Travaliul precipitat sau rapid. De ce apare si care sunt cauzele reale?

Travaliul este o etapa normala din timpul nasterii si are o durata destul de mare, de cateva ore bune. Nu ai cum sa scapi de ea, este dureroasa pentru orice femeie, vine cu multe contractii si cu stari de rau prelungit, timp in care bebe incepe sa coboare spre vagin si spre locul prin care se va naste. Un tip aparte de travaliu este travaliul precipitat sau rapid, a carui durata nu depaseste 3 ore in medie. Desi poate parea o varianta excelenta pentru femeile care nu vor sa mai treaca prin chinui travaliului normal, travaliul precipitat sau rapid poate aduce o multime de complicatii si e foarte periculos pentru mamica si pentru bebe in anumite contexte.

Travaliul precipitat sau travaliul rapid este un tip de travaliu care apare foarte rar, durata fiind de 3-5 ore sau mai putin. De la inceputul contractiilor normale nu dureaza mai mult de 3 ore in medie pana cand bebe se va naste. Ca sa iti dai seama cat de rapid se intampla totul trebuie sa stii, daca nu ai nascut deja, ca un travaliu are o durata de 6-18 ore sau mai mult. Desi in teorie e mai bine pentru tine sa scapi mai repede si sa nasti, pentru bebe si pentru corpul tau un travaliu precipitat e mult mai periculos.

Simptomatologia asociata travaliului rapid difera de la o pacienta la alta. Cele mai comune semne ca intri intr-un travaliu precipitat ar fi insa: contractiile aparute din senin, timpii dintre contractii sunt prea mici, nu ai pauze intre contractiile uterine, durere mai mare la contractii si contractii mult mai puternice dintr-odata, nevoia imperioasa de a impinge copilul care deja coboara spre iesirea din corpul tau, prin vagin, fix ca atunci cand mergi la baie pentru defecare.

Cauzele travaliului precipitat sau rapid nu sunt cunoscute, dar specialistii si medicii cred ca anumiti factori ar putea contribui la aparitia acestui tip anormal de travaliu. Discutam despre: nasterile anterioare, prea multe nasteri in trecut, greutatea scazut a bebelusului in preajma nasterii, existenta unui travaliu precipitat si inainte de nasterea in care apare din senin, pozitia copilului pe partea mai mica, dezlipire de placenta inainte de nastere, varsta prea mica a mamei, uterul e prea puternic si are contractii eficiente, canalul prin care se va naste copilul este moale si flexibil, te confrunti cu tensiune arteriala, ai travaliu indus cu prostaglandina, expunerea la droguri, cocaina in special.

Nu apuci sa ai o epidurala, sa te pregatesti de nastere, totul e pe repede inainte din momentul primei contractii puternice. Deci apar si complicatii foarte multe: hemoragie dupa nastere greu de oprit, pierzi mult sange, soc, rupturi de perineu, probleme vaginale, placenta neeliminata dupa nastere, blocata in uter, nastere intr-un mediu care nu e steril, de exemplu in masina, suferinta emotionala mare, risc crescut de infectie dupa nastere pentru ca nu ajungi sa primesti antibiotice, probleme pentru bebe, respiratie in meconiu, infectii ale copilului din cauza mediului care nu e steril imediat dupa nastere, ranirea copilului dupa nastere sau in timpul ei.

De ce doare atat de tare cand intri in travaliu precipitat sau rapid? Nu ai timp sa ai facuta epidurala sau sa iei medicamente pentru durere, nu isi fac efectul asa de repede, contractiile sunt prea intense, nu ai pauza intre ele, vaginul e afectat de nasterea prea rapida, nu ai cum sa te relaxezi si sa folosesti tehnicile tipice de respiratie.

Diagnosticarea unui travaliu precipitat se va face de obicei la camera de garda sau sectia de primire urgenta odata ce ajungi la spital. Doar medicul ginecolog sau chirurgul poate deci ce e de facut mai departe si daca trebuie apelat la cezariana sau travaliul e lasat sa continue. Nu ai cum sa anticipezi asa ceva, drept urmare nu vei fi pregatita niciodata. Se vor face analize rapide, se va evalua starea de sanatate a copilului si a mamicii pe repede-inainte pentru ca travaliul precipitat nu asteapta pe nimeni.

In cazurile grave cand esti in pericol si tu, si bebe, se poate induce un travaliu care se va transforma de multe ori in travaliu precipitat, dar cazurile acestea sunt rare. Statistic vorbind sansele sa ai travaliu precipitat sunt reduse, de doar 3%-mai degraba ai nastere prematura decat travaliu precipitat sau rapid.

Pentru bebe nu ar trebui sa fie probleme daca se naste la termen, doar o senzatie mai ciudata ca totul se desfasoara ca intr-un carusel si adaptarea la noul mediu va fi si ea pe repede-inainte. Cand bebe se naste inainte de termen problemele vor fi doar cele asociate cu acest tip de nastere.

Si intrebarea de 1000 de puncte: daca ai un travaliu precipitat sau rapid la o nastere, la urmatoarea nastere il vei avea iarasi? Sansele sunt mari si cresc daca ai avut deja probleme si ai trecut printr-un astfel de travaliu. Dar nu e o regula, important este doar sa fii sanatoasa si sa ai bebe sanatos-esti insa mai pregatita si stii la ce sa te astepti in ambele scenarii, si daca ai travaliu rapid si daca nu ai si astepti ore bune sa nasti, cum e normal sa se intample la un travaliu „clasic”.

Uneori poti sa ai un travaliu indus ca sa previi un travaliu rapid daca sunt semnale clare ca se va intampla oricum. Dar decizia asta o va lua medicul ginecolog si chirurgul, echipa de specialisti care se ocupa de tine in spital. De aceea e bine sa mergi la spital cu 14 zile cel putin inainte de termenul fixat pentru nastere ca sa fii sigura ca ai ingrijirea profesionista, importanta mai ales cand ai si probleme cu sarcina.

Tine cont ca experienta unui travaliu precipitat e una traumatizanta pentru femeie, deci vei avea nevoie de terapie dupa si de un psiholog, pentru ca s-ar putea sa se instaleze o tulburare de stres post-traumatic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.