Disproportia cefalopelvica, un real pericol pentru mama si pentru bebelus in timpul nasterii vaginale
Cand se apropie momentul nasterii si ai ales nasterea vaginala deja incepi sa iti faci griji. Pot fi atat de multe lucruri care sa nu mearga asa cum te astepti, complicatii si motive de ingrijorare incat e imposibil sa le controlezi si sa le previi pe toate. Poate una dintre cele mai rare si mai importante complicatii la nasterea vaginala este disproportia cefalopelvica, o anomalie care nu va ajunge sa te afecteze pe tine, dar si pe bebe, daca e depistata si diagnosticata din timp…
Disproportia cefalopelvica apare in cazuri destul de rare, dar este prezenta in literatura medicala de specialitate cand vine vorba de nastere. Este privita mai degraba ca o anomalie in care pelvisul mamei are capacitate prea mica pentru a permite trecerea craniului fetal la nasterea vaginala. Din cauza ca bebelusul nu poate trece de zona pelvisului in drumul sau spre iesirea din vagin nasterea se va bloca.
Motivele pentru care capusorul copilului nu poate trece prin deschiderea pelvisului pentru a se naste fara probleme pot fi multe. De exemplu dimensiunea capului copilului e prea mare, copilul poate sa nu fie in pozitia corecta cand se apropie de pelvis, cu capul inainte spre iesirea din vagin, dar foarte bine poate fi vorba si despre un pelvis cu forma anormala sau mai mic.
Ca sa intelegem cum functioneaza o nastere vaginala normala trebuie sa stim ca bebe ajunge in pozitia corecta pentru nasterea vaginala cu cateva saptamani inainte de nasterea efectiva. Capul este indreptat spre iesirea din vagin, spre pelvis, fata bebelusului e indreptata spre spatele mamei, barbia este indreptata spre pieptul copilului.
Cand se ajunge la nasterea vaginala, capul copilului intra in deschiderea pelvisului, oasele de la pelvis se departeaza sub presiunea capului, umerii copilului trebuie sa treaca si ei prin pelvis deci corpul se va roti. Contractiile il vor ajuta pe bebe sa ne nasca si sa treaca de pelvis.
O nastere din 250 va fi problematica din cauza acestei anomalii.
Disproportia cefalopelvica are mai multe cauze. Copilul poate sa nu se nasca la timp si creste in continuare, greutatea maternala este prea mare in timpul sarcinii, apare si istoricul familial in care s-au nascut multi copii cu dimensiuni si greutate mare. Diabetul sau diabetul gestational vor fi pe lista de cauze, nasterile anterioare, cel putin una vor favoriza aparitia anomaliei. Obezitatea parintelui, indicele de masa corporala peste 30 si peste 25 ar putea fi o mare problema si ar duce la disproportia cefalopelvica.
Nasterile in timpul adolescentei, cand zona pelvisului, scheletul si oasele nu au ajuns la maturitate, malformatiile pelvisului, oasele care nu sunt la locul lor, statura prea mica a mamei, pelvisul fracturat vor fi cauze probabile pentru disproportia cefalopelvica.
Un pelvis sub forma de inima sau deschiderea plata a pelvisului va duce la nasteri naturale aproape imposibile.
Nu avem cum sa nu amintim varsta mamei, mult prea inaintata de data aceasta, ceea ce inseamna ca flexibilitatea musculara si a scheletului in zona pelvisului scade considerabil.
Disproportia cefalopelvica apare si e sesizata inca din primele etape ale travaliului, mai ales in faza activa, cand copilul isi incepe coborarea spre pelvis si vagin. O cezariana inainte de sarcina in care apare aceasta problema la nastere poate pune mari probleme, pentru ca interventia chirurgicala si cicatricea pot afecta modul in care se comporta pelvisul si deschiderea pelvisului.
Simptomatologia este una clasica si clara. Copilul nu va mai intainta si nasterea nu va avea loc in mod normal daca e programata o nastere vaginala asistata, travaliul e mult prea lung, peste 20 de ore si esti la prima nastere vaginala-la nasterile anterioare ai avut 14 ore de travaliu, nu mai mult. Capul copilului nu se mai misca spre deschiderea pelvisului, contractiile nu sunt suficient de puternice, dilatatia cervixului nu exista sau e prea lenta.
Diagnosticarea disproportiei cefalopelvice nu poate avea loc inainte de travaliu. Doar daca nasterea nu mai progreseaza si copilul ramane blocat se va observa pozitia sa si se vor identifica toate cauzele opririi nasterii sau intarzierii sale.
Daca mergi la controlul ginecologic in mod regulat s-ar putea sa ai o sansa sa descoperi aceasta afectiune rara a copilului cu ajutorul ultrasunetelor si masuratorilor precise ale dezvoltarii copilului. Se va masura si deschidere pelvisului si se va sti daca bebe poate iesi sau nu fara probleme in momentul nasterii. Nu discutam despre masuratori precise, pot fi si erori, estimarile nu vor fi niciodata cu o precizie milimetrica.
Riscurile care vin la pachet cu disproportia cefalopelvica sunt unele majore pentru mama si bebe. De la rani si traumete in timpul nasterii la traume aparute la capul copilului, umeri dislocati si blocati in deschiderea pelvisului de care nu se poate trece, decesul la nastere, toate pot aparea daca discutam despre copil. La randul lor, mamicile pot avea infectii la uter, vezica, pereti vaginali, rupturi vaginale, traume la nivelul vezicii si rectului, uter rupt, hemoragii, deces, soc septic.
Cat despre tratamentele pentru disproportia cefalopelvica, folosirea unui forceps sau unui instrument special cu vacuum ar putea ajuta, la fel si o cezariana. Se va discuta si despre „augmentarea travaliului”, dar doar daca nu este un caz sever de disproportie cefalopelvica-se vor folosi medicamente pentru stimularea unor contractii puternice, in asa fel incat bebe sa poata avea o nastere vaginala cat mai usoara.
Exercitiile pelvine vor ajuta la o mai mare flexibilitate a zonei respective si a deschiderii pelvisului la nastere, la fel si schimbarea pozitiei mamicii in timpul nasterii pentru a face loc cat mai mult in interior si bebe sa se poata misca si naste fara probleme.
Dupa nastere se vor monitoriza atent mamica si bebelusul pentru a fi prevenite complicatiile si orice modificari ale starii de sanatate a celor doi pacienti.
Prezenta anterioara a acestei afectiuni nu va duce la probleme cu nasterile viitoare. Dar daca ai un pelvis micut si deschidere foarte mica a pelvisului, ai statura mica, atunci cu siguranta vei ajunge si la disproportie cefalopelvica, cu atat mai mult cu cat capul copilului devine prea mare spre ultimele zile de sarcina.