Cum te pregatesti pentru sarcina?

Pregatirile pentru travaliu si nastere se vor face cu cateva saptamani inainte de ziua nasterii.

Pregatirile pentru perioada de graviditate nu se reduc doar la renuntarea la anticonceptionale si la un numar mai mare de contacte sexuale neprotejate. O pregatire serioasa pentru sarcina presupune foarte multe schimbari in viata ta si asumarea unui parcurs cat mai bine gandit pentru un bebe sanatos si gata sa te cunoasca la finalul celor noua luni de graviditate. Nu e usor sa planifici totul, e adevarat, dar cu putina rabdare si cu ceva documentare vei avea la dispozitie toate informatiile despre ce ai de facut in perioada de pregatire a sarcinii.

Organismul feminin are nevoie de pregatiri intense daca se doreste conceperea unui copil pe cale naturala in cele mai bune conditii si cat mai repede. Asta inseamna ca iti asumi o responsabilitate uriasa de la inceput si o pregatire intensa pentru momentul in care va avea loc conceptia unei noi vieti in interiorul sistemului tau reproducator. Ce vei avea de facut pentru a suporta o sarcina instalata cat mai repede si mai usor de suportat?

Incepe cu un plan foarte bine pus la punct. Daca ti-ai propus sa ramai gravida incearca sa iti faci un plan foarte bun si pentru perioada de dinaintea sarcinii si pentru toata perioada de sarcina. Asigura-te ca stii foarte bine ce ai de facut ca sa ramai insarcinata, discuta cu partenerul, stabiliti ce veti face dupa ce veti afla ca veti avea un copil pe drum. Vezi daca esti pregatita sa ai un copil, daca organismul tau va suporta sarcina si daca vei avea si cum sa sustii tot ce presupune sarcina din punct de vedere material. Pune totul pe o hartie, intr-o aplicatie si incearca sa te tii de tot ce iti propui cat mai bine cu putinta.

Mergi la doctorul ginecolog. Este deosebit de important sa mergi la ginecolog, sa ai un consult ginecologic amanuntit inainte de a incerca sa concepi un copil pe cale naturala. Medicul se va asigura ca sistemul tau reproducator este sanatos si gata sa permita instalarea unei sarcini, vei discuta cu el despre menstruatie si despre ovulatie si vei sti exact cand e momentul perfect sa ai contacte sexuale neprotejate regulate ca sa ai sanse mari sa ai un bebe. De la el vei afla si ce medicamente si schimbari ai de facut in perioada de dinaintea conceptiei ca sa ai sanse cat mai bune sa ramai gravida foarte repede si sa ai o sarcina sanatoasa.

Ia acid folic zilnic, 400 micrograme. Acidul folic face parte din grupul vitaminelor B. Daca o femeie are suficient acid folic in corp cu o luna inainte de sarcina si in timpul acesteia va avea un bebe sanatos, va putea concepe un copil mai rapid si va fi sigura ca toate organele vitale ale micutului se vor dezvolta normal pe parcursul vietii intrauterine. Doar medicul specialist va recomanda dozajul de acid folic si tipul acestuia si iti va spune daca e cazul sa iei si doze mai mari.

Renunta la anumite medicamente, la alcool si la fumat inainte de orice. Se stie deja ca fumatul si alcoolul consumat in exces duc la probleme in timpul sarcinii si pot influenta in rau incercarile de conceptie. Doar asa te asiguri ca ai un corp sanatos, pregatit sa suporte o sarcina de noua luni si un bebe care va fi si el sanatos si se va dezvolta intr-un ritm normal, nu va avea defecte congenitale, nu vei fi nevoita nici tu sa treci printr-un avort spotan, nastere prematura sau pierdere de sarcina in luni mici.

Ai grija la greutatea corporala dinainte de sarcina. Nu e bine nici sa fii foarte grasa, dar nici sa fii foarte slaba. Chiar daca e greu de crezut, greutatea influenteaza si ea sansele femeilor de a ramane gravide mai repede. Incearca sa mananci sanatos, sa ai o cantitate suficienta de mancare zilnic, fara excese, fara fast-food, fara alimente care ingrasa. Fa mult sport, mergi la specialisti si incearca diete recomandate in functie de problemele tale si de ce are nevoie organismul la un moment dat. O greutate echilibrata raportata la inaltimea ta iti va garanta o sarcina instalata mai rapid si un bebe sanatos.

Ai grija de sanatatea ta mintala. Sarcina e o provocare nu doar pentru corp, ci si pentru minte. Se vor produce schimbari hormonale majore in corpul tau inainte de sarcina si dupa, va trebui sa te obisnuiesti cu un stres mai mare, cu anxietatea normala, cu oboseala care iti afecteaza starea psihica, cu tulburari frecvente si emotii puternice. Vorbeste cu un psiholog, psihiatru despre tot ce astepti de la sarcina si incearca sa ai consiliere permanenta cat esti insarcinata, inca din momentul in care ai aflat ca esti gravida. In acest fel vei avea toate sansele sa treci cu bine peste aceasta perioada si sa ai cele mai frumoase si mai interesante noua luni din viata ta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.