Oboseala in timpul sarcinii. Este normala si ce putem face in privinta ei?
In primele zile dupa ce ai aflat ca ai ramas insarcinata te vei simti fix ca inainte de sarcina. Insa pe masura ce trec saptamanile din primul trimestru sau cand te afli la finalul celui de-al treilea trimestru de sarcina oboseala va incepe sa fie un fenomen normal din viata ta. Oboseala cronica sau cea normala este perfect normala pentru orice femei gravida mai ales cand se afla in primul trimestru de sarcina.
60% dintre femeile insarcinate se confrunta cu aceeasi oboseala din primul trimestru si in ultimul trimestru, ceea ce e iarasi ceva normal.
Cum se manifesta oboseala in sarcina? Dimineata te scoli greu din pat, seara iti doresti sa ajungi acasa mai repede si sa reusesti sa stai intinsa. Nu ai energie, te simti epuizata chiar si cand faci niste sarcini obisnuite pe care le faceai si inainte sa fii gravida.
Oboseala poate sa se manifeste si la o saptamana dupa momentul conceperii unui bebe. Desi, statistic, oboseala in sarcina se manifesta mai puternic in al doilea trimestru de sarcina si revine in forta in al treilea trimestru, aparitia sa depinde de la caz la caz.
Nu te mai poti concentra deloc, te simti slabita, nu ai energie toata ziua si orice ai face nu reusesti sa mai rezolvi tot ce ti-ai propus fara sa ai nevoie de pauze cat mai multe si de ceva „combustibil”, mancare pentru a putea duce ziua pana la capat.
Dar cum se manifesta oboseala in functie de trimestrul in care te afli?
In primul trimestru de sarcina, oboseala va fi determinata de schimbarile hormonale care apar in corpul tau. Corpul produce mai mult sange ca sa transporte eficient nutrientii la bebelus, nivelul zaharului din sange scade, tensiunea arteriala e scazuta si ea. Nivelul prea mare de progesteron determina somnolenta si oboseala constante. Nu mai ai energie, esti data peste cap si emotional si de aici si oboseala tipica.
Si dezvoltarea placentei ar putea contribui la oboseala din primul trimestru, dar si metabolismul mai rapid, inima care pompeaza mai mult sange in corp si ritmulc cardiac alert.
In al doilea trimestru de sarcina oboseala poate sa dispara treptat sau poate fi si mai puternic perceputa, asta desi ai energie ca inainte de sarcina. Nu te speria daca te simti obosita in acest trimestru, renunta sa mai crezi in statistici. E ceva normal si te-ai obisnuit deja cu oboseala de vreme ce esti gravida deja si ai cateva saptamani bune in care ai observat ce se intampla cu al tau corp.
In al treilea trimestru oboseala devine cronica si prezenta permanent. Deja greutatea copilului este din ce in ce mai mare, te resimti, te deplasezi tot mai greu si organismul isi epuizeaza rapid orice fel de urma de energie. Plus urinari frecvente, probleme cu somnul. Si sa nu uitam de stresul de a avea un copil si cel cauzat de apropierea nasterii, dar si de multitasking, care e la ordinea zilei in ultimele saptamani de sarcina.
Ce poti face cand te confrunti cu oboseala in sarcina?
- Fa totul in ritmul tau-nu te grabi, nu exagera, incearca sa respecti corpul si ce simti si sa renunti la alergatura si la agitatie. Te vei simti bine si tu, si bebe si vei putea sa termini ziua si tot ce ai de facut indiferent de ora😊;
- Cere ajutor daca esti prea obosita-nu trebuie sa iti fie rusine sa ceri ajutor de la cei din jurul tau cand te simti obosita. E normal, cum am vazut deja, sa te simti asa si cei din jur, prieteni, rude, colegi de birou te vor intelege cu siguranta. Trebuie doar sa spui ce vrei sa realizezi si vei primi ajutorul dorit, vei avea timp si de odihna indiferent unde te afli;
- Dormi mai mult-renunta sa te mai trezesti foarte devreme, asa cum o faceai inainte de sarcina. Ai nevoie de 8-9 ore de somn cand esti gravida, poate si mai mult. Da-ti voie sa dormi poate cu o ora in plus dimineata si nu mai incerca sa faci totul ca inainte pentru ca vei obosi si mai tare si daca te vei trezi deja obosita toata ziua va fi un calvar. Aminteste-ti mereu ca esti gravida si ca va mai dura ceva pana cand vei avea energie ca inainte, pana dupa nastere mai exact. Evita sa mai bei multe lichide inainte de culcare ca sa nu ai vezica activa toata noaptea;
- Alege mereu mancare sanatoasa si mese cat mai dese si mai mici-ai nevoie de mai multe calorii, de nutrienti de calitate, vitamine si minerale naturale, luate din surse naturale. Mananca legume, fructe multe, renunta la prea mult zahar, la grasimi si carbohidrati „rai”, renunta la prajeli si la preparate mult prea condimentate, la orice iti poate face rau sau poate induce constipatia in sarcina;
- Fa miscare, cat mai multa-da, esti obosita, esti insarcinata si nu iti mai arde si de miscare. Dar e obligatoriu sa faci miscare zilnic, acasa, afara, unde vrei, dar trebuie sa faci miscare. Te vei simti mai bine, va trece si oboseala, iti va multumi si bebe si vei putea trece mai usor peste o perioada dificila pentru tine si pentru corpul tau;
- Modifica programul de lucru, programul tau normal-esti gravida si trebuie sa faci ceva modificari in programul tau normal ca sa poti sa supravietuiesti celor noua luni. Renunta la ore suplimentare, mai lucreaza si de acasa cand poti, incearca sa iti faci un program personalizat in functie de cum te simti si de cat de eficienta esti la anumite ore, in anumite zile.
Cand e cazul sa mergi la medic sau sa anunti medicul? Daca ai anemie te vei simti obosita, si mai obosita decat e normal in sarcina. Si cand ai hipotiroidism sau hipertiroidism, diabet gestational, depresie prenatala, sindromul oboselii cronice ar trebui sa mergi la medic pentru consult si tratamente. Orice oboseala cronica instalata din senin, de care nu mai scapi, te va trimite instant la medicul ginecolog sau la urgenta daca te simti foarte rau.