Durerile de spate in sarcina. De ce apar si cum ai putea sa scapi de ele?

Durerile de spate sunt tipice pentru perioada sarcinii si pot fi tratate destul de usor.
Pe masura ce trec saptamanile si te apropii de trimestrul al doilea si al treilea de sarcina vei observa ca durerile de spate vor fi din ce in ce mai mari si vor depinde in mare parte de greutatea burticii si de dezvoltarea copilului in uter. Durerile de spate sunt usor de diagnosticat si de tratat daca le observi din timp si stii exact care e cauza lor.
Cele mai mari schimbari care apar la nivelul corpului gravidei sunt la nivelul articulatiilor si al tesutului conjunctiv, sunt mai moi, mai „pliabile”, se pot ajusta in functie de nevoile organismului pe masura ce trec saptamanile de sarcina. Articulatiile pelviene si coloana vertebrala vor avea de suferit cel mai mult, de unde si durerile de spate si de solduri.
Primele dureri serioase de spate apar in sarcina in primul trimestru si incep sa fie din ce in ce mai greu de suportat pe masura ce ajungi in saptamanile 15-20 de sarcina. Durerile pot fi variabile ca intensitate, de la un disconfort minor pana la dureri cronice si unele deosebit de intense.
Durerea ar putea sa apara in zona de mijloc a coloanei vertebrale, a spatelui, si include si zona pelvisului si cea a soldurilor. Articulatiile sacroiliace si partea inferioara a spatelui sunt afectate de schimbarile de postura, de stabilitate articulara si de greutatea tot mai mare a burticii, de forma. Desi durerile dispar imediat dupa nastere, cand nu mai ai presiunea burticii, ele se vor pastra in anumite cazuri luni sau ani buni si vei avea de furca o perioada.
Cele mai comune dureri in sarcina sunt cele din zona pelvisului, unde intalneste coloana la articulatiile sacroiliace. Cauzele frecvente ale durerilor de spate in sarcina ar putea fi: luarea in greutate, iei cateva kilograme bune in sarcina si coloana si corpul tau, scheletul are de suferit, vasele de sange din zona pelvisului, din zona spatelui, musculatura incep sa se resimta de la atat de multa presiune, schimbarile frecvente de postura si postura incorecta.
Discutam si despre centrul de gravitatie schimbat de la sarcina, schimbarile hormonale, apare relaxina, un hormon care permite ligamentelor din zona pelvisului sa se relaxeze si articulatiile sa devina ceva mai flexibile pentru a permite nasterea naturala, separarea musculara, stresul emotional, spasmele.
Pana la urma avem un cumul de factori care duc la durerile de spate in sarcina. Se adauga si cauze ce tin de nervi si de reteaua neuronala, de modul in care se dezvolta sarcina, de grija fata de miscarile corporale in sarcina, care trebuie ajustate complet daca nu vrei sa nu te mai poti deplasa deloc la un moment dat din cauza durerilor de spate foarte mari.
Durerile de spate din timpul sarcinii radiaza de cele mai multe ori spre zona fesiera, spre picioare, coapse, mimand simptomatologia sciaticii. Durerile pot sa determine si un somn aproape imposibil pe timpul noptii, odihna e un chin, functionarea normala a organismului ziua va deveni imposibila. Femeile care au deja dureri de spate pana sa ramana insarcinate vor fi predispuse la forme severe ale durerilor de spate si vor avea nevoie de ajutor si de tratamente daca vor sa reziste celor noua luni de graviditate.
Tipurile de dureri de spate pe care le putem intalni in sarcina sunt destul de multe si fiecare are caracteristicile sale distincte. De exemplu, e durerea tipica din zona lombara, surda sau puternica, cu senzatie de arsura, pe o parte sau pe alta a coloanei vertebrale, care radiaza si se intinde pe picior, dar si durerea de spate care apare cand stam pe pat, scaun sau cand dormim, ca urmare a uterului care e tot mai mare si greutatea suportata creste progresiv.
Alt tip de durere de spate in sarcina e durerea pelvina aparuta cum am vazut deja la articulatiile sacroiliace-o parte din pelvis se poate desprinde de la locul sau, cea care se ataseaza de articulatia sacroiliaca. Si durerea posterioara pelvina este comuna in sarcina si afecteaza cam 76 de procente din femeile gravide, ea ramane si la cativa ani de la nastere, din pacate. Durerea aceasta se extinde si radiaza la nivelul coapselor si la nivelul stinghiei picioarelor.
Durerea de coapse e tot parte din durerile de spate resimtite in sarcina. Acest tip de durere in sarcina apare ca urmare a presiunii prea mari puse pe vasele de sange de la nervii periferici. Apare inflamatie locala, tesutul moale sufera, presiunea pusa de uterul in dezvoltare si crestere e prea mare.
Durerea generala de spate si de solduri e un tip cunoscut de durere de spate in sarcina. Schimbarile de la pelvis si la partea inferioara a spatelui sunt cauzele principale ale durerilor, vor fi afectate diferite parti le soldurilor.
In cazuri rare apare si osteoporoza tranzitorie, mai ales in al treilea trimestru de sarcina. Osul soldului e tot mai slabit si durerile devin acute la orice fel de miscare. Greutatea mai mare duce la dureri si mai mari cat timp mergi sau stai pe pat, scaun. Ca sa eviti durerile groaznice mergi cu pasi mici si te mai si odihnesti din cand in cand.
Durerea de spate poate sa apara in partea inferioara a spatelui si ar putea fi acompaniata si de dureri abdominale si de crampe. Toate aceste dureri ar putea fi foarte bine semnele clare ale unei rupturi de sarcina ectopica. Ovulul e fertilizat si se dezvolta in alta parte decat in uter, in trompele uterine de regula, care se rup din cauza marimii prea mare a ovulului fertilizat in plina dezvoltare. E o urgenta de fiecare data aceasta afectiune si trebuie operata imediat ca sa se evite orice fel de complicatii si decesul mamei.
Tratarea durerilor de spate in sarcina e necesara doar daca acestea sunt din ce in ce mai greu de suportat. Poti face exercitii fizice pentru musculatura si articulatii, inot, ciclism, poti aplica comprese reci si calde prin alternanta, e musai sa iti imbunatatesti si corectezi postura. Vei dormi pe o parte cu o perna intre picioare ca sa nu mai ai atata presiune pe spate, cat stai pe scaun poti pune perna lombara sau un prosop moale rulat ca sa ai o pozitie mai corecta si sa nu pui presiune iar pe coloana vertebrala.
Umerii drepti, picioarele pe niste carti suprapuse ca sa nu stai cu ele atarnate, umerii in spate cat stai in pozitie verticala. Sunt bune si exercitiile de stretching pentru spate si zona pelvina, yoga, acupunctura, chiropactica, terapia cu un profesionist, evita sa porti tocuri si sa ridici greutati de jos deodata, prefera sa te lasi pe vine si apoi sa incerci sa ridici ce ai de ridicat.
La nevoie vei lua medicamente pentru durere si inflamatii, aspirina, antiinflamatoare fara steroizi, relaxante musculare. Daca durerea e severa, e din ce in ce mai mare si incepe din senin, daca ai dureri ca niste crampe care tot vin si pleaca, ai dificultati la urinare si simti ace la extremitati te vei adresa de urgenta medicului specialist.
Arareori s-ar putea sa te confrunti cu osteoporoza cauzata de sarcina, cu orsteoartrita vertebrala sau cu artrita septica. Dar durerile ritmice in zona spatelui pot fi si semn de travaliu inainte de termen. Discuta cu ginecologul tau si mergi si la urgenta daca observi orice probleme acute care nu te lasa sa iti desfasori activitatile normale de zi cu zi.