Pregatirea psihicului pentru nasterea vaginala, un prim pas spre o experienta mai putin traumatizanta

Pregatirea pentru nastere si pentru nasterea vaginala efectiva ar trebui sa includa si tehnici de relaxare si de pregatire psihica.

Dupa noua luni in care te-ai confruntat cu tot felul de simptome si cu dureri uneori a venit si ziua cea mare, ziua in care vei naste natural si iti vei cunoaste bebelusul. Doar ca experienta unica a nasterii, care ar trebui sa fie un moment de bucurie, se transforma rapid intr-un factor de stres enorm, de teama si de anxietate. Pregatirea pentru nastere nu ar trebui sa se reduca doar la partea fizica, la exercitii de tot felul, ci ar trebui sa existe si o pregatire psihica si asistenta psihica la nastere.

Eliminarea durerii de care se tem toate mamicile cand e vorba de nasterea vaginala poate fi mult mai simpla daca apelezi la tehnici de relaxare. Psihicul trebuie controlat si ajutat sa treaca de aceasta experienta traumatizanta. Frica aduce tensiune, musculatura raspunde imediat, durerea care e oricum prezenta va fi si mai mare si efortul depus la eliminarea copilului prin vagin e si mai mare intr-un final.

Ce poti face ca sa te relaxezi inainte si in astfel de momente foarte complicate pentru tine ca femeie? Pentru inceput trebuie sa te gandesti la hidroterapie, la nasterea in apa si statul in apa cat esti in travaliu. Nu exista niciun risc pentru bebe sau pentru tine, pentru flora ta vaginala, vei fi asistata si e perfect normal sa nasti si in apa, e o tehnica folosita in strainatate de multa vreme, dar doar in spitale, centre speciale pentru nastere. Durerea nu mai e asa de mare, te relaxezi mai usor si corpul te ajuta mai mult sa faci fata nasterii vaginale.

Relaxarea poate fi obtinuta si prin miscare, de la miscari usoare la dans inainte de nastere sau chiar niste exercitii speciale pentru relaxarea mintii si a corpului mamicii care asteapta sa isi cunoasca bebelusul. Se pot folosi mingile speciale, poti sa schimbi pozitiile ca sa te simti mai bine in timp ce nasti, la nevoie poti sa tii si mainile in jurul partenerelui daca ti se permite.

Alta modalitate de calmare si de relaxare, de control pentru psihicul mamicii care naste sau e in travaliu e folosirea muzicii si a sistemelor moderne de iluminat. Conteaza foarte mult cum e mediul in care nasti, ce fel de stimuli ai si cat de stimulat e sistemul nervos si toate simturile tale cand bebe vrea sa vina cat mai rapid pe lume. Cauta sa ai mereu un mediu placut si relaxant si inainte de nastere, cand esti in travaliu ore bune, si cand nasti si vei trece mai usor peste durere si anxietate, frica.

Si masajul ar putea ajuta inainte de nastere sau chiar in timpul nasterii, uneori, daca poti sa mai suporti si masaj cand apare durerea specifica. Atingerea fizica este o metoda buna de a induce cresterea productiei de oxitocina si de endorfine, masajul usor chiar e foarte bun in pregatirea nasterii si in timpul travaliului mai ales. Se relaxeaza musculatura, scapi de tensiune, esti mai pregatita sa nasti natural asa.

O tehnica destul de controversata, dar care pare ca functioneaza mai ales daca te temi tare de nasterea naturala si de durerile mari de atunci, hipno-nasterea. Tehnicile de hipno-nastere te vor pregati fizic, psihic si emotional sa nasti vaginal. In spatele acestei terminologii complicate se afla o „anestezie” hipnotica special gandita pentru eliminarea fricii de durere si a durerii.

Dintre cele mai frecvente tehnici legate de hipno-nastere amintim alungarea fricii de nastere, vezi de unde vine frica si iti propui sa scapi de ea rapid, sa uiti de ea efectiv. Dupa aplicarea acestei tehnici urmeaza o alta, inconjurarea de afirmatii pozitive, ca sa fii mai increzatoare in tine si in puterile tale. Iti antrenezi mintea sa perceapa venirea pe lume a copilului ca pe un lucru pozitiv folosindu-te doar de cuvinte, cu ajutorul specialistilor in hipno-nastere.

Relaxarea profunda face parte si ea din hipno-nastere, ea se poate obtine dupa ceva practica acasa pana sa ajungi la spital, cand esti aproape de nastere, respiratia controlata e implicata si ea, alaturi de o „relaxare” a creierului.

Vizualizarea nasterii „de vis”, nasterea ideala chiar ajuta. Trebuie sa te ocupi de acest aspect pe tot parcursul sarcinii si asa vei ajunge sa fii calma, fara stres legat de nastere, si sa intampini contractiile care anunta venirea pe lume a copilului. Subconstientul va fi mereu de partea ta daca il antrenezi si vei elimina treptat tot ce tine de gandirea negativa si de anxietate, de stres.

Si la final cea mai importanta etapa a unei nasteri fara stres si durere: controlul respiratiei. Respiratia e cel mai eficient instrument pentru hipno-nastere, te ajuta sa te concentrezi si sa scapi de stres, sa te relaxezi. Plus ca nu vei mai impinge atat de tare cand nasti vaginal si asta te va ajuta sa treci mult mai usor peste nasterea naturala.

Si pana la urma ce e cu aceasta hipno-nastere? Se mai numeste si metoda Mongan. Poti sa mergi la cursuri de hipno-nastere, 12 ore de cursuri vor fi suficiente ca sa iti dai seama ce ai de facut. Ideea e sa inveti sa controlezi si sa depasesti durerea severa din timpul travaliului si din timpul nasterii si sa iti relaxezi corpul si mintea. Inveti tehnici si metode de autohipnoza, de relaxare, de respiratie, orice te poate ajuta sa nasti vaginal fara probleme si stres.

Ce avantaje ai daca reusesti sa intelegi si sa aplici metodele asociate hipno-nasterii? Travaliul va fi de ceva mai scurt, nu va dura asa de mult, durerea e controlata natural, nu mai folosesti atat de multe medicamente pentru durere, ai sentimentul ca detii controlul asupra nasterii, bebe va fi mai sanatos si se vor evita complicatiile la nastere daca reusesti sa te relaxezi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.