Travaliul prematur si nasterea prematura. Factori de risc si prevenire

Nasterea prematura si travaliul prematur pot sa apara in orice sarcina daca sunt intrunite mai multe conditii.

In conditii normale, nasterea unui copil are loc la 40 de saptamani de la momentul conceptiei. Apare mai intai„ruperea apei”, travaliul, apar contractiile puternice si regulate si copilul isi incepe drumul spre iesirea din uter.

Insa in foarte multe cazuri travaliul si nasterea sunt premature, mult prea devreme, inainte de a 37-a saptamana de sarcina. Bebelusii nascuti prematur vor avea mai multe probleme de sanatate decat cei nascuti la terme. Depistarea semnelor clare care anunta travaliu si nastere prematura este importanta pentru a preveni orice complicatii si a elimina riscurile asociate cu nasterea inainte de termen.

Travaliul este procesul natural, normal prin care trece corpul feminin cand se apropie momentul nasterii bebelusului. Este practic procesul fizic al nasterii copilului, tot ce simte mamica. El debuteaza cu o scurgere vaginala a unei cantitati de mucus si ceva sange. Se elimina dopul gelatinos sau in termeni populari se rupe apa. Cand a inceput travaliul apar contractii dureroase, la intervale din ce in ce mai mici, intensitatea lor creste, se dilata colul uterin si fatul e expulzat intr-un final. Un travaliu poate dura ore, asa ca e un proces foarte complicat pentru mamica si epuizant.

Sunt trei faze ale travaliului la termen: stergerea si dilatarea colului cu 2 cm, in timp de 12 ore, daca esti la prima nastere si doar 7 ore daca esti la a doua, a treia nastere, expulzarea fatului, in 50 de minute copilul s-a nascut, daca esti la prima sarcina, la a doua sarcina, a treia, dureaza doar 20 de minute, separarea si expulzia placentei/delivrenta.

Tot acest proces foarte complicat apare la 40 de saptamani daca e vorba despre o sarcina la termen, nastere la termen. Cand il avem la mai putin de 37 de saptamani discutam despre travaliu prematur si nastere prematura.

Simptomatologia asociata travaliului prematur si implicit nasterii premature nu este una usor de observat, nu e ca in cazul unui frison, unui stranut. Cele mai intalnite semne ale travaliului prematur sunt schimbari in privinta scurgerilor vaginale, apare mucus, sange, devin apoase, scurgerea vaginala e mai abundenta, simti presiune la nivelul pelvisului, copilul preseaza pe acea zona, dureri de spate surse constante, crampe abdominale, cu sau fara diaree, contractii frecvente si regulate, abdomen intarit deodata, se rupe apa intr-un final.

Primul lucru pe care il va face ginecologul tau, cand ajungi in cabinetul sau cu o astfel de simptomatologie va fi sa faca un examen pelvin si sa foloseasca o sonda speciala cu ultrasunete, folosita in vagin, pentru a vedea ce se intampla la nivelul sau, daca cervixul e pregatit de nastere, daca e deschis si gata sa permita copilului sa fie expulzat pe cale naturala.

Medicul poate prescrie un medicament pentru a opri travaliul prematur, daca nu pune in pericol copilul si nasterea nu e obligatorie. Travaliul poate sa se declanseze pe neasteptate, chiar daca sarcina nu a avut nicio problema, asa ca te poti astepta sa nasti prematur oricand.

Factorii de risc care contribuie la declansarea travaliului prematur si nasterii premature ar putea fi o nastere prematura din trecut, sarcina cu gemeni, tripleti, mai multi copii, probleme cu uterul si cervixul existente. Pe langa acesti factori de risc se adauga greutatea scazuta sau prea mare inainte de sarcina, anorexia, bulimia, istoric medical si nasteri premature in familie, cauze genetice, aparitia altei sarcini prea rapid dupa ce ai avut deja un copil nascut normal-e nevoie de cel putin 18 luni pentru a avea o alta sarcina fara probleme, asa ca nu te grabi.

Diabetul, tensiunea arteriala crescuta, infectiile la nivelul sistemului reproducator feminin, problemele cu ficatul, probleme de coagulare, toate pot duce la un moment dat la travaliu prematur.

Si o sangerare vaginala abundenta in al doilea si al treilea trimestru de sarcina poate sa anunte un travaliu prematur, la fel si ruperea prematura a sacului amniotic in care sta bebelusul. Fertilizarile in vitro si sarcina instalata dupa implantarea ovulului deja fertilizat in laborator sunt cauze frecvente ale travaliului prematur.

Stresul, fumatul, consumul de alcool in exces, problemele sociale si violenta domestica, poluarea, lucrul in picioare ore intregi, varsta (sub 17 ani, peste 35 de ani) se vor adauga si ele pe lista de cauze posibile si factori de risc care ar putea duce la travaliul prematur si la nasterea prematura.

Ce poti face sa previi nasterea prematura si travaliul prematur?

  1. Incearca sa ai o greutate normala inainte de nastere;
  2. Renunta la fumat, la alcool, la orice fel de medicamente care ar putea influenta sarcina;
  3. Mergi la medic imediat ce crezi ca ai ramas gravida, mergi la ginecolog oricand pe parcursul sarcinii pentru verificari de rutina si tratamente prescrise in caz de probleme;
  4. Trateaza toate afectiunile, problemele medicale importante inainte de a ramane insarcinata si de a incepe sa incerci sa ramai gravida, inainte de actele sexuale neprotejate regulate;
  5. Nu te mai stresa atat de mult;
  6. Mananca sanatos si evita orice fel de alimente si ingrediente care pot declansa travaliul;
  7. Asteapta cel putin 18 luni, daca nu doi sau trei ani pana sa ramai gravida pe cale naturala din nou. Foloseste contraceptive pana cand esti pregatita din nou sa fii insarcinata;
  8. Daca ai peste 35 de ani si ai deja o sarcina pierduta in trecut asteapta mai mult timp pana cand ramai gravida si discuta despre perioada dintre sarcini recomandata cu medicul tau ginecolog.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.