Travaliul prelungit si “blocarea” copilului in timpul travaliului
Travaliul este o etapa normala in momentul in care se apropie nasterea efectiva a bebelusului. Discutam despre travaliu doar cand exista nastere naturala, vaginala. De multe ori travaliul este dificil si se prelungeste excesiv de mult. In majoritatea cazurilor s-ar putea sa fie nevoie de o cezariana pentru a putea sa aiba loc nasterea sau de foreceps, de un dispozitiv special care sa traga copilul usor de cap pentru a permite nasterea, iesirea sa in afara corpului.
De obicei, travaliul prelungit apare in primele doua faze ale acestei etape. Devine foarte periculos pentru mamica si pentru bebelus cand copilul se misca deja spre vagin pentru a iesi in afara corpului mamicii.
Orice nastere vaginala are trei etape: travaliul activ, inceput devreme, prima etapa, nasterea, a doua etapa, eliminarea placentei, a treia etapa. In prima etapa a travaliului apar contractiile regulate, cervixul se dilata, se inmoaie, se scurteaza, este deja mai subtire, ca sa permita copilului sa treaca prin el. Este si cea mai lunga dintre etape. Dilatarea cervixului e de 6-10 cm, contractiile devin tot mai puternice, mai apropiate si regulate. Acum se administreaza epidurala. Travaliul activ dureaza 4-8 ore sau chiar mai mult. In faza de travaliu activ mama incepe sa impinga ca sa elimine copilul pe cale vaginala, simte presiune puternica la spate, in zona rectului.
La fiecare contractie mamica impinge si putin cate putin copilul iese din vagin. Intai iese capusorul copilului, dupa care iese si corpul incet, incet, mai e nevoie si de o rotire a copilului cu grija daca pozitia e incorecta. Dupa nasterea copilului se taie cordonul ombilical, se curata, se aspira caile aeriene. Ultima faza a nasterii dureaza o ora, poate doua, mai sunt contractii usoare pentru a se elimina si placenta. Chiar si dupa ce se elimina planceta uterul tot se contracta usor ca sa revina la forma si marimea initiala.
Travaliul prelungit dureaza 20 de oresau mai mult pentru mamicile care au primul copil si peste 14 ore pentru mamicile care au mai nascut inainte pe cale vaginala. Daca travaliul prelungit apare in faza activa a travaliului atunci e o problema. Cand apare blocajul medicii intra in actiune si incep sa faca teste si sa observe ce se intampla cu bebe.
Uneori se intampla sa avem un cervix care nu se dilata sau nu permite trecerea copilului, iar acest comportament anormal duce la blocajul nasterii si travaliu prelungit. In a doua faza a travaliului copilul trebuie sa se miste spre iesire, spre vagin, cu un anumit ritm.
Cauzele travaliului prelungit pot tine de contractiile uterine care sunt prea slabe sau nu sunt suficient de frecvente, de pozitionarea incorecta a copilului, de marimea prea mare a copilului, nu poate trece in siguranta prin zona pelvina.
Interventia in timpul travaliului poate duce la travaliu prelungit, nutritia natala neoptimizata inainte de nastere ar putea sa aduca un travaliu prelungit. Daca mamica nu e lasata se miste deloc cat timp naste pelvisul nu va avea o oarecare flexibilitate si nu va fi asimetric deloc, ceea ce nu va permite copilului sa poata avea o miscare normala pana la iesirea din vagin.
Factorii de risc pentru travaliul prelungit tin de folosirea medicamentelor pentru inducerea travaliului, folosirea epiduralei, de rupturile premature de membrane, de probleme cu sacul amniotic din jurul fetusului, de prezenta travaliului intarziat la nasterile anterioare. Diabetul, tratamentele pentru fertilitate, un bebe prea mare pentru faza gestationala in care se afla, si acestea pot fi trecute pe lista de cauze posibile. Sa nu uitam de greutatea prea mare a mamicii, de greutatea prea mare luata in sarcina, de prima nastere, prima experienta de acest fel.
Daca travaliul prelungit dureaza prea mult bebe si mamica vor avea de suferit. Va aparea hemoragia dupa nastere, va fi nevoie, in cazurile grave, o histerectomie de urgenta. Pentru bebe poate aparea decompensarea rapida, nu mai are suficient oxigen, apare aritmia severa, apare meconiu in lichidul amniotic, apar si infectiile, capul poate avea de suferit de la atata presiune si de la contractiile care nu inceteaza cat tine travaliul prelungit.
E nevoie de o monitorizare constanta, de monitorizarea dilatarii cervixului, de monitorizarea contractiilor, de atentie sporita la ce se intampla cu bebelusul cand incepe sa coboare si sa incerce sa iasa in afara organismului mamicii. Si mai e nevoie de medici si personal medical care sa stie foarte bine pregatiti ca sa poata interveni rapid orice s-ar intampla.
Ce se poate ca sa accelerezi travaliul? Mamica poate sa mearga, sa stea in picioare, sa se lase pe vine. Se pot stimula sanii, se poate apela la acupunctura si masaj, se pot schimba pozitiile din timpul nasterii. Oricat de complicata ar fi situatia in timpul travaliului, daca esti intr-o maternitate, la spital medicii vor sti cu siguranta ce au de facut si vor lua cele mai bune decizii pe loc.