Nasterea acasa. Ce ar fi bine sa stii inainte de a alege aceasta varianta?
La capatul celor noua luni de graviditate vine si momentul mult asteptat: nasterea. Nasterea are loc in maternitate, la spital, la clinici care ofera servicii excelente pentru mamele care abia asteapta sa isi cunoasca bebelusii. In unele situatii se intampla sa nasti si acasa, dar cazurile sunt rare. Totusi in anumite zone ale globului nasterile acasa sunt un lucru normal si femeile aleg sa renunte la serviciile medicale din spitale in favoarea unei nasteri fara prea mare stres chiar acasa, intr-un mediu cunoscut…
Nasterea acasa e o varianta preferata de multe femei. De regula, nasterea acasa este asistata de personal calificat, insa implica multe riscuri pe care in spital nu le ai. Unele studii au dovedit ca nasterea acasa e asociata cu un risc mai mare de moarte pentru bebelus sau de raniri in timpul nasterilor vaginale.
Pana prin 1700 nasterea acasa era singura optiune pentru femeile gravide. Familia si prietenii erau cei are ajutau, alaturi de o moasa cu experienta. Pe la finalul anilor 1700 doctorii au inceput sa se implice in nasterile acasa, sa ajute, asta pentru ca oamenii si-au dat seama ca sotiile aveau nevoie de ajutor profesionist pentru a naste in siguranta.
De prin anii 1900 nasterile in spital au devenit populare. In spital aveai nasteri cu anestezie si nu erau durerile groaznice pe care le suportai acasa. Pana in 1935 doar 15% dintre nasteri erau acasa. In prezent, in SUA, de exemplu, 1.5% dintre nasteri au loc in afara spitalelor, acasa sau in centre de nasteri.
De ce aleg femeile sa nasca acasa? Nasterea acasa e mai confortabila, mai intima, e implicata si familia. Femeile gravide nu vor interventii medicale, au anumite credinte, convingeri care le impiedica sa mearga la spital, maternitate. Plus ca femeia are control mai mare asupra corpului sau si asupra nasterii vaginale. Uneori e vorba si de lipsa transportului sau de lipsa banilor, serviciile medicale costa destul de mult si nu toata lumea si le poate permite.
Femeia alege in ce pozitie vrea sa nasca, ea poate organiza nasterea cum doreste si poate controla total alte elemente importante ale nasterii vaginale. Nasterea vaginala e cea vizata, se va evita cezariana mai ales daca femeia gravida se teme de aceasta interventie si de urmarile ei, de recuperarea mai dificila.
Ce riscuri iti asumi daca nasti acasa? In caz de urgenta nu are cine sa te ajute, nu ai interventie medicala prompta. Acasa bebelusul are sanse mari sa moara, 1-2 nasteri din 1.000 vor avea un deces al copilului. In timpul nasterii vaginale acasa creste riscul de probleme neurologice, poti oricand sa ramai cu sechele dupa o nastere neasistata medical. Apar si complicatii imediat dupa nastere, complicatii care ar putea fi tratate si evitate usor intr-o maternitate.
Cum reduci riscurile cand nasti acasa? Trebuie sa ai neaparat o moasa cu experienta calificata langa tine sau o „doula” cum se mai numeste in Occident. Aceasta „doula” ofera suport mamicilor care nasc acasaa in timpul nasterii, inainte si dupa nastere. In timpul travaliului moasele stiu cum sa pozitioneze mamica pentru o nastere usoara, in timpul nasterii au grija ca mamica si copilul sa fie in siguranta si totul sa se desfasoare foarte simplu si cat mai usor.
Dupa nastere, „doula” va ajuta mamica in privinta alaptatului, gatitului, la curatenie daca e necesar. Asta se intampla mai ales in Occident, peste ocean, unde moasele/doula sunt la mare cautare si nasterile acasa sunt mai dese.
Cine poate naste acasa? Femeile care au o sarcina fara probleme, femeile sanatoase, femeile gravide cu un singur copil. De asemenea, vei putea naste acasa, desi nu e recomandat, daca micutul e in pozitia corecta, capul inainte in pozitia de nastere, daca nu ai avut cezariana, daca nu ai intrat in travaliu mult prea devreme, nu ai avut nasteri premature, nu ai probleme cu tensiunea.
In plus, daca iti asumi schimbarea de plan daca lucrurile nu merg bine si ajungerea rapida la spital, daca ai cu ce sa ajungi la maternitate cat mai repede atunci poti incerca sa nasti acasa. Trebuie sa ai si un plan bine pus la punct daca nasti casa, sa ai cum sa iti monitorizezi starea de sanatate inainte de nastere si in timpul nasterii.
De ce ai nevoie cand nasti acasa? Nasterea acasa implica si o serie de cheltuieli si un set minim pentru o nastere fara probleme. Ce va cuprinde setul? Absorbante de calitate, pompita speciala pentru bebe, sapun, prosoape, manusi, lubrifianti, foarfece special pentru cordonul ombilical, apa calduta, materiale pentru acoperirea zonei unde va avea loc nastere si unde vor fi lichide, sange pentru a se curata cat mai repede.
Nasterea acasa nu e incurajata la noi in tara, la fel ca in alte tari. Femeile nasc la maternitate, ajung acolo uneori mai devreme pentru a preintampina orice probleme. Cu toate astea, in multe comunitati sau in cazuri izolate se naste in afara spitalului, in afara maternitatii. Numarul nasterilor in afara maternitatii este inca unul foarte mic in Romania spre deosebire de SUA, unde avem destule mamici care incearca si aceasta varianta.