Planificarea familiala, mai importanta decat crezi atunci cand te decizi sa concepi un bebe

Planificarea familiala este importanta daca vrei sa nu fii coplesita de jobul de parinte.

Aparitia sarcinii aduce cu sine un moment de bucurie extrema pentru orice cuplu. De multe ori sarcinile te iau pe nepregatite, nu te astepti sa ramai gravida atat de repede sau poate ca ti-ai fi dorit sa mai ai timp de „respiro” intre nastere si alta conceptie.

Aici intervine planificarea familiala care iti permite sa folosesti metode de control ale conceptiei si nasterilor ca sa ajungi sa ai numarul dorit de copii si un interval optim intre nasteri. De asemenea, planificarea familiala poate rezolva si problema tratamentelor infertiliatii involuntare.

Termenul planificare familiala nu este inteles intotdeauna atat de bine. Multi il considera sinonim cu tot ce tine de contraceptie, insa a pune semnul egal intre planificare familiala si contraceptie e gresit. Planificarea familiala nu se refera doar la contraceptie. Terminologia asociata acestui concept este una mult mai vasta si mai complexa. Educatia sexuala, serviciile de asistenta pentru reproducere controlata, toate sunt incluse in planificarea familiala.

Specialistii recomanda planificarea familiala inca de la inceputul relatiilor dintre parteneri, discutiile cu medici si oameni cu experienta in planificare familiala pentru a obtine numarul dorit de nasteri si pentru o conceptie care nu afecteaza cu nimic viata normala a femeii, a familiei. Este important sa nu lasam la voia intamplarii conceptia si nasterile si sa speram ca lucrurile se vor „regla” cu ajutorul naturii si cu ajutorul corpului nostru.

Care ar fi cele mai importante beneficii pe care le poti avea daca te gandesti si la planificarea familiala inainte de a intemeia o familie si a incepe „incercarile” de a avea un bebe impreuna cu partenerul de viata?

Planificarea familiala promoveaza sanatatea maternala. Femeile au nevoie de timp intre sarcini ca sa se refaca dupa nastere. Orice femeie trebuie sa aiba control total asupra corpului sau si sa previna instalarea prea rapida a unei alte sarcini mai ales daca a avut probleme cu sarcinile si nasterile anterioare. Asa reduci si riscul de afectiuni grave, de deces, de stres prea mare odata ce ai intrat pe un teritoriu pe care nu il controlezi. Plus ca femeia are timp sa se gandeasca cand vrea sa isi intemeieze o familie daca e vorba de prima sarcina si cand e suficient de pregatita ca sa incerce sa conceapa un bebe sanatos.

Planificarea familiala promoveaza sanatatea bebelusului pe termen lung. Stim deja ca sarcinile prea dese si nasterile la intervale prea scurte de timp dupa alte nasteri vor duce la mai multe decese ale micutilor. Planificarea familiala le ajuta pe femei sa aiba copii mai sanatosi, sa ii ingrijeasca mai bine si sa se refaca in conditii mai bune, fara presiune si stres, dupa ce au trecut de cele mai dificile momente din viata lor, nasterile. Vom avea copii mai sanatosi si mai pregatiti sa faca fata provocarilor vietii din afara uterului daca exista planificare familiala bine gandita.

Planificarea familiala iti permite sa ai control total asupra activitatilor si obiectivelor tale, dar si asupra sistemului reproducator. E un lucru important pe care ti-l ofera planificarea familiala: libertatea. Tu alegi cand vrei sa ai un copil, cand vrei sa te opresti din tot ce faceai pana acum si sa ai alta viata, cea de mama. Tu stii cel mai bine ce e… mai bine pentru sistemul tau reproducator si cand acesta e pregatit sa faca fata unei sarcini si unei nasteri. Plus ca nu risti sa ajungi al avort pentru ca apar sarcini nedorite si sa ai probleme cu sistemul reproducator, probleme emotionale dupa si probleme psihice.

Planificarea familiala este benefica pentru bugetul familial. Poti sa iti cea mai buna decizie cand nu sunt probleme financiare, poti sa te gandesti bine pe ce te bazezi inainte de a concepe un copil si sa amani conceptia cat doresti pana cand stii ca ai bani suficienti sa faci fata cheltuielilor pe care le presupune venirea pe lume a copilului si ingrijirea sa ulterioara. Nasterile succesive, la intervale mici si sarcinile venite prea repede dupa nasteri vor duce la probleme financiare serioase daca nu ai o planificarea familiala foarte bine pusa la punct in functie de bugetul pe care il ai la dispozitie la un moment dat.

Planificarea familiala previne raspandirea SIDA sau a altor boli cu transmitere sexuala. Planificarea familiala incurajeaza folosirea corecta a contraceptivelor ori de cate ori e nevoie, prezervative pentru femei, barbati. Si cuplurile care au fost infectate cu HIV si nu vor sa riste sarcini nedorite cu probleme pot apela la planificarea familiala fara probleme. Toata lumea castiga in urma planificarii familiale corecte si cei care au cel mai mult de castigat sunt bebelusii care vor veni pe lume si care nu vor avea probleme de sanatate.

Planificarea familiala reduce sarcinile nedorite la adolescenti, tineri. Se reduce astfel si riscul nasterilor inainte de termen, greutatea scazuta a bebelusilor la nastere nu mai e o problema, copiii nu vor mai risca sa moara la nastere. O informare corecta, o educatie sexuala corecta si oferita la timp, dar si o planificare familiala alaturi de specialisti, intelegerea planificarii familiale si beneficiilor sale vor fi de dorit mai ales in societatea de astazi, in care vedem tot mai des cazuri de mame extrem de tinere si de copii si adolescenti care ajung sa intretina relatii sexuale neprotejate fara sa isi dea seama prea bine ce fac si ce urmari are un contact sexual si o sarcina nedorita la varste fragede…

Planificarea familiala incurajeaza si sustine relatii bune si stranse intre membrii familiei. Controlul marimii familiei prin limitarea numarului de sarcini si de nasteri dintr-o perioada data permite existenta timpului si atentiei cuvenite fiecarui copil deja nascut si ambilor parteneri. Si cand ai mai mult timp sa te bucuri de relatia voastra vei gasi mai usor momentele potrivite pentru conceptie si pentru extinderea familiei fara sa influentezi in niciun fel echilibrul din sanul ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.