Miturile despre nastere. Cat sunt de adevarate si ce se ascunde in spatele lor?

Miturile despre nastere se transmit de la o generatie la alta si in comunitati si de multe ori nu sunt adevarate.
Nasterea este unul dintre fenomenele fiziologice normale aparute la finalul sarcinii. Putem avea nastere vaginala sau nastere prin cezariana, dar indiferent de tipul nasterii un lucru e clar: iti vei cunoaste copilul si il vei putea tine la piept imediat ce s-a terminat procesul nasterii. Pentru ca sunt tot felul de temeri si lucruri neintelese, cum era firesc, au aparut si o multime de mituri, multe printre ele false, care nu ar trebui sa fie luate in seama mai ales cand esti gravida.
Miturile despre sarcina sunt extrem de multe. Nu ne propunem aici sa le analizam pe toate. Am ales insa cele mai populare si mai importante mituri pe care le putem verifica foarte usor. De unele s-ar putea sa fi auzit, pe altele le vei auzi pentru prima data. Important de retinut ca discutiile cu medicul ginecolog sunt singurele care te vor ajuta sa te lamuresti si sa intelegi ce se va intampla cu al tau corp dupa ce incepe travaliul.
Poti sa intri in travaliu daca iti stimulezi sfarcurile, daca bei ulei de castor sau mergi pe jos, daca intretii relatii sexuale sau mananci preparate mai condimentate. Nu exista studii care sa dovedeasca faptul ca oricare dintre aceste incercari de inducere a travaliului daca acesta intarzie sa apara la momentul dorit ar avea vreun efect. Adevarul este insa undeva la mijloc. Si condimentele, si relatiile sexuale, dar si stimularea sexuala, stimularea zonelor erogene au efecte asupra sistemului reproducator feminin, insa in niciun caz nu poti sa te bazezi pe ele daca vrei sa intri in travaliu si sa nasti mai rapid. Intreaba mereu medicul ginecolog inainte de a face orice si bazeaza-te pe stiinta si mai putin pe informatii anecdotice.
Bebelusul nu se mai misca chiar inainte de inceperea travaliului. Fals. Bebelusii nu se misca nici mai mult, nici mai putin sau deloc inainte de travaliu. Vei continua sa simti miscarile copilului pana in momentul nasterii. Daca mananci ceva mai fierbinte sau mai rece nu vei afecta in niciun fel miscarile bebelusului in uter. Cand simti ca nu se mai misca deloc bebelusul sau cand vezi ca nu mai e activ ca de obicei este bine sa te adresezi imediat medicului specialist pentru o consultatie de urgenta.
Daca ai facut o epidurala ai sanse mari sa nasti prin cezariana. Sunt riscuri asociate cu epiduralele in timpul travaliului, s-ar putea sa ai nevoie de foceps sau de vacuum in timpul nasterii bebelusului, insa epidurala nu inseamna neaparat si cezariana. Medicul ginecolog iti va spune la ce sa te astepti si daca vei putea naste fara epidurala, daca organismul tau si creierul va suporta efortul si durerile din timpul nasterii.
Mamele au o legatura instantanee cu bebelusii lor dupa nastere. Da, e adevarat ca un contact direct dupa nastere intre mama si bebelus ar putea incuraja crearea unei legaturi puternice intre cei doi, insa multe mamici au nevoie de ceva timp pana sa simta aceasta legatura foarte puternica. Fiecare mamica e diferita si fiecare organism actioneaza diferit, asa ca trebuie sa ai rabdare si sa incerci sa te gandesti ca nu e nimic gresit sa astepti crearea si formarea respectivei legaturi.
Trebuie sa nasti stand pe spate. Nu e neaparat nevoie sa stai intinsa pe spate pe un pat cand nasti. Poti sa iti alegi o pozitie confortabila, de preferat in pozitie verticala, daca vrei sa poti naste mult mai usor si mai repede. Masa din sala de nasteri va fi pozitionata in asa fel incat medicii sa poata actiona imediat pentru a ajuta bebelusul sa se nasca, ei vor alege si pozitia corecta, asa ca nu trebuie sa iti faci griji in aceasta privinta.
Vei sti cand intri in travaliu. Daca nu ai mai avut o nastere inainte e foarte greu sa iti dai seama de una singura cand intri in travaliu. Pentru femeile sanatoase gravide nu e nevoie de spitalizare imediat ce incepe travaliul. E bine sa discuti cu moasa sau cu medicul de familie daca esti de parere ca ai intrat in travaliu si sa mergi la camera de garda, la urgente pentru a fi evaluata ca sa previi orice fel de complicatii ulterioare.
Soldurile bine dezvoltate si copiii mai micuti ca dimensiuni vor duce la o nastere mai usoara. Nu conteaza deloc ce marime au soldurile, cat de dezvoltate sunt. Nasterea poate fi una foarte grea chiar si cand ai solduri perfecte pentru nastere. Pelvisul feminin nu e un os „tare”, solid. Are ligamente, cateva oase care sunt gandite in asa fel incat sa se miste si sa permita nasterea. Oasele craniului copilului nu sunt unite intre ele, ceea ce va permite copilului sa treaca mai usor prin canalul nasterii. Unele femei prefera sa ia pozitia pe vine sau sa stea pe maini si in genunchi cand nasc, tocmai pentru a ajuta copilul sa iasa mai rapid.
Nasterea se incheie cand copilul s-a nascut, a iesit din corpul mamei. Fals. Nasterea se termina doar cand ai eliminat si placenta din uter. Placenta se formeaza in uter cand esti insarcinata. Ea alimenteaza bebelusul cu nutrienti si cu oxigen, dar dupa nasterea sa nu mai e nevoie de ea. Contractiile vor continua si dupa nasterea copilului pana cand reusesti sa elimini si placenta. In 5-30 de minute vei termina si cu placenta si contractiile vor fi unele usor de suportat si vei impinge o singura data ca sa dai afara tot tesutul ramas in uter.
Nasterea vaginala duce la disfunctii sexuale. Femeile se mai tem de scaderea libidoului dupa nasterea vaginala si de dureri in timpul actelor sexuale normale ce urmeaza la o perioada dupa nastere. Si la cezariana, si la nasterea vaginala rata aparitiei disfunctiilor sexuale e aceeasi. Nu e nicio legatura dovedita stiintific intre nasterea vaginala si disfunctiile sexuale.
Nasterile vaginale nu sunt sigure pentru bebelusi. Copiii care se nasc normal, vaginal, au mai putine probleme cu respiratia, un sistem imunitar mai puternic si alergii mai rare, diabetul si obezitatea nu ii vor „deranja” in viata lor. Hormonul maternal al stresului si parte din flora vaginala vor fi transferate copilului la nasterea normala, alt avantaj major pentru micuti, care vor fi mai sanatosi.