Recuperarea dupa nasterea vaginala. La ce sa te astepti?

Recuperarea dupa nasterea vaginala este mai dificila decat iti inchipui, dar iti vei reveni rapid.

Nasterea vaginala este o varianta pe care o iau in considerare multe mamici atunci cand ajung in momentul in care trebuie sa nasca. Recuperarea dupa o nastere vaginala e dificila si necesita mult timp. Poate mai mult decat te-ai gandit ca ar trebui sa dureze. Unele femei reusesc sa isi revina rapid si in 6-8 saptamani sunt exact ca inainte de perioada de graviditate, altele au nevoie de luni bune sa fie in forma de dinainte de conceptie.

O nastere vaginala reprezinta o provocare pentru corpul tau. Travaliul poate dura doua ore sau doua zile chiar, ai de depus mult efort ca sa ajuti copilul sa iasa din vagin si din uter. Vei sta in spital cel putin 48 de ore dupa nasterea vaginala si daca nu apar complicatii vei merge acasa. Dar acasa incepe chinul si recuperarea treptata. Cu ce te vei confrunta dupa nasterea vaginala si pentru ce e bine sa fii pregatita?

Dureri vaginale. In timpul travaliului perineul, zona dintre vagin si rect, se poate intinde puternic si pot aparea rupturi, ceea ce va aduce dureri destul de mari. Durerea dupa nasterea vaginala in acea zona poate sa fie si mai mare daca a existat si o epiziotomie, moment in care doctorul va face niste mici taieturi pentru a largi vaginul si a te ajuta sa nasti mai usor. Vei ramane cu multe cusaturi in zona perineului care se vor scoate si locurile se vor vindeca in sase saptamani. Mergi la medic imediat daca apar dureri prea mari si daca ai fluid rosu si picaturi rosiatice in acea zona. E de preferat sa stai pe perne in loc de suprafete tari si sa speli bine zona cu apa calduta dupa fiecare urinat. Dupa ce ai avut un scaun se recomanda o curatare usoara din fata spre spate, doar in zona rectala, ca sa eviti infectiile.

Scurgeri vaginale. Cateva saptamani dupa nasterea vaginala e normal sa ai scurgeri si sange pe tampoane. Corpul scapa de tesuturile de care nu mai are nevoie si de sangele din uter care mai ramane chiar si dupa ce s-a terminat travaliul si nasterea. In primele saptamani scurgerile devin rozii, galbene, cremoase si dispar treptat. Scurgerile sunt mai abundente primele 10 zile. Nu se vor folosi tampoane interne daca nu vrei sa te trezesti cu infectii vaginale grave si cu probleme la nivelul sistemului tau reproducator.

Dureri postnatale. Dupa nasterea vaginala e posibil sa mai ai niste contractii. Se vor simti ca niste crampe pe care le ai in mod normal cat esti la menstruatie. E perfect normal sa le ai pentru ca uterul se micsoreaza ca sa ajunga la forma si marimea initiala, de dinainte de conceptie. Sase saptamani vei indura aceste dureri. Ele se vor acutiza cat alaptezi, asta pentru ca in timpul alaptarii apar niste substante chimice puternice in corp ce determina micsorarea uterului. Poti lua si medicamente pentru dureri, crampe, dar doar cele prescrise de medic si cele pe care ti le recomanda.

Constipatie. Dupa nasterea vaginala e normal sa te confrunti cu o constipatie mai rebela si u scaune mult mai tari ca de obicei si mai greu de eliminat cand apare nevoia de a merge la baie. De regula e doar un efect secundar al medicamentelor pentru durere pe care le-ai primit in timpul nasterii. Daca ai mai avut si o epiziotomie iti va fi teama sa impingi scaunul afara din rect pentru a nu rupe cusaturile din zona perineala. Ca sa scapi de constipatie bea multa apa, mananca multe fructe, alimente cu multe fibre, ia laxative naturale daca medicul ti le prescrie.

S-ar putea sa ai si hemoroizi, niste vene inflamate de la nivelul anusului sau din rect poti folosi creme, supozitioare cu substante naturale pentru a nu permite inflamarea venelor si aparitia durerilor, a mancarimilor tipice hemoroizilor.

Diaree. Cand nu e constipatie, e diaree. Musculatura si tesuturile din rect s-au tot intins si au rezistat eroic presiunii de la nasterea vaginala. Asa ca poti sa te trezesti ca elimini gaze sau chiar materii fecale fara sa vrei. Si hemoroizii care ies din rect pot contribui la „accidente”. La cateva luni dupa nastere scapi de aceste simptome neplacute. Evita sa mananci produse lactate, orice are gluten, mancaruri grase, indulcitorii naturali daca nu vrei sa ai diaree si sa te deshidratezi rapid, sa te simti rau. Discuta cu medicul si ia tratamentul prescris, avand grija si la dieta.

Urinare dificila. Nasterea vaginala pune o presiune uriasa pe vezica urinara, are tendinta sa o „intinda”. Muschii si nervii de la nivelul sau au de suferit pe termen scurt. Asa ca vei simti nevoia de a urina, dar te vei trezi ca nu poti odata ce esti pe vasul de toaleta. Incearca sa torni apa pe organele genitale externe cat esti pe toaleta ca sa stimulezi urinarea normala. Vei observa ca vei avea pierderi minore de urina cand casti sau cand razi. Execitiile Kegel te vor ajuta sa scapi rapid de toate aceste simptome neplacute, e bine sa le faci in reprize, cel putin trei seturi a cate zece exercitii rapide Kegel pe zi.


Inflamatia sanilor si sensibilitate prea mare. In primele trei sau patru zile dupa o nastere vaginala sanii vor produce colostru, o substanta speciala pline de nutrienti care vor ajuta sistemul imunitar al copilului. Dupa acele zile sanii vor deveni mai mari, se vor inflama si se vor umple de lapte. Alaptarea te ajuta sa scapi de inflamatii si de sensibilitate prea mare la nivelul sanilor. Daca nu alaptezi poarta un sutien de suport pentru san cat mai bine strans, cu o marime potrivita sanilor tai. Nu freca, masa sanii pentru ca vei stimula si mai tare productia de lapte matern.

Schimbari la nivelul parului si la nivelul pielii. Nu e cazul sa te panichezi daca in primele trei sau patru luni dupa nasterea vaginala vei avea firele de par mai subtiri. Ai in continuare probleme cu hormonii din corp. Cat erai gravida nivelul de hormoni din corp a determinat cresterea rapida a parului si o cadere mai rara a acestuia. Apar si pete rosii sau rozii la nivelul burtii si la nivelul sanilor. Pe masura ce trec saptamanile se vor decolora si vor disparea rapid.

Instabilitate emotionala. Te vei confrunta cu multe emotii puternice, anxietate, de exemplu, vei trece de la o emotie la alta si din cauza oboselii generate de noul tau rol de mamica. Schimbarile hormonale sunt cele raspunzatoare de acest carusel de emotii foarte puternice. Daca nu dispar emotiile puternice dupa cateva saptamani de la nastere trebuie sa discuti cu medicul pentru ca s-ar putea sa fie vorba de depresia tipica de dupa nastere, o afectiune care are nevoie de tratament personalizat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.