Cum sa ai grija de pielea din zona abdomenului in sarcina si dupa sarcina?
Pentru orice femeie care ramane gravida sarcina vine cu o multime de modificari in organism. Dar parca in nicio alta parte a corpului nu vezi atat de bine modificarile dramatice aduse de graviditate ca in zona abdominala.
Pielea din zona abdominala va avea de suferit si in timpul sarcinii, si dupa sarcina, cand incerci sa revii la normal si organismul incearca sa isi revina dupa noua luni de chin. Ingrijirea pielii care pare ca e mai elastica decat oricand in timpul graviditatii este foarte simpla si ajuta sa stii ce ai de facut chiar si dupa ce ai nascut pentru a nu ramane cu probleme la nivelul ei.
Pe masura ce copilul se dezvolta in uter si trec lunile de sarcina vei observa ca zona abdominala e tot mai proeminenta si pielea continua sa se adapteze cum poate la marimea bebelusului. Uterul e cel care se mareste de fapt, nu e vorba de stomac. In functie de cate kilograme te ingrasi in sarcina poti sa estimezi si gradul de elasticitate pe care pielea il va suporta. Un prim efect al modificarilor de la nivelul pielii abdominale sunt vergeturile pe care cam toate mamicile le au cat poarta in pantec bebelusul.
Linea nigra apare si ea, o linie mai inchisa la culoare fix in mijlocul burtii, si ramane la fel de vizibila luni bune dupa nastere. Dupa nastere pielea care se tot intinde se contract si revine la forma dinainte de sarcina, dar vergeturile sunt si mai proeminente, apar schimbari la nivelul elasticitatii. Deci orice fel de vergeturi din sarcina raman si dupa sarcina. Cicatrice apar si dupa o cezariana si pielea are iarasi de suferit.
Modificarile pe care le observi la nivelul pielii abdominale se datoreaza si hormonilor, estrogen si progesteron, pigmentilor din piele, vaselor de sange, glandelor si sistemului imunitar. Apare pigmentarea excesiva la sfarcuri, in zona organelor genitale externe, in zona fruntii sau in zona obrajilor. Vergeturile in sarcina apar in zona burtii, la sani, la coapse si in zona inghinala. Pielea din zona palmelor e mai rosie din cauza vaselor de sange, apar vene varicoase la picioare, vasele de sange devin vizibile la nivelul fetei si al pieptului, glandele care se ocupa de secretiile uleioase ce ajuta pielea sunt hiperactive si ele si pielea pare ca straluceste mereu in sarcina. Acneea e prezenta si ea, la fel si eruptiile cutanate frecvente, multe boli ale pielii se vor agrava in timpul sarcinii.
Este foarte important sa ai grija de pielea de la nivel abdominal in sarcina si dupa daca nu vrei sa ramai cu multe vergeturi si nu vrei sa ai mancarimi si iritatii locale in toate cele noua luni de sarcina. Ce ai de facut?
- Hidrateaza pielea foarte bine-aplica uleiuri, creme speciale, orice pentru a hidrata pielea si a nu ii permite sa devina uscata. Schimba tratamentele daca vezi ca nu au efectele dorite si aplica orice fel de substante cat mai naturale si fara chimicale de mai multe ori pe zi;
- Exfoliaza-asa poti sa elimini orice fel de celule moarte si mizerie, bacterii adunate la nivelul pielii abdominale. Nu folosi nimic abraziv, incearca sapunurile exfoliante naturale, nu exfolia pielea de pe burta mai mult de o data pe saptamana;
- Pastreaza pielea umeda-asa vei putea sa aplici mai tarziu creme de hidratare, se vor absorbi mai bine in piele. Aplica orice fel de tratamente cutanate imediat dupa baile fierbinti. Acidul hialuronic va ajuta cu hidratarea si va aduce la nivelul pielii si apa de care are mare nevoie;
- Pastreaza hidratarea si umiditatea pielii-foloseste creme speciale care te ajuta sa retii apa si sa ai hidratare foarte buna. Uleiuri, balsamuri, emolienti naturali, orice vrei poti sa folosesti. Se va masa usor burta, sanii, zona bazinului. Poti folosi si o masca pentru pielea de pe abdomen o data la o luna;
- Dupa nastere: fa exercitii fizice, foloseste vitamina A, foloseste creme de hranire si de pastrare a umiditatii la nivelul pielii dupa fiecare baie, aplica aceleasi tratamente si acorda aceeasi atentie pielii ca in timpul sarcinii. Nu uita sa te dai cu ulei, creme de mai multe ori pe zi si sa eviti sa ai pielea uscata pentru ca vei agrava toate vergeturile ramase dupa nastere. Tot dupa nastere pielea are nevoie de acid hialuronic neaparat ca sa isi refaca elasticitatea din care a mai pierdut in sarcina pentru ca a stat intinsa mult timp ca sa poata cuprinde toata dezvoltarea uterului si marimea burtii.