lucruri la care nu te-ai gandit.

Nasterea este o etapa normala care apare la finele celor noua luni de sarcina. In timpul nasterii copilul paraseste uterul si trece prin vagin, spre exterior, daca exista o nastere vaginala. Daca nasterea vaginala nu e posibila se va recurge la cezariana, copilul va fi scos direct din uter printr-o interventie chirurgicala.

Femeile gravide stiu si afla suficient de multe informatii despre nastere inainte sa ajunga in acest punct. Cu cat mai multe informatii stiute, cu atat mai bine, mai ales daca ai si o decizie de facut, nastere vaginala sau nastere prin cezariana. Dincolo de lucrurile pe care le cunoastem deja sunt o multime de informatii foarte interesante despre nastere pe care multa lume nu le stie…

Multa vreme nasterea a fost motiv de mituri si de mister. Fiind un proces destul de complicat si avand mai multe etape, nasterea nu a fost pe deplin inteleasa, la fel nici tot ce implica ea din momentul in care s-a declansat travaliul. Cu timpul, pe masura ce medicina moderna a evoluat si femeile au avut acces la mai multe informatii, medicii au putut explica mai bine si controla etapa nasterii multe dintre misterele si miturile nasterii au disparut.

Ce a ramas au fost doar informatii interesante si uneori inedite legate de realitatea nasterii in vremurile moderne. In continuare veti putea parcurge doar o mica parte dintre acestea.

Nasterile nu se intampla intotdeauna la termen. Mai putin de cinci procente dintre copii se nasc fix in ziua in care se termina cele noua luni de dezvoltare intrauterina. Peste 50 de procente ajung sa se nasca cu o saptamana mai devreme, mai tarziu, in vreme ce peste 90 de procedente se nasc cu doua saptamani in jurul termenului stabilit de catre ginecolog. Aceste decalaje sunt cauze mai degraba de schimbarile din corpul feminin sau de estimarile gresite ale momentului conceptiei.

Decesul mamicii la nastere este mai frecvent decat crezi. Doar in Africa 1 din 22 de femei mor in timpul nasterii sau in timpul celor noua luni de sarcina. In comparatie cu situatia din Africa, doar 8.000 de femei din Marea Britanie mor la nastere sau in timpul sarcinii. Peste 350.000-500.000 de femei din toata lumea ajung sa moara in fiecare an in timpul nasterii. Cifrele pot fi si mai mari mai ales ca multe nasteri sunt problematice, apar complicatii in timpul sarcinii si al nasterii, unele femei nasc acasa fara a avea asistenta medicala. Tehnologia moderna a contribuit la scaderea ratei de mortalitate la nastere, intre 1990 si 2013 s-a ajuns la procente care au scazut cu 47% la nivel global.

Fara medicamente, anestezie la nastere. Daca in foarte multe tari o epidurala sau medicamente pentru durere, anestezia sunt lucruri banale si sunt cerute mereu la nasterile obisnuite, in Tarile de Jos si Japonia femeile refuza orice fel de ajutor. Femeile de acolo vor sa suporte singure durerea din timpul nasterii si sa treaca prin procesul complicat al nasterii doar cu ajutorul organismului lor. E o realitate faptul ca anestezia sau alte medicamente pot influenta si sanatatea mamei sau a bebelusului, dar e bine de stiut ca e de mare ajutor sa ai anestezie mai ales daca ai avut probleme de sanatate si nu vrei sa te chinui…

Nasterea, un pericol in vremurile trecute. Prin secolul 15, femeile din Europa credeau ca nasterea si sarcina erau foarte periculoase si cum aflau ca sunt gravide si ca vor trebui sa nasca peste noua luni un copil isi faceau pe loc testamentul. Teama de nastere era oarecum justificata pentru ca medicina nu evoluase atat de mult ca in prezent, decesul la nastere sau in timpul sarcinii era o realitate, asa ca o masura de prevenire a unui viitor complicat era acest testament.

Nasterile cu epidurala dureaza mai mult. Mamele aflate la prima sarcina si la prima nastere vor naste in trei ore si 20 de minute fara epidurala si in cinci ore si 40 de minute cu epidurala. Femeile care au deja un copil, doi, vor naste intr-o ora si 20 de minute fara epidurala si in patru ore si 15 minute cu epidurala.

Unele femei cred ca epidurala nu permite femeilor sa impinga asa cum trebuie copilul in timpul nasterii, insa un studiu din 2001 a demonstrat contrariul, efectul epiduralei nu este unul atat de puternic si femeile au control asupra corpului lor mai ales in zona pelviana, asa ca vor putea impinge.

Dopul de mucus de la deschiderea cervixului nu e intamplator. Toate femeile gravide ajung sa aiba ca un dop de mucus la intrarea in cervix. El are rolul de bariera impotriva bacteriilor care ar putea patrunde in uter si care ar putea iesi din corp in timpul travaliului. Tot acel dop va feri si copilul de infectii si va garanta o „sigilare” cat mai buna a uterului pe toata perioada sarcinii. Dopul dispare cand incepe travaliul.

Contactul imediat dupa nastere dintre copil si mamica ii ajuta pe amandoi. Mamica trebuie sa isi tina copilul in brate imediat dupa nastere si sa aiba contact direct cu micutul. Copilul isi va mentine o temperatura ideala, iar mama si bebe vor avea o activitate hormonala normalizata. Plus ca relatia mama-copil va fi una deosebit de importanta si micutii vor invata sa isi recunoasca parintele dupa voce, sa interactioneze si vor simti dragostea materna unica de care au mare nevoie.

Scurgerile vaginale dupa nastere, care vor dura ceva vreme, sunt normale. Imediat dupa nastere si vreme de 4-6 saptamani mamicile vor observa scurgeri vaginale frecvente. E vorba de sange, mucus, fluide care au ajutat la dezvoltarea copilului cat era in uter, tesuturi care au „captusit” uterul cat timp a existat sarcina. Femeile poarte o perioada tampoane pentru a preveni scurgerile in cantitati mari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.