Crampele si durerile la nivelul picioarelor in sarcina
Te-ai obisnuit cu greata din fiecare dimineata, varsaturile, durerile de spate sau starile de ameteala, greutatea prea mare si cu o lupta nedreapta cu kilogramele in plus mai ales cand treci de primele saptamani de sarcina? Te vei trezi inca din primele saptamani si cu dureri de picioare, crampe pe care de abia le mai suporti. Si pe ele chiar nu ai cum sa le eviti avand in vedere ca bebe tot creste si burtica se mareste.
Crampele in zona picioarelor sunt comune si ceva obisnuit cand esti gravida, apar maia les din al doilea trimestru de sarcina si sunt mai acute in al treilea. Deja in al treilea trimestru greutatea burticii e maxima, ai parca un butoi pe care picioarele trebuie sa il sustina, asa ca spasmele musculare sunt o prezenta constanta in viata ta.
Si mai prost este ca aceste crampe apar fix noaptea, cand incerci si tu sa te odihnesti si sa te refaci. Simti ca te tine ceva si te doare parca gamba, piciorul cu totul, crampele se manifesta si cand ai stat intr-o pozitie prea mult timp.
Dar pana la urma de ce ai crampe la picioare cand esti insarcinata? Lucrurile stau destul de simplu. In timpul perioadei de graviditate circulatia incetineste, asta din cauza hormonilor. Volumul de sange din corp e tot mai mare pe masura ce te aproprii de ultimele saptamani de sarcina, ceea ce va reduce si mai tare circulatia normala din corp. Asa apare inflamatia si te trezesti si cu niste crampe de toata frumusetea, insuportabile la picioare.
Cauzele durerilor de picioare in sarcina pot fi multiple. De exemplu, presiunea pusa pe articulatii, nivelul prea scazut de calciu din corp, schimbari in circulatia periferica si de la nivelul membrelor inferioare.
Ce ai de facut ca sa eviti crampele in sarcina, cele de la picioare? Dormi pe partea stanga mereu, ridica picioarele cat poti si cand poti, stai cu ele relaxata mereu. Noaptea e obligatoriu sa ai o perna intre picioare sau sub picioare, ziua fa miscare la fiecare 1-2 ore mai ales daca te afli la birou si tot stai pe scaun.
Incearca sa te hidratezi cat mai mult, bea 2 litri de apa pe zi, urmareste culoarea urinii si vezi cand e mai inchisa, mai concentrata, asa stii sigur ca trebuie sa bei mai multa apa. Crampele de la picioare vor fi mai rare daca nu apare deshidratarea.
Pastreaza o greutate optima chiar daca burtica e in crestere. Mananca sanatos, evita grasimile, mergi pe multe fructe si legume. Greutatea mult prea mare pune presiune uriasa pe vasele de sange si pe nervi si de aici si crampele si durerile de picioare. Miscarea si activitatea permanenta iti vor asigura o viata mai usoara cat esti gravida.
E bine sa eviti oboseala. Musculatura obosita va aduce imediat si crampele, presiunea prea mare pusa pe muschi nu va mai fi suportata ca inainte de sarcina. Sunt de evitat si deficientele de calciu sau de magneziu, trombozele venoase profunde. Poti sa mai practici si stretching inainte de culcare pentru a ajuta la prevenirea crampelor de la nivelul picioarelor. Daca totusi apar crampele aplica o compresa calda, sticle calde in locul unde simti crampele si durerile, un masaj local usor, 30 de secunde, nu mai mult.
Poti sa faci multa miscare cand apar durerile de picioare si crampele, sa mergi pe bicicleta medicala putin cand nu mai sunt asa de puternice sau ca sa le previi. Miscarea e combinata cu reducerea cofeinei si sodiului din alimentatie, cu o crestere graduala a cantitatii de fibre, legume, fructe, supe si orice te-ar ajuta sa reduci inflamatia, durerea, crampele de la picioare.
Nu vei sta cu picioarele incrucisate in timpul zilei, pe o perioada lunga, mai ales cand stai pe scaun, canapea, nu vei sta in picioare mult timp pentru a nu pune toata presiunea burticii pe picioarele care si asa te dor. Daca durerile sunt cauzate de inflamatii ciorapii compresivi sunt solutia.
Din momentul in care vezi diferente usor de observat intre picioare, ai crampe dese la picioare si dureri mari, fie te prezinti la UPU, fie discuti cu medicul de familie pentru a gasi cel mai bun tratament posibil si cauza simptomatologiei descrise inainte de a se oferi si un tratament. Nu incerca niciun fel de “leacuri babesti” mai ales daca esti gravida, prefera sa mergi la medic si sa astepti rezultatul unor eventuale analize pentru a afla ce ai de facut in continuare si cum vei putea reveni la o viata normala in timpul sarcinii. Respecta cu sfintenie tratamentele si cu siguranta nu te vor mai deranja atat de tare durerile si crampele de la picioare.