Nasterea prin cezariana planificata si cezariana neplanificata, cezariana de urgenta

De multe ori o cezariana este planificata daca exista un oarecare risc la nasterea bebelusului pe cale naturala.
O nastere prin cezariana presupune o interventie chirurgicala in urma careia copilul este scos direct din uter, fara a exista o nastere vaginala. Pentru multe femei si bebelusii lor cezariana este mult mai sigura decat nasterea vaginala. Ori de cate ori apar probleme in timpul sarcinii nasterea prin cezariana va fi o optiune de luat in considerare.
Sunt doua tipuri de cezariene, cele planificate si cele neplanificate, la care adaugam si cezariana de urgenta. In functie de evolutia lucrurilor pentru mamica si pentru bebe in perioada de graviditate se va apela la una dintre aceste interventii pentru a evita orice complicatii la nastere.
Cea mai simpla si mai fericita situatie este cea in care reusesti sa nasti vaginal fara probleme, asta in cazul in care nu ai nicio problema medicala si sarcina a decurs asa cum trebuie, ai dilatatie, esti in travaliu si nu esti in varsta, ai trecut de 35+. Recuperarea e mai rapida, mamica isi revine mai usor, nasterea vaginala e si mai buna pentru organismul femeii si pentru bebe.
Daca apar probleme pe timpul sarcinii si dezvoltarii copilului in uter sau chiar inainte de nasterea programata, pe cale naturala, vaginala, se apeleaza imediat la cezariana neprogramata sau de urgenta.
Cezariana poate fi programata inca de la inceputul sarcinii, din primele trimestre. Medicul ginecolog poate stabili o data clara pentru cezariana si stii exact cand nasti si unde nasti. De obicei, o cezariana programata este pentru mamicile care au mai nascut prin cezariana, care au avut probleme la nasterea vaginala, care au recomandari sa nu mai treaca prin nastere vaginala.
De asemenea, cezariana poate fi neprogramata, se ia o decizie cu ceva timp inainte de momentul nasterii, pe masura ce starea de sanatate a copilului si a mamicii se inrautateste cand deja mamica e in spital. Cezariana de urgenta este necesara cand mamica nu poate naste, nu are suficienta dilatare, copilul da semne ca are probleme mari, sunt alte afectiuni ce o impiedica pe mamica sa nasca vaginal, descoperite fix inainte de a naste normal.
Cezariana de urgenta se recomanda doar atunci cand sunt pericole mari si vizibile pentru mamica si bebe si trebuie neparat ca micutul sa fie scos din uter spre binele lui si al mamei. La 39 de saptamani de sarcina sau 40 de saptamani de sarcina se poate face o cezariana. Copilul trebuie sa fie dezvoltat complet si crescut suficient, cu toate functiile si organele in parametri normali de functionare ca sa poti face o cezariana. Ideea este sa ai cezariana pana incepe travaliul pentru a evita toata durerea si complicatiile ce pot aparea in orele de pana la nasterea spontana.
Femeile care au probleme cu inima, cu tensiunea, vor avea cezariana programata, asta ca nasterea sa fie una cat mai simpla si mai sigura pentru mamica. Si un lucru important: cezariana scade riscul bolilor cu transmitere sexuala date copilului in timpul nasterii vaginale. Daca mamica a mai avut cezariana si in trecut cand a nascut alt copil prima recomandare va fi cezariana, si abia daca nu se poate face o cezariana se apeleaza si la nastere naturala, care e posibila si dupa o cezariana.
Cezariana neplanificata aparea ceva mai tarziu, dupa ce mamica se gandeste deja la nastere vaginala. Insa de teama, pentru ca nu are incredere in nasterea naturala fara probleme, mamica alege foarte aproape de momentul nasterii vaginale sa nasca prin cezariana pentru confortul sau psihic si pentru binele bebelusului.
A nu se confunda nasterea neplanificata prin cezariana, cu cezariana de urgenta. La cezariana de urgenta factorul cheie e… urgenta. Se intampla ceva grav cu bebe sau cu mamica si medicii trebuie sa intervina chirurgical pentru a ajuta copilul sa paraseasca uterul cat mai repede, fara repercusiuni asupra sanatatii sale si a mamicii.
Recuperarea e mai dificila dupa cezariene planificate sau neplanificate, de urgenta asta e clar, insa daca nu ai alta alternativa iti asumi si disconfortul, durerea si timpul foarte lung de recuperare completa. Cezariana poate salva vieti, chiar doua, daca sunt in pericol si mamica, si bebe, asa ca poti apela linistita la ea atunci cand ti se recomanda sau crezi ca nu vei putea naste vaginal in siguranta.
Cezariana neplanificata si cea de urgenta se pot intampla si sunt recomandate atunci cand apar urmatoarele situatii:
- Travaliul e prea lent, se opreste, nu se declanseaza cand ar trebui, asta desi apar contractii foarte puternice si regulate. Daca nici macar stimularea travaliului nu da rezultate ultima solutie cezariana neplanificata sau chiar cea de urgenta;
- Copilul e prea mare, pelvisul e prea mic-practic nu ai cum sa il nasti vaginal si atunci medicii decid sa faca o cezariana ca sa nu puna in pericol sanatatea mamei si a copilului;
- Cordonul ombilical iese primul, poate fi in jurul copilului, poate sa il lase fara oxigen, deci cezariana este de dorit;
- Pozitia copilului e incorecta, nu se poate naste cu capul inainte, vine cu funduletul sau cu picioarele. Se incearca repozitionarea sa, dar daca nu se reuseste si apar complicatii cezariana e cea mai sigura solutie;
- Apar probleme la placenta-placenta acopera deschiderea cervixului, copilul nu are cum sa coboare pe canalul normal pentru nastere; sau se mai poate intampla sa apara placenta desprinsa de peretele uterului inainte de nasterea micutului, caz in care copilul ramane instant fara oxigen;
- Inima bebelusului are probleme-copilul e monitorizat permanent inainte de nastere, cat inca e in uter, si daca ritmul sau cardiac are anomalii se va apela la cezariana neprogramata sau de urgenta;
- Esti insarcinata cu gemeni si e aproape imposibil sa ii nasti vaginal pentru ca sunt pozitionati incorect.