Sarcina criptica, o sarcina de care probabil nici nu stii pana ajungi la ginecolog sau in sala de nasteri

Sarcina criptica este cel mai ciudat tip de sarcina si e foarte greu de gestionat.

Din momentul in care ai ramas insarcinata incep sa apara semne si simptome care te anunta ca esti pe cale sa devii mamica. In cazuri rare insa nu exista niciun fel de simptomatologie asociata cu sarcina. Asta nu inseamna ca nu esti gravida, ci doar ca ai un alt tip de sarcina, sarcina criptica.
Sarcina criptica apare atunci cand o femeie ramane gravida si organismul sau nu ii transmite absolut niciun fel de semnal. Femeia respectiva va sti ca e insarcinata de abia cand vor trece cateva luni sau va afla chiar in momentul in care trebuie sa nasca.

Sunt cateva situatii in care iti va fi greu oricum sa iti dai seama daca esti gravida sau nu. Daca iei anticonceptionale nu mai ai menstruatii regulate, daca ai deja menstruatii care nu sunt regulate iarasi nu ai de unde sa iti dai seama ca esti gravida sau nu, daca ai sangerari usoare, puncte de sange pe absorbant permanent iarasi nu stii daca esti sau nu gravida.

Si chiar daca faci si teste de sarcina bazate pe urina tot nu iti vei da seama in mod clar daca esti gravida, pentru ca hormonul vizat s-ar putea sa nu fie in cantitati suficiente in corp. Daca nu ai simptome normale care anunta o sarcina, crampe, stare de rau, oboseala, greata, varsaturi, sani mai sensibili nu ai de unde sti ca ai o viata noua in dezvoltare in uter. Infertilitatea prezenta de multa vreme si lipsa luarii in greutate, a miscarilor copilului te-ar putea induce in eroare cand astepti o sarcina care nu mai apare deloc.

Sarcina criptica apare mult mai frecvent decat ai crede. Doar in Australia, studiile au aratat ca din 475 de sarcini au fost diagnosticate dupa 20 de saptamani de evolutie normala, una  din 2.500 de sarcini au fost descoperite in timpul travaliului.

Si totusi care e simptomatologia sarcinilor criptice? Ea nu exista, cum am precizat anterior, dar poate fi si una foarte greu de „reperat”, simptomele sunt usoare. Simptomele variaza si sunt trecute cu vederea mai ales daca ai avut probleme in trecut cu menstruatia si cu sistemul reproducator.

Stii ca esti gravida cam la 5-12 saptamani dupa momentul conceptiei, dupa ce a avut loc fecundarea ovulului de catre spermatozoid, in interiorul aparatului reproducator feminin. Testele de sarcina vor iesi negative si dupa ce ai trecut e menstruatie, asa ca nu vei sti cu siguranta daca esti insarcinata.

E foarte important sa mergi totusi la control ginecologic si sa vezi ce se intampla in corpul tau pentru a te putea ingriji si a avea grija si de bebe pe toata durata dezvoltarii sale intrauterine. Femeile care au sarcini criptice vor naste in afara spitalului si vor avea complicatii la nastere. Bebelusii proveniti din sarcini criptice se vor naste prematur, vor avea greutate redusa la nastere, vor fi prea mici fata de varsta gestationala sau vor putea muri la nastere sau imediat dupa nastere.

Cauzele sarcinii criptice sunt cunoscute. Se crede ca ar fi vorba despre fluctuatii hormonale cauzate de sindromul ovarelor polichistice, care limiteaza fertilitatea, da peste cap menstruatia, de perimenopauza, anticonceptionalele si dispozitivele intrauterine, cantitatea redusa de grasime din corp, activitati fizice sustine care ar duce la intarzierea menstruatiei cateva luni.

Sarcinile criptice tin mai mult decat cele normale, tipice, pentru ca nivelul de hormoni de la inceput e unul foarte scazut. Dar se intampla sa apara frecvent nasteri premature si sarcina sa fie mai scurta decat in mod normal.

De ce testele de sarcina sunt negative chiar daca esti insarcinata, chiar si ultrasunetele? Din cauza sindromului deja amintit, din cauza fluctuatiilor hormonale mari. Daca ajungi pana la nastere dupa o sarcina criptica detectata fie la nastere sau foarte tarziu travaliul si nasterea vor fi fix la fel ca in cazul unei sarcini normale.

Apar contractiile tipice, cervixul se pregateste sa primeasca copilul, se dilata, dupa care poti impinge si nasti copilul fara probleme. Poate singura diferenta fara de sarcina normala este neasteptatul, nu stii ca esti gravida si te trezesti ca trebuie sa nasti la un moment dat, intervine elementul surpriza, care poate fi traumatizant.

Si cum confirmi o sarcina criptica pana la urma? Poti face mai multe teste de sarcina in zile diferite, in perioade diferite, la o saptamana distanta cel putin, dupa ce nu ai avut menstruatie intr-o luna. E bine sa dublezi testarea acasa cu testarea in laborator, sa faci analize de sange specifice, ultrasunete in cabinetele medicale ginecologice.

Mergi la ginecolog si discuta despre menstruatie si despre intarzierile ei, despre orice anomalii apar la nivelul aparatului reproducator feminin. Se vor monitoriza cu strictete toate simptomele care ar putea anunta o sarcina, daca ea tot nu apare la testare, si se vor face controale medicale dese si cu regularitate pentru a prinde din timp instalarea unei sarcini.

Asadar, sarcina criptica nu e periculoasa, sunt periculoase doar urmarile ei, faptul ca nu stii deloc de ea si nu te ingrijesti, nu mergi la medic, nu iei medicamente si vitamine care sa te ajute, nu stii ce sa faci ca sa nu iti fie rau si sa nu ii faci rau si bebelusului din uterul tau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.