Asfixia bebelusului la nastere. De ce apare si ce putem face sa o prevenim?
Asfixia bebelusului la nastere apare atunci cand copilul nu primeste indeajuns de mult oxigen inainte, in timpul sau imediat dupa nastere, dupa ce a parasit uterul mamei. Pot sa apara complicatii de multe ori, se ajunge si la deces daca nu se administreaza imediat oxigen si nu se intervine rapid.
Cam 900.000 de decese pe an apar din cauza acestei probleme grave la nastere. Complicatiile din timpul nasterii vaginale sunt cele care determina aparitia asfixiei. Uscarea, stimularea si incalzirea rapida a bebelusilor cu asfixie la nastere ar putea ajuta enorm. O masca de oxigen pentru cel mic si aplicarea procedurilor medicale tipice pentru asigurarea oxigenarii normale dupa nastere sunt procedurile standard ce ar putea salva viata bebelusului.
De ce e important sa avem oxigenare corecta? Pentru ca daca nu exista oxigen suficient in corpul copilului sangele incepe sa aiba o aciditate excesiva. Daca avem cazuri severe de asfixie la nastere vor ramane sechele cerebrale, probleme la organe multiple, tesuturi si intr-un final se va ajunge si la deces. Doua din 1.000 nasteri vor ajunge si la aceasta problema…
Cauzele asfixiei la nastere sunt cunoscute. De exemplu, cordonul ombilical poate parasi cervixul inaintea copilului, poate sa apara compresia la nivelul sau, se poate aspira lichid amniotic si meconiu in timpul nasterii. Dar si nasterile premature la sub 37 saptamani, fara dezvoltare normala a plamanilor, duc la asfixie la nastere.
Uneori lichidul amniotic intra in sange si determina alergie puternica pentru bebelus, se mai rupe uterul, musculatura sa, placenta se separa de uter inainte de nastere, apar infectii in timpul travaliului, travaliul e prea lung, greu, tensiunea arteriala scazuta sau crescuta in sarcina ar putea un factor determinant pentru asfixie.
Anemia, lipsa de oxigen din sangele mamei, si acestea ar putea fi adaugate lejer pe lista de cauze probabile.
Factorii de risc pentru asfixia bebelusului la nastere sunt: varsta mamei in timpul sarcinii, 20-25 de ani, nasterile multiple, lipsa ingrijirii prenatale, greutate redusa la nastere, pozitionare anormala a fatului in timpul nasterii, istoric de asfixie la nastere pentru alti copii nascuti in trecut.
Simptomatologia asociata asfixiei bebelusului la nastere apare inainte de nastere, de exemplu. Scade ritmul cardiac, sangele ale pH scazut, devine acid. La nastere stii ca sunt probleme daca: pielea are culoare diferita de cea normala, daca bebelusul nu plange, daca ritmul cardiac e prea lent, daca tonusul muscular e slab, daca reflexele aproape ca nu exista, daca bebe nu respira, daca exista lichid amniotic si meconiu, daca apar crize, circulatia sangelui e slaba, daca bebe nu urineaza, nu e activ, daca apare coagularea anormala. Scorul Apgar intre 0 si 3 mai mult de 5 minute dupa nastere indica in mod clar asfixia.
Timpul scurs pana la rezolvarea problemei de respiratie poate indica si efectele pe termen lung si scurt. Efectele pe termen scurt sunt: acidoza, probleme respiratorii, hipertensiune, probleme de coagulare frecvente, probleme cu rinichii. Efectele pe termen lung sunt: hiperactivitate, probleme la creier, autism si afectiuni din acest spectru, deficit de atentie, inteligenta scazuta, schizofrenie, afectiuni psihotice in viata de adult.
Asfixia severa a bebelusului la nastere duce la dizabilitati intelectuale, la paralizie cerebrala, la epilepsie, la probleme cu auzul si cu vederea.
Tratamentul imediat e necesar pentru a reduce efectele asfixiei bebelusului la nastere. Se va asigura oxigen suficient pentru mamica si bebe in timpul nasterii, se va face cezariana de urgenta, se va aspira imediat lichidul din nasuc si caile aeriene superioara, se va pune copilul la un aparat special care il va ajuta sa respire normal.
Daca apar cazurile severe de asfixie va fi nevoie de plasarea bebelusului in camere hiperbaric cu oxigen, de hiportermine induca ca sa se raceasca corpul bebelusului si sa se previna orice probleme cerebrale. Se administreaza medicamente pentru tensiune, se apeleaza si la dializa, la medicamente pentru criza, la alimentare intravenoasa, la tub de respirat pentru suplinirea oxidului nitric, la ajutor pentru inima si plamani, de regula mecanic, aparate speciale.
Prevenirea asfixiei bebelusului la nastere este extrem de dificila daca nu imposibila. Ea apare din senin la nastere si nu te pregatesti pentru ea deloc. Se monitorizeaza bebelusul si mamica in timpul nasterii naturale, se efectueaza la nevoie resuscitare pentru bebe, se controleaza temperatura corporala, se aduce imediat echipamentul adecvat pentru ajutor, se administreaza barbiturice si tratamente pentru coagularea sangelui ca sa se evite orice complicatii.
Si foarte important ca toti medicii si personalul care asista mamica in sala de nasteri sa fie specialisti cu experienta si sa ia mereu cele mai bune decizii si pentru mamica, dar si pentru bebe…
Deci putem preveni asfixia la nastere doar prin monitorizare permanenta pana atunci si prin tratamente adecvate inainte si dupa nastere.