Visele in timpul sarcinii. De ce se schimba modul in care visam?

Sarcina modifica si visele si activitatea cerebrala din timpul somnului.

Se stie deja ca imediat dupa ce afli ca esti insarcinata si treci de primele saptamani de sarcina incepi sa ai si probleme mari cu somnu. De la insomnie, oboseala cronica la griji si temeri legate de bebe si de nastere, toate iti vor da somnul normal peste cap si nu va mai fi ca inainte de sarcina. Si cum toate astea nu erau de ajuns, cand esti gravida se produc schimbari importante si la modul in care visezi si in privinta continutului viselor tale.

Pe langa toate schimbarile fizice si mersul prea des la baie pe timp de noapte, celebrele insomnii ale femeilor gravide, in timpul sarcinii vei observa schimbari majore legate de modul in care visezi si schimbari la nivel de continut pentru fiecare vis in parte. Visele ciudate nu sunt ceva neobisnuit in sarcina, dar vor fi ciudate pentru tine, mai ales daca erai obisnuita sa visezi frumos si sa te trezesti relaxata in fiecare dimineata.

Visele apar de regula in timpul somnului REM, cand avem si miscari oculare involuntare. In timpul viselor traiesti diverse emotii, vezi imagini, ai idei. Unii oameni isi amintesc perfect visele cand se trezesc, altii nu, unii au chiar mai multe vise pe noapte.

Schimbarile pe care le vei trai in timpul sarcinii cand vine vorba de vise vor tine de frecventa si de tipul lor. Iti vei aminti mai multe detalii legate de visele tale, vei avea vise mai realiste si vor aparea si temutele cosmaruri.

Visele prea realiste sunt insotite de emotii intense, greu de stapanit, imagini foarte clare, multe vise din timpul sarcinii par ca sunt niste evenimente care au loc in realitate. La trezire vei avea cateva momente in care nu prea vei putea distinge intre realitatea din vis si realitatea „reala”.

Odata cu sarcina vei avea si mai multe vise, dar asta e iarasi normal pentru ca esti mai obosita si dormi mai mult, ai mai multe perioade de somn pe zi.

Apar si visele legate de sarcina si de rolul de mamica, te visezi cu bebe si esti si tu cu el desi nu e nascut, iti inchipui cum e, cum va fi sa il ai aproape. Cu cat discuti mai mult despre voi si te gandesti la relatia voastra in timpul zilei, cu atat vei avea si vise mai multe despre voi doi. Unele femei merg si mai departe cand sunt gravide si vorbesc cu bebe, ii dau nume, intuiesc sexul copilului.

Pe langa aceste vise frumoase apar si visele bazate pe anxietate. Cu cat esti mai ingrijorata si mai anxioasa in timpul zilei, cu atat vei avea mai multe vise care pleaca de la anxietate si in care se manifesta anxietatea in forme dintre cele mai ciudate.

Cosmarurile sunt frecvente in sarcina si sunt declansate strict de emotiile tale puternice si necontrolate. Te temei de sarcina, de nastere, de ce se va intampla cu bebe, si de aici pana la cosmar e doar un pas. Visezi ca te pierzi, ca esti blocata undeva, poate tinuta captiva, ca faci ceva bebelusului, ca iti faci tie ceva, orice iti inchipui si la ce te gandesti ziua se materializeaza noaptea in cosmaruri. Alta tematica des intalnita in visele femeilor gravide este cea legata de conflictul cu tatal copilului.

Schimbarile hormonale pot fi la baza viselor din timpul sarcinii, diferite de cele normale, dar se poate discuta si despre un management defectuos al emotiilor si sentimentelor care se napustesc asupra ta cat esti gravida si nu te lasa in pace deloc. Visele detaliate si ciudate ar putea fi datorate si nivelul crescut de progesteron din corpul mamicii. Unele studii au demonstrat ca exista chiar si o legatura intre visele prea realiste sau cosmaruri si depresia la gravide.

Ca sa scapi de visele prea realiste si suparatoare poti sa iti imbunatatesti calitatea somnului si sa ai somn „intins”, fara prea multe fragmentari, atat cat iti permite corpul si activitatile tale din timpul sarcinii. Poti sa tii si un jurnal cu tot ce visezi ca sa eviti cosmarurile si sa eviti si temerile care duc la cosmaruri, poti merge la terapie, la psiholog ca sa scapi de toata anxietatea.

Discuta despre visele tale, razi de ele, nu le lua prea in serios pentru ca nu ai de ce, sunt doar niste banale vise, o modalitate a creierului de a se relaxa si el putin😊.

Cosmarurile influenteaza in vreun fel sarcina? Nu sunt dovezi stiintifice care sa demonstreze clar ca un cosmar poate avea rezultate fizice si poat afecta viata mamei si a bebelusului. Ca sa ai un somn linistit si fara cosmaruri foloseste patul doar pentru somn si eventual relatii intime normale in sarcina, respecta un program de somn strict, fa-ti o rutina relaxanta inainte de somn, fa o baie relaxanta, dormi 7-8 ore pe noapte, nu sta pana tarziu cu ochii in telefon.

Daca nu adormi in 20 de minute lasa patul si mergi si fac ceva recreativ intr-un spatiu cu putina lumina, cu lumina care nu e puternica. Nu manca mult inainte de culcare, nu bea apa multa inainte de culcare, nu consuma ingrediente, alimente care te irita, care iti irita sistemul nervos central.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.