La ce se poate astepta o mamica in momentul travaliului si al nasterii daca este insarcinata cu gemeni?

Nasterea unor gemeni este mai dificila decat iti inchipui si implica mai multe riscuri.

Conceperea unui copil este un proces care se poate intampla foarte rapid sau poate dura luni de zile. Totul incepe cu gandul comun al partenerilor de a intemeia o familie si de a avea un copil, sau mai multi. Odata ce femeia este pregatita sa aiba un copil nu ii ramane decat sa „incerce” impreuna cu partenerul sa ramana gravida pe cale naturala.

Actele sexuale neprotejate regulate, finalizate cu orgasm masculin, in apropierea ovulatiei, vor mari sansele de concepere a unui copil si intr-un final se va ajunge si la o sarcina in evolutie, depistata la ginecolog.

Mamica poate ramane gravida cu un copil sau cu mai multi, depinde doar de procesele ce au loc in momentul fecundarii ovulului de un spermatozoid. De multe ori apar sarcini multiple, gemeni, tripleti si asta inseamna atentie si mai mare si o sarcina mai dificila. Si daca sarcina ti se pare dificila cand ai gemeni, travaliul si nasterea vor fi cu siguranta si mai dificile… Cum decurge travaliul si nasterea cand ai gemeni insa, la ce te-ai putea astepta?

Sa ramai gravida cu gemeni nu e ceva iesit din comun. Se poate intampla oricand, mai ales cand esti la o varsta ceva mai inaintata si schimbarile hormonale din corpul tau determina eliminarea din ovare a unui numar mai mare de ovule, doua, poate trei deodata. Si daca ai apelat la fertilizare in vitro, adica la fertilizarea ovulului in afara sistemului reproducator uman, asistata, prin folosire spermatozoizilor colectati de la barbat ai toata sansele sa te trezesti cu sarcina multipla, gemeni, tripleti.

Gemenii fraternali sunt cei mai intalniti in cazul sarcinilor multiple. Procesul de aparitie a acestora este simplu: doua ovule sunt fertilizate de doi spermatozoizi diferiti, fiecare fertilizeaza un ovul. Fiecare copil are placenta lui si sacul lui amniotic. Gemenii fraternali pot fi baieti, fete, sau un baiat si o fata.

Insa pe langa gemenii fraternali intalnim si sarcini cu gemeni identici. Aici lucrurile sunt mai complicate. Un singur ovul e fertilizat dupa ce un singur spermatozoid ajunge la el si reuseste sa penetreze membrana care il protejeaza. Odata fertilizat, ovulul se „imparte” in doua parti egale si apar doi fetusi separati. Gemenii identici pot sa imparta o placenta, un sac amniotic sau se poate intampla sa avem o placenta, dar saci amniotici separati.

Genetic vorbind avem doi copii identici in cele mai mici detalii. Vor avea acelasi sex si vor avea trasaturi fizice si caracteristici comune. Foarte rar se intampla sa existe gemeni identici care nu se separa in doi indivizi. Asa apar gemenii siamezi-sunt foarte multe cazuri documentate si am vazut ce poate face o anomalie dupa fertilizare…

Daca discutam despre tripleti sau mai multi copii care se dezvolta in acelasi uter, acestia pot fi identici, fraternali sau o combinatie a celor doua.

O sarcina cu gemeni aduce si o multime de complicatii. Nasterea prematura, travaliu prea devreme, diabetul gestational, tensiune arteriala crescuta, cezariana obligatorie pentru ca de multe ori primul copil nu vine cu capul in jos si al doilea nu are cum sa mai iasa pe cale vaginala.

Sau pot exista complicatii dupa nasterea vaginala a primului copil, ceea ce duce la cezariana imediata pentru nasterea asistata a celui de-a doilea micut. Mai rar se intampla sa ai unul dintre gemeni care primeste mai mult sange si altul mai putin din cauza unei anomalii la nivelul placentei si vaselor de sange principale din ea.

Stii deja ce e sarcina multipla, daca ai gemeni, felicitari, vei fi o mamica fericita. La ce te vei astepta cand vei intra in travaliu si vei naste la termen?

Pozitia copiilor in timpul nasterii normale, vaginale este o problema serioasa cand ai gemeni. Pozitia lor in uter va determina clar daca poti sa nasti vaginal sau trebuie sa treci prin cezariana si recuperare mai dificila. Cam 40% din toti gemenii care ajung sa se nasca la termen sunt pozitionati cu capul in jos si se pot naste vaginal. 30 de procente sunt insa intr-o alta pozitie: primul vine cu capul in jos, al doilea este in pozitie culcata, nasterea celui de-a doilea va merge pe cale naturala, vaginala.

Daca ambii copii sunt in pozitia culcat se recomanda cezariana fara discutii. Cu ajutorul ultrasunetelor stii din timp ca vei avea cezariana. Insa nimic nu e sigur. Chiar si cand incep contractiile regulate si intri in travaliu s-ar putea sa ai surpriza ca ambii copii sa isi schimbe pozitia si sa trebuiasca cezariana de urgenta sau sa ai cezariana doar la al doilea copil care se misca din senin in alta pozitie mai ciudata si nasterea vaginala e imposibila.

Desi e vorba de doi copii, vei avea un singur travaliu. Se deschide suficient cervixul, fiecare copil va avea perioada sa de expulzie, va trebui sa impingi separat pentru fiecare in parte pana corpul il elimina usor prin vagin. Vestea buna pentru tine, mamico, este ca al doilea copil se naste mult mai usor vaginal, fara prea mare efort. In general, trec cam 17 minute intre expulziile copiilor din uter, daca e vorba de gemeni.

Cu toate astea, poate sa se nasca si mai repede al doilea copil daca nu are probleme. Se mai fac niste ultrasunete pentru ca medicul sa stie clar daca poate sa aiba si al doilea copil nascut tot vaginal. Travaliul nu va fi cu nimic diferit de cel de la un singur copil si nu va fi nici mai dureros si nici mai usor sau mai greu de suportat, chiar daca ai avut inainte si alte nasteri.

In multe situatii cezariana va fi obligatorie daca apare placenta previa, daca ai herpes genital activ, infectii vaginale, genitale, complicatii ale travaliului. Daca ai nascut deja prin cezariana inainte e travaliu vei naste undeva intre saptamana 37 si 40 de sarcina normal. Daca se intampla o nastere prematura mult mai devreme doar cezariana va fi posibila. Perioada de recuperare dupa cezariana e la fel ca in cazul unei cezariene cand ai doar un copil.

Cazurile in care al doilea copil se naste prin cezariana apar doar atunci cand cordonul ombilical e eliminat inainte copilului si cel mic nu mai are oxigen, cand copilul e intr-o pozitie imposibil de „manevrat” din exterior si din interior sau cand placenta se dezlipeste de peretele uterin prematur.

Gemenii se vor naste si inainte de termen, in proportie de 50 de procente, undeva inainte de saptamana 37 de sarcina. Si aceasta schimbare va determina modul in care vei naste, vaginal sau prin cezariana. Nasterile de gemeni se vor face in sala de operatie, chiar daca vei naste vaginal. Vei primi si epidurala, vei putea primi anestezie pe loc daca la al doilea copil apar probleme sau daca nu poti naste vaginal din diverse motive ce apar pe loc, chiar cand esti pe cale sa nasti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *