Planificarea sarcinii. Etape si sfaturi importante pentru o sarcina fara probleme

Mai mult de 50% din totalul sarcinilor doar din SUA sunt neplanificate. Planificarea sarcinilor este deosebit de importanta daca vrei sa ai sarcina fara probleme si un bebe sanatos. Aceasta planificare nu se poate face oricum, de aceea ne-am gandit ca ar ajuta sa ai cativa pasi clari pentru a incepe sa te gandesti la o astfel de planificare.
Aparitia unei sarcini si venirea pe lume a unui copil dupa noua luni sunt doua evenimente extrem de importante pentru femei. Nimeni nu isi doreste sarcini neplanificate, mai ales in actualul context social si economic, asa ca parintii tineri sau mai in varsta au inceput sa fie tot mai interesati de planificarea sarcinii si de tot ce presupune acest proces complex.
Nu e suficient sa te gandesti cand ai menstruatia si ovulatia si cand poti sa incerci pentru un bebe ca sa poti discuta despre planificarea sarcinii. Lucrurile sunt mai complicate de atat, asa ca ar fi bine sa te informezi si sa tii cont de toate detaliile oferite in acest articol daca iti doresti o sarcina sanatoasa si fara stres.
Discuta cu medicul ginecolog, medicul de familie. E important sa discuti cu medicii despre istoricul medical, despre problemele medicale pe care le ai, despre medicamentele luate in mod curent si alte suplimente si vitamine, despre vacinari si stilul de viata, alimentatie. Fa analize, control de rutina, verifica si modul in care functioneaza sistemul reproducator, ovarele, rezolva orice fel de infectii interne, probleme vaginale si legate de ciclul menstrual.
Incepe sa iei 400 micrograme acid folic in fiecare zi. Acidul folic face parte din complexul de vitamine B. Ai nevoie de cel putin o luna inainte sa te gandesti la conceperea unui bebe in care sa ai nivel ridicat de acid folic in corp si sa continui sa il mentii si dupa ce ai ramas gravida ca sa te astepti la un copil sanatos si fara defecte congenitale, probleme la dezvoltarea creierului, coloanei vertebrale. Acidul folic il vei lua doar la recomandarea medicului specialist si cu reteta, cu respectare dozajului.
Evita sa fumezi, sa consumi alcool, sa iei anumite medicamente. Ca sa nu ai defecte congenitale, nasteri premature, moarte la nastere sau in uter in cazul bebelusului e bine sa renunti de tot la fumat, alcool, la medicamente puternice sau droguri, daca aveai si astfel de obiceiuri, cu cel putin trei sau patru luni, chiar sase luni inainte de a incerca sa ai un bebe pe cale naturala. Iti vei multumi mai tarziu pentru ca iti raman si mai multi bani lunar si vei avea si un organism mai sanatos, nu vei pune in pericol viata copilului.
Evita substantele toxice si contaminantii. Evita sa vii in contact cu orice substante sintetice, chimice, contaminanti din mediu, fertilizatori, metale grele, spray de insecte de orice fel, fecale de rozataoare, de pisici. Aceste substante periculoase pot afecta sistemul reproducator uman si scad sansele de conceptie si de a avea un bebe sanatos si o sarcina usoara, cu o nastere normala.
Incearca sa mentii o greutate corporala sanatoasa, normala. Ai grija ce mananci, fa exercitii fizice in fiecare zi, evita grasimile si carbohidratii in exces, alimentele fast-food si orice fel de dulciuri foarte concentrate. Daca ai greutate prea mare inainte de aparitia sarcinii sau e prea mica, sub cea normala, vei avea probleme cu sarcina si complicatii, bebe va avea de suferit, vei ramane gravida mult mai greu sau chiar deloc. Mergi si la un nutritonist si discuta problemele tale, spune ca vrei sa ramai gravida si tine un regim ghidat si oferit de un specialist cel putin un an inainte sa te apuci de incercat alaturi de partener pentru un bebe.
Documenteaza-te despre istoricul familial si chiar despre cel genetic. Vezi ce se intampla in familie din punct de vedere medical si ce afectiuni pot exista, ce gene ti-ar putea afecta sansele de conceptie si sanatatea ta si a bebelusului odata ce ramai gravida. Medicul specialist ti-ar putea recomanda si consiliere genetica pentru a identifica rapid si corect orice fel de riscuri genetice care ar putea duce la sarcini cu probleme mari si bebelusi bolnavi inca din uter. Ambii parteneri vor participa la consilierea si testele genetice pentru a identifica orice fel de anomalii la nivelul celulelor reproducatoare si ADN-ului uman.
Ai grija si de sanatatea ta mintala. De la stres sau un stil de viata prea agitat pot sa apara probleme psihice, probleme ce vor trebui rezolvate. Daca mai tinem cont si de faptul ca orice fel de schimbari hormonale majore din corpul femeii, cum sunt cele din timpul sarcinii si dupa momentul conceptiei, vor influenta si sanatatea mintala, ne vom da seama ca un control si o evaluare psihiatrica, mersul la terapie, trebuie sa ne intre in reflex odata ce vrem sa aduce pe lume si sa „gazduim” noua luni in burtica o alta fiinta uman. Depresia va fi cel mai mare dusman al tau si in timpul sarcinii si mai ales dupa nastere, la fel si anxietatea, schimbarile frecvente de stare emotionala, deci va trebui sa lucrezi alaturi de specialisti ca sa previi orice fel agravare a simptomatologie sau sa gestionezi cat mai bine simptomele deja aparute.
Intocmeste un plan reproductiv. Discuti despre ideea de a avea copii si cam cati vrei sa ai in viata ta. Ce distanta sa fie intre ei, cum sa ai o sanatate de fier in momentul in care incepi sa incerci pentru un bebe alaturi de partenerul tau sexual. De asemenea, va fi important sa discuti si sa stabilesti clar daca vrei doar sex, fara a concepe un copil, si ce aveti de facut in acest sens, cum te protejezi de o sarcina nedorita.
Discutiile se vor purta mereu in doi, se va discuta serios si despre metodele contraceptive, de la implanturi si dispozitive introduse in interiorul vaginului pana la prezervative si anticonceptionale. Medicul specialist va va sfatui in legatura cu cele mai eficiente si mai bune metode de protectie, de regula cele din interiorul vaginului si prezervativele, anticonceptionalele vor fi cele mai utile.
Gandeste-te daca esti pregatita sa devii mama, daca si partenerul e pregatit sa devina tata. Aici sunt doua aspecte: daca partenerii sunt pregatiti psihic si fizic sa aiba copii, sa se ocupe de ei, sa sustina o sarcina noua luni orice ar insemna ea si orice provocari ar aparea, si daca femeia este gata sa ramana gravida, daca al sau corp poate sa sustina o sarcina si daca totul va fi in regula. Intervine si aspectul financiar, daca aveti bani sa intretineti si un copil si sa sustineti tot ce presupune sarcina din punct de vedere medical si al stilului de viata, al alimentatiei, al medicatiei.
Tine cont si de concediul de crestere a copilului de dupa nastere. E bine sa te interesezi de perioada in care poti sta legal sa iti cresti copilul, cand are mai mare nevoie de tine. Si taticul poate sa isi ia un astfel de concediu, deci e o varianta de luat in calcul daca mamica vrea sa fie mai repede la locul de munca dupa nastere, desi nu e recomandat. Concediul acesta poate fi de doi sau trei ani, vei fi platita pe timpul sau de angajator si vei pastra locul de munca, asta daca nu intervin alte schimbari la locul de munca si esti nevoita sa iti cauti altceva de lucru dupa ce termini cu aceasta perioada.
Discuta cu medicul ginecolog despre perioada dintre sarcini. Daca ai deja un copil, deci ai nascut o data sau poate de doua ori e bine sa te sfatuiesti cu medicul ginecolog in legatura cu perioada optima dintre sarcini. In teorie poti sa incerci sa ramai gravida la patru saptamani dupa ce ai nascut pana la 24 de saptamani dupa nastere, e decizia ta, dar asta depinde mult de alaptat.
Unele femei ovuleaza in primul ciclu de dupa nastere, altele nu, aici depinde de fiecare corp si de sistemul reproducator al femeilor. Nu prea stii sigur ce vine intai, menstruatia sau ovulul, deci poti sa intretii relatii sexuale neprotejate cu partenerul ca sa aveti un alt copil inca de la patru saptamani de la nasterea anterioara.
Daca nu alaptezi din diferite motive poti sa intretii relatii sexuale de la sase pana la 12 saptamani dupa nastere. Unele mamici nu vor avea menstruatie dupa nastere timp de 3-6 luni, sunt unele care ajung sa aiba prima menstruatie dupa noua luni sau mai mult de la nastere.
Monitorizeaza menstruatia si ovulatia. Daca vrei sa ai un bebe si sa apara fecundarea ovulului dupa sex e bine sa stii clar cand ovulezi si sa planifici actele sexuale neprotejate in jurul datei cand apare ovulatia, inainte si imediat dupa daca e cazul. Monitorizarea menstruatiei e mai simpla astazi cu testele din farmacii si cu aplicatii, calendare speciale, ovulatia la fel e foarte usor de monitorizat si ea, poti sa te orientezi si dupa temperatura bazala, care creste la 36.4 – 37°C la ovulatie.
Teoretic poti concepe un bebe cu 5 zile inainte de ovulatie si in ziua ovulatiei, atunci trebuie sa fie spermatozoizii in vagin si aproape de cervix ca sa ajunga la ovul. Spermatozoizii din sperma ejaculata de barbat la orgasm in interiorul sistemului reproducator feminin pot sa supravietuiasca in interiorul corpului feminin 5 zile; deci e mai usor sa ramai gravida daca planifici actele sexuale neprotejate cu orgasm/orgasmuri multiple obligatoriu/obligatorii in cazul barbatului, pentru depozitarea unei cantitati cat mai mari de sperma in vagin, cu cinci zile inainte de ovulatia propriu-zisa.
Dupa ovulatie, ovulul poate supravietui doar 12-24 de ore, deci ai inca o fereastra in care spermatozoizii pot incerca sa il penetreze si sa apara fecundarea lui.