Metode alternative pentru o nastere fara probleme
De obicei, cand vine momentul nasterii, femeile nasc la spital, fie natural, fie printr-o cezariana programata. Doar ca in ultimii ani au aparut si alte alternative la care apeleaza mamicile atunci cand nu isi doresc neaparat o experienta in spital si o nastere asistata de prea multa lume. De la centre de nastere la nasterea acasa sau la nasterea in apa, toate aceste metode par sa dea rezultate la fel de bune, dar implica si o multime de riscuri asumate.
In calitate de viitoare mamica esti stapana pe corpul tau si pe modul in care vei naste. E recomandat sa nasti in spital pentru siguranta ta si a copilului, dar nimeni nu te obliga sa o faci acolo. Femeia moderna vrea sa fie independenta chiar si in aceasta privinta, asa ca se gandeste mereu si la alternative. Iata doar cateva dintre cele mai populare:
Centre de nastere. Da, exista asa ceva, si sunt foarte populare in strainatate. Ai tot confortul de acasa, ai cazare excelenta si tot ce iti trebuie ca sa te pregatesti si sa nasti in cele mai bune conditii. Ai instrumente diverse la dispozitie pentru relaxare, ai si oameni care te ajuta sa te relaxezi si sa te bucuri de toata experienta ta la aceste centre de nasteri. Daca la spitalele obisnuite ai patul de nasteri din sala de nasteri si trebuie sa iti faci „treaba” cum poti ca sa nasti vaginal in siguranta si cat mai rapid, in astfel de centre poti sa schimbi pozitiile pe parcursul nasterii si sa reusesti sa nasti cat mai usor si fara efort, fara dureri extraordinar de mari.
Stii cum sa treci peste durerile nasterii, ai oameni cu experienta care te ajuta si care iti ofera si antrenamentul necesar si ajutorul de care ai nevoie ca sa nasti ceva mai usor cand vine momentul magic. Nasterea e o experienta mai intima la centrele de nasteri, acolo sunt mai multe nasteri vaginale si exista si vizite facute dupa nastere la paciente, ingrijire inainte de nastere, deci ai toate conditiile pentru a avea o nastere diferita de cea din spitale.
Nasterea acasa. Daca vrei sa eviti orice fel de deplasari si contact cu personal medical poti naste si acasa. Tot in strainatate am auzit de astfel de cazuri. Ai nevoie de o moasa totusi, de cineva cu experienta care sa te ajute cu nasterea. Poti naste oriunde doresti in casa ta, poti sa iti tii copilul in brate imediat, dar tot va trebui sa ajungi si la medic pentru a evita complicatiile dupa nastere. Riscul de deces e mai mare daca nasti acasa, fara asistenta medicala de specialitate. Desi e o experienta intima si mai placuta, nasterea acasa trebuie evitata pentru ca nu stii niciodata ce se poate intampla cat nasti si ce poti sa ii faci copilului incercand sa eviti tot ce presupune spitalizarea. De aceea e recomandat sa mergi la spital sau la o clinica, centru specializat inainte de a incepe travaliul si sa fii mereu sub supraveghere medicala mai ales daca stii ca ai probleme si o sarcina mai dificila…
Nasterea in apa. Nasti in apa calduta, durerile sunt ceva mai suportabile, gravitatia nu mai e dusmanul tau. E posibil sa nu mai ai nevoie nici de o epidurala mai puternica pentru ca apa te ajuta sa nasti vaginal mai usor. Practic intri intr-o cada speciala, intr-un bazin special cand dilatarea e suficient de mare si stai acolo pana cand nasti. Plus ca e si mai simplu pentru bebelusi sa faca trecerea de la viata din interiorul uterului la cea din lumea reala.
Hipnoza. E preferata daca nu vrei sa mai treci prin dureri foarte mari si sa nasti natural mai usor. Nu e nimic complicat in aceasta metoda, se folosesc doar niste tehnici speciale de meditatie, relaxare, stimulare audio si vizuala pentru ca travaliul sa fie mai confortabil. Procesul e simplu: in primele faze ale procesului nasterii femeia asculta diverse fisiere audio care o ajuta sa se relaxeze, isi imagineaza nasterea intr-o maniera relaxata. Cand apar durerile mari si intense si incepe travaliul dificil se intra intr-o stare de meditatie. Meditatia dureaza pana cand nasterea e finalizata si copilul si mama sunt in siguranta. Hipnoza este asistata de catre specialisti cu experienta si se va face doar dupa ce exista consimtamantul mamei.
Acupunctura si presopunctura. Se folosesc ace fine sau presiune exercitata cu mana de catre specialisti cu experienta. Sunt doua tehnici excelente daca ai contractii foarte dureroase si daca travaliul e unul foarte complicat si greu de suportat. Pentru toate femeile care vor sa aiba o nastere vaginala mai simpla si cu mai putina durere acupunctura si presopunctura raman niste instrumente ideale pentru a avea o nastere cat mai simpla si mai suportabila cu putinta.