Analize medicale recomandate in timpul sarcinii

In timpul sarcinii analizele periodice sunt obligatorii.

Din momentul in care ai aflat ca esti gravida trebuie sa fii mult mai atenta la sanatatea ta si a micutului care se dezvolta in uter. Asta inseamna vizite mai multe la medic, analize cat mai multe, schimbari la nivelul vietii de zi cu zi si la nivel de dieta. In sarcina pot sa apara o multime de probleme, asa ca trebuie sa fii mereu pregatita sa le faci fata si sa le descoperi la timp. Doar testarea si analizele medicale te vor ajuta sa ai o sarcina fara probleme si un bebe sanatos.

Nicio sarcina nu seamana cu alta. Chiar daca ai mai avut un copil sau mai multi si stii deja la ce sa te astepti sau esti la prima sarcina si ai mai vorbit si cu alte mamici si cam stii cum vor merge lucrurile si cum se va intampla totul pe parcursul celor noua luni de graviditate este bine sa mergi la medic cat de des poti. Vei face analize, teste speciale, vei afla din timp daca sunt probleme cu bebe si vei lua cele mai bune decizii impreuna cu medicul tau ginecolog. In functie de trimestru si de sarcina, de cat de bine merge, va trebui sa faci o serie de teste si analize specifice. Care sunt acestea?

Primul Trimestru de Sarcina

In primul trimestru de sarcina e nevoie de multe analize si teste pentru a fi sigura ca micutul tau va fi sanatos si sarcina nu are probleme. De la ultrasunete la analize de sange, pe toate le vei face obligatoriu in primul trimestru. Ele te vor ajuta sa vezi la tip orice fel de defecte congenitale ale fetusului si sa previi orice complicatii ale sarcinii.

Testele vor incepe cu testul cu ultrasunete pentru transluciditatea nucala fetala (NT). Se folosesc ultrasunete pentru a se verifica spatele gatului fetusului si a se observa daca exista lichid sau o tendinta de ingrosare. Impreuna cu testul cu ultrasunete se vor face analize medicale, doua mai importante, PAPP-A, care observa proteina generata de placenta la inceputul sarcinii-daca e un nivel prea mare pot sa apara probleme cromozomiale. Analiza de sange e completata de hCG, testarea unui hormon generat de placenta la inceputul sarcinii-iarasi daca e nivel prea mare e risc crescut de probleme cromozomiale. Ambele teste sunt extrem de importante pentru ca pot detecta rapid probleme cromozomiale grave si defecte congenitale, sindromul Down, de exemplu.

Daca ambele analize si ultrasunetele ies prost se va recomanda consiliere genetica si alte teste, printre care si amniocenteza, ultrasunete etc.

Al doilea trimestru de sarcina

Deja in al doilea trimestru de sarcina se pune accent mai mult pe analize medicale diverse. Analizele se vor face de obicei intre saptamanile 15 si 20 de sarcina, ideal in saptamanile 16-18 de sarcina.

Testarea alfa-fetoproteinelor. E un test obligatoriu in aceasta perioada, se observa alfa-fetoproteinele generate de ficatul fetal. Daca se detecteaza valori anormale s-ar putea sa fie probleme cu: tuburuli neurale si cu deschiderea lor, s-ar putea sa fi aparut deja sindromul Down, alte probleme cromozomiale, probleme la nivelul peretului abdominal al fetusului, prezenta gemenilor, sarcinii multiple.

Se vor mai testa hCG-ul, hormonul generat de placenta, estriolul, un alt hormon generat tot de placenta, inhibina, hormon provenit din aceeasi placenta.

Ultrasunetele sunt folosite pentru confirmarea datei sarcinii, saptamana in care te afli de la conceptie. Se observa si coloana vertebrala fetala si alte parti ale corpului in cautarea de probleme. In caz de probleme grave observate va fi nevoie de amnicenteza.

Amniocenteza este un test esential in al doilea trimestru de sarcina, presupune prelevarea unei mostre de lichid amniotic si poate aduce multe explicatii daca exista efecte genetice mai greu de observat la analize normale. De obicei o fac femeile gravide aflate deja intre saptamanile 15 si 20 de sarcina normala. Daca e vorba de gemeni se va preleva fluid din ambii saci amniotici pentru a se vedea starea micutilor. Rezultatele vin in 10-14 zile de la prelevarea probelor.

Prelevarea De Vilozitati Coriale (CVS) este un test prenatal, se preleveaza o mostra din tesutul placentar, tesut care e identic genetic cu tesutul fetusului. Va veni dupa analizele de sange din saptamanile 16-18 de sarcina, rezultatele ajung la 10-14 zile de la prevelare si sunt concludente de fiecare data, stii ce probleme sunt cu fetusul.

Monitorizarea fetala e recomandata in al doilea trimestru de sarcina. Se va monitoriza ritmul cardiac al fetusului, se vor folosi dispozitive Doppler. Se vor mai adauga cu siguranta teste pentru detectarea tolerantei la glucoza, daca apare un nivel anormal al glucozei-rezultatele vin rapid si se recomanda a fi facuta in saptamanile 24-28 de sarcina.

Cultura secretie genitala streptococ gr B (GBS) este alta analiza extrem de importanta. Inainte de a ramane insarcinata femeia nu are nicio problemea cu prezenta acestui streptococ, insa in sarcina se poate ajunge la complicatii si la infectii urate si greu de tratat, mai ales la nivelul placentei, la nivelul tractului urinar. E recomandat in special in saptamanile 35-37 de sarcina si se recomanda analizele vaginale si rectale pentru depistarea acestui streptococ.

Al treilea trimestru de sarcina

Se va testa dezvoltarea fetusului in uter, se va testa cantitatea de lichid amniotic, se va completa profilul biofizic, se va verifica pozitia fetusului si starea placentei in al treilea trimestru de sarcina.

Se vor realiza teste ultrasunete abdominale, transvaginale cu imagini digitale generate 2D, 3D, 4D, ecografii.

Mamica se va prezenta saptamanal la medicul ginecolog care o ingrijeste. Se vor realiza analize de sange, hemoleucograma, se vor recolta secretii vaginale ca sa se previna infectii periculoase vaginale, se va face o urocultura si sumar de urina, se verifica tensiune arteriala, se face iar testul de toleranta la glucoza pentru depistarea diabetului gestational. Se va face o examinare pelviana pentru verificare col uterin, se va observa ritmul cardial al bebelusului, se va verifica gradul de maturitate al placentei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.