Care sunt primele simptome care te anunta ca ai ramas insarcinata?
Nu toate femeile au simptome clare care le anunta ca a aparut o sarcina. Fiecare femeie e diferita, asa ca e normal ca si experienta unei sarcini sa fie diferita. Ciclul menstrual are si el simptomele sale, care de multe ori sunt foarte asemanatoare cu unele pe care le are o sarcina in evolutie, asa ca e greu sa iti dai seama de prima data ce se intampla in corpul tau.
Primele simptome ale sarcinii sunt destul de dificil de observat daca nu ai ceva experienta si nu esti atenta. Testul de sarcina ramane cel mai bun mijloc de control al aparitiei sarcinii, insa te poti baza si pe cateva semne clare care apar destul de devreme si anunta o sarcina…
Cand ramai insarcinata simti cu siguranta acest lucru. Insa de la a simti si pana la a fi sigura e o cale foarte lunga. Poti sa mergi la medic si sa afli pe loc daca e vorba de sarcina sau de probleme mai complicate ale organismului feminin. Poti sa faci un test de sarcina, care iarasi te ajuta sa scapi de stres. Dar poti fi atenta si la cateva simptome care apar mult mai devreme si care iti vor da de gandit si te vor duce cu gandul la o sarcina in evolutie.
Petele si crampele abdominale. Imediat dupa ce a avut loc fecundarea ovulului de catre spermatozoid si conceptia efectiva, celula fertilizata, ovulul, se ataseaza de peretele uterin. Asa apar petele si crampele abdominale. Sunt sangerarile de la implantare tipice, care trebuie sa iti dea de gandit odata ce le observi. La 6-12 zile dupa fertilizare le vei vedea si le vei simti. Crampele seamana bine cu unele menstruale, asa ca s-ar putea sa crezi ca esti la menstruatie. Dar ele sunt mai usoare si mai simplu de suportat decat cele de la ciclul menstrual. Scurgerile albe, laptoase din vagin sunt semn clar de sarcina, peretii vaginali devin mai grosi imediat dupa conceptie.
Schimbari la nivelul sanilor. Se modifica rapid nivelul hormonilor feminini din corp dupa fertilizarea ovulului si de aici si schimbarile de la nivelul sanilor. Sanii se umfla, devin durerosi, apar furnicatori la 7-14 zile de la conceptie. Plus ca apare senzatia de sani mai grei si mai „plini”, sunt mai sensibili la atingeri. Zona din jurul sfarcurilor devine mai inchisa dupa ce apare sarcina. Dupa ce organismul se obisnuieste cu noul echilibru hormonal si cu fluctuatiile hormonale sanii nu vor mai fi atat de greu de suportat.
Oboseala rapida. La o saptamana dupa conceptie si dupa ce s-a instalat deja sarcina femeia va obosi mult mai repede, indiferent ce face. Are prea mult progesteron in corp, deci trebuie sa contrabalansam cumva cu alimente si ingrediente bogate in fier, proteine.
Greata, varsaturi in special dimineata. Nu toate femeile au varsaturi si greata puternica dimineata. Nu se stie de ce apare acest fenomen la gravide, dar s-ar putea sa fie legat de fluctuatiile hormonale. Da, poti avea aceste senzatii in orice moment al zilei, dar sunt mai frecvente dimineata. Apar si poftele, nu iti mai plac anumite arome, mancaruri si asta dureaza toata perioada de graviditate, deci te vei obisnui cu aceste schimbari drastice din viata ta. Din a 13-a si a 14-a saptamana starea de rau de dimineata aproape ca dispare.
Nu mai apare ciclul menstrual. Daca nu ai mai avut ciclu menstrual regulat deloc, nu a mai aparut e clar ca esti insarcinata. Dar nu intotdeauna o astfel de schimbare dramatica poate anunta o sarcina. Poti sa nu mai ai ciclu menstrual pe o perioada mai lunga daca te-ai ingrasat brusc sau ai slabit brusc, daca ai probleme hormonale mari, daca esti prea stresata. Daca ai oprit pastilele contraceptive brusc s-ar putea sa „sari” peste niste menstruatii. Si cand intarzie prea mult menstruatia e cazul sa faci un test de sarcina daca stii ca ai intretinut si relatii sexuale neprotejate in jurul perioadei fertile sau cat ai avut menstruatia trecuta, pe toata durata ei.
Urinare frecventa. Din a 6-a sau a 8-a saptamana de sarcina apare si urinarea frecventa. De vina sunt iarasi hormonii, dar poti avea foarte bine infectii, poate fi de la medicamente, de la prea multa apa bauta intr-o perioada scurta de timp. Mergi la medic si vezi care sunt cauzele urinarii frecvente daca apare din senin. Doar asa stii daca esti insarcinata sau daca ai alte probleme medicale.
Constipatia. Progesteronul in cantitati prea mari in corpul feminin duce inevitabil si la constipatie. Toate alimentele pe care le vei manca vor trece mult prea lent prin intestine, vei avea scaune foarte tari, apa din scaun nu va mai fi suficienta pentru o eliminare usoara. Ca sa scapi de constipatie bea foarte multa apa in timpul sarcinii, fa exercitii, nu ezita sa mergi la baie cand simti chiar si cea mai vaga senzatie de defecare. Consuma multe ingrediente si alimente bogate in fibre, evita orice fel de alimente care te-ar putea constipa si foloseste de fiecare data toate solutiile naturale si cele medicale sigure in sarcina daca totusi apare constipatia si se inrautateste treptat pe masura ce trec saptamanile.
Schimbarile de stare de spirit. Sunt comune in primul trimestru. Ai multe schimbari hormonale in corp, deci te astepti sa fii cand zambareata si fericita, cand nervoasa si irascibila, cand prea plangacioasa la absolut orice lucru ce se intampla in jurul tau.
Dureri de cap moderate si dureri de spate. Sunt simptome clare care anunta sarcina. Ele apar din cauza dezvoltarii copilului si schimbarilor din interiorul corpului feminin. Poti lua tratamente, e bine sa te odihnesti si cel mai important, sa te prezinti la medic odata ce le observi ca sa eviti alte probleme.