Menstruatia imediat dupa nastere. Schimbari si lucruri normale care se intampla
Sarcina si nasterea vor da peste cap organismul feminin din toate punctele de vedere. Si poate cea mai afectata va fi menstruatia, alaturi de ciclul menstrual. Daca inainte de nastere si de sarcina aveai cicluri menstruale si menstruatii regulate, imediat dupa nastere menstruatia e neregulata si chiar lipseste o perioada, suferind schimbari majore, multe fiind normale.
Menstruatia este parte a ciclului menstrual, in care apar scurgeri vaginale, sangerari pentru cateva zile. La fiecare 28 de zile sau la perioade ce vor varia, 23 de zile, 35 de zile exista aceasta scurgere de sange din vagin. Menstruatia dureaza 2-7 zile, in medie 5 zile, cu primele doua zile de sangerare mai abundenta. Cantitatea de sange pierduta e mica, 20 ml pana la 90 ml, insa se intampla sa fie si hemoragii ceva mai intense si cantitatile sa se dubleze cat suntem la menstruatie.
In perioada de fertilitate, 12-16 zile inainte de menstruatia urmatoare, ovulul eliberat din ovare asteapta sa fie fecundat de spermatozoid, in urma contactelor sexuale neprotejate regulate. Daca nu e fertilizat el e eliminat din corpul feminin, prin vagin. Cand esti gravida menstruatia se opreste, dar se va relua dupa nastere, si va tot continua pana la menopauza, pe la 45/50-51 de ani.
Dupa nastere apar multe schimbari in corpul feminin, printre care si cele legate de menstruatie. La unele femei sangerarile sunt mai puternice, la altele sangerarile nu mai sunt asa de puternice la menstruatie. Desi nu vei mai avea menstruatie regulata dupa nastere o perioada, totul va reveni la normal dupa cateva luni. Daca alaptezi s-ar putea sa ai o perioada mai lunga in care nu ai menstruatie.
De ce nu mai ai menstruatie deloc sau neregulata dupa nastere? Motivele sunt multe. Uterul are nevoie de timp sa isi revina la dimensiunile de dinainte de graviditate, se schimba nivelurile hormonale, alaptatul afecteaza si el nivelurile hormonale. In medie, potrivit unor studii recente facute pe femei care au nascut, menstruatia revine la normal si e regulata la 45 de zile pana la 95 de zile dupa nasterea naturala, media cea mai des intalnita e de 74 de zile totusi.
Prima menstruatie dupa nastere e afectata in mod clar de ovulatie. Hormonii de la lactatie tind sa influenteze ovulatia si aparitia sa in mod regulat, deci se va modifica si ziua in care apare menstruatia dupa nastere, ceva mai tarziu.
Termenul de lohie sau lohii e destul de cunoscut in randul femeilor ce au nascut de curand. Lochia e o scurgere puternica de sange din vagin, sangele e mai inchis la culoare, plin de cheaguri. Dar pe masura ce trec zile si saptamani de la nastere sangerarea mai scade ca intensitate si volum, sangele bate spre roz din punct de vedere cromatic. Vinovat e uterul, apar si crampele, totul pentru ca el incearca sa revina la dimensiunile normale. 24-36 de zile dureaza lochia. Multe femei confunda lochia cu prima menstruatie de dupa nastere. E gresit. Sunt deosebiri mari legate de modul in care incepe menstruatia, lochia, de sangele si culoarea sa, de ce insoteste lochia sau menstruatia, dar nu intram aici in detalii. Doar medicul specialist iti poate spune daca e lochia sau e deja prima ta menstruatie dupa nastere.
Durata poate fi mai mare pentru sangerari obisnuite, 3-5 saptamani in medie, poate 8 saptamani, depinde de organism, dar e perfect normala dupa nastere. Daca nu alaptezi poti sa revii la menstruatii normale dupa 4-8 saptamani pana la 12 saptamani. La alaptare combinata, la san si cu lapte praf, va dura ceva mai mult sa apara menstruatia regulata.
Menstruatia dupa nastere e influentata de greutate, de dieta, de cat de bine poti sa iti echilibrezi dieta dupa sarcina, de alte afectiuni ce existau deja inainte de a ramane insarcinata, endometrioza, sindromul ovarelor polichistice, hipotiroidism, hipertiroidism.
Si ceva interesant: daca vrei sa fii gravida rapid dupa ce ai nascut poti sa ai surprize si la 3 saptamani deja sa ramai insarcinata, asta desi nu ai menstruatie inca. Deci foloseste cu incredere prezervativul si renunta la anticonceptionale pentru a nu avea sarcini nedorite imediat dupa nastere. Nu mai poti prezice cand esti la ovulatie o perioada si decat sa risti daca nu vrei neaparat sa ramai iar gravida cu al doilea copil si iar sa ai noua luni mai dificile mai bine aveti grija la contactul sexual cu banalul prezervativ gasit peste tot.
Sa nu uitam si de sindromul premenstrual ceva mai puternic dupa nastere, mai greu de suportat, cu stare de rau, greata, ameteli, retentie de fluide, edem, schimbari de stare, toate manifestate inainte de menstruatia neregulata, desigur.
Daca suspectezi ca ai probleme cu menstruatia dupa nastere mergi in continuare, regulat, la ginecolog, fa analize si teste pentru a vedea daca nu ai alte probleme generate de sarcina si de nastere, mentinute si dupa nastere. Si nu te speria de micile schimbari observate mai ales la cateva zile si saptamani dupa nastere. E firesc sa le ai si face parte din refacerea corpului dupa procesul dificil si complicat de nastere, cel putin din perspectiva corpului tau.
Cu cat esti mai atenta la nevoile corpului si la manifestarile lui dupa nastere, cu atat vei putea sa previi si sa tratezi orice fel de probleme apar. Fii relaxata si ia totul pas cu pas pentru ca nu esti singura care are astfel de probleme, care nici macar nu sunt probleme, sunt lucruri normale.