Clisma in travaliu si inainte de nastere. E recomandata sau nu?

Pregatirile pentru nasterea la spital incep cat mai devreme ca sa nu uiti nimic important cand se apropie momentul.

Numai gandul ca poti avea scaun in timpul nasterii vaginale te ingrozeste daca esti deja insarcinata si mai ai putin pana vei naste la spital. Scaunele in timpul nasterii apar mai ales daca impingi cu putere copilul afara din vagin, si o vei face cu siguranta.

Daca bebe coboara cum e firesc si preseaza pe rect tot ce e in el va fi eliminat involuntar, deci vei avea un scaun perfect normal, nu ai ce face. Nimeni nu iti va spune nimic, vei fi curatata si vei continua sa impingi ca sa nasti natural. Chiar si inainte de nastere, pana sa inceapa travaliul, femeile au scaune frecvente, e un fel de efect tipic de clisma, desi nu ai facut una. Insa de cele mai multe ori, chiar si azi, clisma e o procedura fireasca cand vrei sa nasti natural…

Scaunele in travaliu sunt perfect normale din mai multe motive. Apar schimbari hormonale, muschii uterini, cervixul si colonul se relaxeaza, poti avea si diaree inainte de nastere, scaune in timpul nasterii vaginale mai dese, poate mai mult de unul. Se adauga: pozitia bebelusului si presiunea uriasa pe zona pelvina si pe rect cand nasti normal, musculatura folosita si la impins materiile fecale cand esti mai constipata, dar si cand nasti este fix aceeasi, plus pozitia mamicii in timpul nasterii care simuleaza pozitia pe WC cand esti constipata destul de rau.

Poti face ceva ca sa nu ai scaun sau scaune in travaliu si in timpul nasterii vaginale? In trecut cam toate asistentele apelau la clisme si recomandau si clisme acasa, inainte sa vii la spital, ca sa ai colonul si rectul cat mai „curate” si goale. Chiar daca nu bei multe lichide, nu consumi multe alimente tot vei avea scaun din moment ce impingi atat de tare ca sa poti naste.

Uneori clisma in timpul nasterii si al travaliului poate avea si beneficii. Scurteaza timpul alocat travaliului, te scapa de scaune in timpul nasterii daca erai deja constipata inainte de nastere. Multe femei chiar cer sa le fie facuta clisma cu echipamentul lor steril adus de acasa in travaliu ca sa se asigure ca macar nu vor avea un scaun sau unul mult prea „mare”. Se evita si infectarile in timpul trecerii copilului prin vagin spre iesire si pe langa rect automat, nu apar nici infectiile la nivelul organelor genitale externe, sistemului excretor, urinar.

Cu toate astea studii recente au dovedit ca nu prea exista aceste beneficii si ca rostul clismelor in timpul nasterii nu este justificat. Important de retinut ca o clisma poate fi si periculoasa pentru mamica, declanseaza rapid contractiile, poate ingreuna travaliul si poate transforma nasterea vaginala intr-un chin si mai mare.

Oricand ai face o clisma in timpul travaliului, inainte de el, in timpul nasterii vaginale trebuie sa stii ca nu iti va afecta deloc copilul. Lichidul intra in rect si in colon, e eliminat in siguranta, vei folosi poate toaleta mobila sau vei merge la toaleta de mai multe ori in decurs de o ora, deci fii pregatita. E ceva disconfort pana intra tot lichidul in colon si cand elimini toata apa cu substanta adaugata ca sa iti asigure un peristaltism cat mai „activ” pentru eliminarea eventualelor scaune ce urmau sa vina.

In functie de locul in care te afli cand faci clisma, procedura ar putea sa fie diferita. De exemplu, daca esti acasa poti sa mergi in baie, sa stai pe spate sau pe coate si genunchi, sa folosesti un kit pentru clisma si sa iti prepari singura solutia calduta cu apa si ceva sapun, putina sare ca sa nu patesti nimic. Acolo controlezi cat de repede curge apa in colon, rect, poti sa opresti lichidul si sa te bucuri de experienta inedita cat vrei. E de evitat sa faci clisma daca esti foarte aproape de nastere ca sa nu declansezi niste crampe puternice si contractii si sa ajungi de urgenta la spital.

Cand clisma se va face in spital, ca parte a pregatirii pentru travaliu si nastere, pana sa inceapa travaliul, aceasta va fi facuta fie in patul pacientului, fie intr-o camera special destinata pentru astfel de proceduri. Pacienta sta pe o parte, pe partea stanga de obicei, cu un picior usor flexat si cu muschii anali relaxati. Se introduce canula si se da drumul la lichid, asistenta va controla cantitatea de apa si rapiditatea intrarii ei in rect si colon.

Dupa finalizarea clismei se asteapta cateva minute dupa care se lasa pacienta sa elimine in mai multe sesiuni tot lichidul. Daca e nevoie urmeaza o alta clisma doar cu apa usor sarata ca sa se curete tot sapunul care mai ramane in colon, rect, daca s-a folosit si sapun la prima clisma.

Daca insa clisma e facuta in travaliu, cand deja acesta e inceput, procedura e mai simpla, se foloseste mai putina apa si o canula speciala uneori, ceva mai lunga, pentru a avea lichidul cat mai adanc introdus si concentratia ar putea fi mai mica daca mai exista si sapun sau alta substanta iritanta in el. In momentul in care mamica nu doreste clisma se respecta cerinta sa, insa putem asista si la opusul acestei situatii, mamica sa ceara clisma ca sa nu aiba „accidente” cat e in travaliu si mai ales cand e pe masa de nastere si impinge cu putere ca sa isi poata cunoaste bebelusul cat mai repede😊.

Si daca treci prin cezariana sau daca ai nascut ceva mai greu e bine sa ai clisma facuta ca sa nu fii nevoita sa ai un scaun consistent cand organismul si musculatura se relaxeaza deodata dupa atata efort. Cand travaliul dureaza ore bune oricum vei avea nevoie sa mergi la baie, si daca nu vrei sa te chinui chemi si ti se face imediat o clisma, ti se administreaza un supozitor cu glicerina sau solutii concentrate cu glicerina ca sa elimini usor si rapid materiile fecale din colon si rect.

In prezent nu prea se mai administreaza clisme la spital, se mai folosesc acasa laxative usoare daca stii ca vei merge la spital si vei naste, daca simti deja ca sa se apropie travaliu.

Ca sa eviti total clisma inainte de travaliu, in timpul travaliului sau in timpul nasterii poti manca multe alimente cu fibre, cereale integrale, fructe, legume, e obligatoriu sa bei multa apa, ca sa nu te constipi si sa mergi cat de des la baie ca sa elimini materiile fecale ce ajung in colon si la  nivelul rectului, in cantitate cat mai mare si cat mai rapid.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.