Cele mai frecvente complicatii care pot sa apara la nivelul placentei in sarcina

Placenta este foarte importanta pentru bebe si pentru hranirea lui si poate avea numeroase probleme in sarcina.

In sarcina vei avea de infruntat numeroase probleme, mai ales daca ai avut o sarcina cu probleme inca de la inceput, din primul trimestru. Complicatiile la nivelul placentei sunt printre cele mai frecvente probleme pe care le vei avea in timpul celor noua luni de sarcina si ele trebuie tratate cu maxima atentie daca vrei sa ai un bebe sanatos si cu o dezvoltare normala in uter si sa ramai si tu sanatoasa.

Imediat dupa ce embrionul uman a inceput sa se dezvolte in uter apare un organ foarte important pentru viata sa intrauterina: placenta. Placenta ofera oxigen si nutrienti copilului pe toata perioada sarcinii, elimina si substante de care nu mai e nevoie din sangelele bebelusului. La inceput, placenta se ataseaza de peretele uterin si cordonul ombilical se va forma din ea. De regula atasarea de peretele uterin va fi in partea de sus, intr-o parte, in fata, in spate in uter. Sunt insa si cazuri rare cand placenta se va atasa in partea inferioara a uterului, caz in care aveam placenta praevia.

„Sanatatea” placentei poate fi afectata de foarte multe lucruri in cele noua luni de sarcina. Varsta maternala, mamicile care au peste 40 de ani vor avea probleme cu placenta, ruperea apei inainte de travaliu iarasi e periculoasa pentru placenta, la fel si tensiunea arteriala crescuta. Daca ai sarcina multipla placenta va fi mult mai „stresata” si s-ar putea sa ai iarasi probleme cu ea, la fel se va intampla si daca ai afectiuni legate de coagularea sangelui. Operatiile uterine anterioare, inclusiv cezariene, vor putea genera probleme placentare, traumele abdominale aduc in discutie problemele placentare.

Care ar fi cele mai comune complicatii ce pot aparea la nivelul placentei in timpul sarcinii sau la nastere? Am vazut deja ca putem sa ne confruntam cu placenta praevia, dar placenta poate sa ramana partial in uter chiar si dupa nastere sau sa se produca o abruptie placentara cand placenta incepe sa se desprinda de peretele uterin ca sa fie eliminata. Marirea uterului si dezvoltarea sa in cele noua luni de sarcina vor duce la schimbari in pozitionarea placentei in interiorul uterului.

Abruptia placentara este poate cea mai intalnita, placenta se desprinde de peretele uterin prea repede, apar hemoragii, lipsa de nutrienti si de oxigen pentru fetus. Detasarea placentara poate fi totala sau partiala. Cauzele nu sunt cunoscute si apare cam la 1 din 100 cazuri ne nasteri normale, mai ales la femei care fumeaza, care au tensiune arteriala crescuta, care au sarcini multiple, care au mai avut si alte sarcini in trecut. Sangerarile, crampele si senzatia de sensibilitate crescuta sunt tipice abruptiei placentare.

Placenta praevia este foarte periculoasa pentru bebe pentru ca atasarea placentei va fi aproape de cervix sau va acoperi total cervixul. Complicatia apare la nastere la 1 din 200 de mamici care nasc natural si e mai des intalnita la femeile care au fibroame si alte probleme uterine sau la cele care au avut interventii chirurgicale uterine in trecut.

Copilul va fi nascut prin cezariana daca apare aceasta complicatie ca sa nu se detaseze placenta prea repede. O astfel de complicatie apare la inceputul sarcinii si s-ar putea sa se rezolve de la sine pe masura ce uterul se mareste. Sangerarile vaginale abundente sunt semnal clar de alarma si va trimit la camera de garda. Daca mai persista si in trimestrul al treilea de sarcina cezariana e obligatorie.

Placenta accreta apare atunci cand o parte din placenta ramane atasata puternic de uter. Vasele de sange ale placentei si alte parti, tesuturi ale placentei cresc mult prea adanc in peretele uterin. La nastere vor fi hemoragii abundente daca exista o astfel de complicatie. In cazurile mai grave placenta poate „invada” musculatura uterului sau poate creste prin peretele uterin. Medicul poate recomanda cezariana de urgenta sau eliminarea pe cale chirurgicala a uterului.

Placenta „retinuta” este o complicatie comuna ce apare atunci cand placenta nu este eliminata la 30+ minute dupa nasterea naturala. Placenta ramane blocata sub cervixul partial inchis sau ramane atasata in continuare de peretele uterin. Daca nu se trateaza la timp aceasta complicatie poate duce la infectii severe si la hemoragii periculoase pentru mamica si pentru bebe.

Se incurajeaza alaptarea imediat dupa nastere pentru a incuraja uterul sa se contracte si sa elimine toata placenta. Poti schimba si pozitia in functie de recomandarile medicilor pentru a ajuta la eliminarea placentei, poti incerca, de pilda, sa stai pe vine sau ca si cum ai fi pe vasul de toaleta.

Acestea ar fi cele mai frecvente si comune complicatii care ar putea sa fie observate la nivelul placentei. Este bine sa retii ca toate complicatiile aparute pot fi diagnosticate si tratate rapid daca respecti vizitele la ginecolog in toata perioada sarcinii si respecti tot ce ti se spune legat de sarcina. Cu cat ajungi mai rapid la medic cand observi orice fel de probleme si ai incredere mai mare in ginecologul tau, cu atat vei avea sanse mai mari sa ai o sarcina fara niciun fel de probleme si un bebe sanatos, care se va dezvolta normal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.