Cele mai comune complicatii care pot sa apara in cazul travaliului
Travaliul si intregul proces al nasterii naturale sunt destul de rapide si de simple in teorie, insa de cele mai multe ori socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din sala de nasteri. Complicatii pot sa apara in orice etapa a travaliului de la o nastere naturala, nu ai cum sa le prevezi si nici cum sa le previi in cele mai multe cazuri. Daca sarcinile au trecut de 42 de saptamani va fi nevoie de interventie medicala de specialitate, dar si atunci cand a avut loc o cezariana inainte, cand mamica e mai in varsta.
Travaliul face parte din experienta nasterii naturale si este un proces natural si unic pentru fiecare individ. Poate tine cateva ore sau poate mai mult de o zi. Nu ai cum sa intuiesti cat va tine travaliul si cand se va intampla nasterea copilului pana ce nu treci prin aceasta experienta deosebit de emotionanta.
Orice travaliu are trei etape. In prima etapa avem dilatarea cervixului, colului, a doua etapa e nasterea efectiva a copilului si a treia etapa e eliminarea placentei. Mamicile aflati la primul bebe vor avea travaliu de 12-14 ore, femeile care au avut deja o nastere sau mai multe au travaliu de doar 7 ore.
Inceputul travaliului nu poate fi prezis cu exactitate, contractiile Braxton-Hicks pot fi confundate cu travaliul, dar nu e cazul sa iti faci griji, ele sunt normale si le vei avea toata sarcina. Oxitocina se crede ca poate declansa travaliul, de vreme ce e responsabila de contractiile uterine. Simptomatologia travaliului e simplu de urmarit si de observat: apar crampe ca in timpul menstruatiei, dureri de spate, diaree, cervixul se dilata, dopul de mucus e eliminat si se „rupe apa”, dupa care apar contractiile regulate la intervale din ce in ce mai dese.
Desi travaliul este foarte bine „stapanit” de corpul uman feminin si acesta stie foarte bine ce are de facut pentru a ajuta la nasterea copilului fara probleme, complicatii tot mai apar. Varsta prea inaintata a mamicii, cezarianele din trecut si alte probleme medicale existente inainte de sarcina ar putea aduce si agrava complicatiile semnalate.
Care ar fi cele mai comune complicatii intalnite la femeile care intra in travaliu?
Imposibilitatea inaintararii copilului. Nasterea si travaliul dureaza prea mult? Atunci discutam despre imposibilitatea inaintarii copilului. Dureaza mai mult de 20 de ore sa nasti si ai travaliu prelungit, intervine epuizarea si oboseala cronica, imposibilitatea de a mai impinge si a naste natural. S-ar putea sa nu ai dilatarea cervixului suficient de mare, ai un bebe prea mare, canalul prin care va trece copilul si pelvisul sunt prea mici, ai mai nascut mai multi copii, sau poate esti stresata, ti-e teama de nastere. De obicei e nevoie de interventie medicala de urgenta daca mamica si bebe dau semne ca nu se simt bine.
Suferinta fetala. Apar aritmii la copil, miscarile nu mai sunt asa de energice, apar si probleme musculare, scade nivelul lichidului amniotic, bebe nu mai are suficient oxigen, exista anemie maternala. De regula problemele cu bebe in timpul travaliului apar daca mamica are sarcina peste 42 de saptamani. Ca sa nu se ajunga aici se schimba pozitia mamicii, se creste hidratarea, oxigenarea, se face o infuzie amniotica, se opresc pe moment contractiile.
Asfixia perinatala. Mamica nu poate sa respire corect in timpul travaliului si al nasterii naturale. Se poate intampla si inaine de nastere sau imediat dupa nastere din cauza lipsei de oxigen in cantitati normale. Se poate ajunge la hipoxemie, la un nivel prea mare al dioxidului de carbon si la prezenta unei cantitati prea mari de acid in sange, la probleme cardiovasculare. Semnele care care indica asfixia perinatala ar putea fi culoarea schimbata a pielii, ritm cardiac scazut, tonus muscular slab, respiratie anormala, agitatie.
Distocia umerilor. Apare cand capul copilului trece de vagin si e afara, dar umerii inca raman in corpul mamei, la nivel vaginal. Distocia umerilor se manifesta cu precadere la femeile care nu au mai nascut pana atunci si de cele mai multe ori duce la cezariana. Se va incerca schimbarea pozitiei mamei in timpul nasterii, intoarcerea manuala a umerilor micutului, largirea vaginala pe cale chirurgicala ca sa iasa si umerii. De regula se reuseste si scoaterea umerilor fara sa fie nevoie de interventii complexe la nivel vaginal.
Alte complicatii asociate cu travaliul si nasterea naturala: pozitionarea incorecta a bebelusului pentru o nastere normala, placenta previa-cand placenta acopera deschiderea cervixului, e nevoie neaparat de cezariana-, disproportia cefalopelvina-capul copilului nu reuseste sa se potriveasca prin pelvisul mamei, nu are cum sa treaca de pelvis-, ruptura uterina, doar la femeile care au trecut in trecut prin cezariana, travaliu rapid-desi dureaza pana la 6-18 ore travaliul+nasterea se intampla sa avem doar 3-5 ore de travaliu, toate etapele. Daca esti la spital si ai o echipa buna de medici si asistente nu vei avea niciun fel de problema si orice fel de complicatii vor fi rezolvate pentru ca mamica si bebe sa fie in siguranta si sanatosi, sa nu ramana cu sechele.